klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De voorjaarsvakantie voor regio Noord en Midden is in volle gang, en de eerste helft van deze vakantieweek ging gepaard met schitterend wintersportweer in grote delen van de Alpen. Een grootschalig hogedrukgebied met de kern boven de Britse Eilanden zorgt voor een oostelijke stroming waardoor droge en koude lucht wordt aangevoerd naar de noordkant van de Alpen. Dit resulteert in zonovergoten dagen. Hierbij ligt de temperatuur op 1500 meter rond of net boven het vriespunt.

Aan de zuidkant van de Alpen is het vaker bewolkt en flink wisselvallig. Afgelopen dagen werden storingen vanaf de Middellandse zee aangevoerd. Deze storingen kwamen van een sterk lagedrukgebied dat zich standvastig boven de Middellandse Zee had genesteld. Zelfs op Mallorca en Corsica is hierdoor op meerdere plekken een flink pak sneeuw gevallen. In het noordwesten van Italië resulteerde dit in een heuse sneeuwbom. Lokaal viel meer dan een meter sneeuw. Vandaag kan hier nog ruim vijftien centimeter sneeuw bij vallen en ook elders in de Dolomieten wordt een mooi laagje sneeuw verwacht. 

Droog en zonnig

In de tweede helft van de vakantieweek blijft hoge druk invloed uitoefenen op het weerbeeld in de noordelijke alpen. Donderdag en vrijdag is het droog en vaak zonnig. De temperatuur ligt overdag op vele pistes net boven het vriespunt. In de nachten is tot in de dalen sprake van matige vorst. Onder de vleugels van het hogedrukgebied kan laaghangende bewolking en mist soms wel hardnekkig zijn in de dalen. Toch zal de inmiddels flink in kracht toegenomen zon de mist redelijk snel laten verdwijnen. 

Op donderdag kunnen de restanten van het lagedrukgebied dat over Italië trekt nog voor enkele sneeuwbuien zorgen in de Dolomieten. Vanaf vrijdag is het ook hier droog en vaak zonnig.  

Wisselvallig

Een wisselvallig weerbeeld ligt op de loer want in de loop van het weekend krijgen de Alpen te maken met een meer noordwestelijke stroming. Dit gaat gepaard met een toename in neerslagkans. Zaterdag kan aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen al een dun laagje sneeuw vallen. In de nieuwe week kan het nog weleens echt flink gaan winteren in de Alpen. Hierbij daalt de sneeuwvalgrens tot in de dalen waardoor ook in de lager gelegen skidorpen weer wat verse sneeuw kan gaan vallen.

Niet alleen in de Alpen is dit het geval. Ook in het Sauerland wordt het in de loop van het weekend een stuk wisselvalliger. Vanaf zondag kunnen storingen vanaf de Noordzee dagelijks sneeuw brengen. Zelfs in eigen land kan het volgende week wellicht korte tijd wit kleuren.  

Bron: Weerplaza | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw


LEES OOK:

(Visited 9.309 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer