Advertentie 

De voorjaarsvakantie voor regio Noord en Midden is in volle gang, en de eerste helft van deze vakantieweek ging gepaard met schitterend wintersportweer in grote delen van de Alpen. Een grootschalig hogedrukgebied met de kern boven de Britse Eilanden zorgt voor een oostelijke stroming waardoor droge en koude lucht wordt aangevoerd naar de noordkant van de Alpen. Dit resulteert in zonovergoten dagen. Hierbij ligt de temperatuur op 1500 meter rond of net boven het vriespunt.

Aan de zuidkant van de Alpen is het vaker bewolkt en flink wisselvallig. Afgelopen dagen werden storingen vanaf de Middellandse zee aangevoerd. Deze storingen kwamen van een sterk lagedrukgebied dat zich standvastig boven de Middellandse Zee had genesteld. Zelfs op Mallorca en Corsica is hierdoor op meerdere plekken een flink pak sneeuw gevallen. In het noordwesten van Italië resulteerde dit in een heuse sneeuwbom. Lokaal viel meer dan een meter sneeuw. Vandaag kan hier nog ruim vijftien centimeter sneeuw bij vallen en ook elders in de Dolomieten wordt een mooi laagje sneeuw verwacht. 

Droog en zonnig

In de tweede helft van de vakantieweek blijft hoge druk invloed uitoefenen op het weerbeeld in de noordelijke alpen. Donderdag en vrijdag is het droog en vaak zonnig. De temperatuur ligt overdag op vele pistes net boven het vriespunt. In de nachten is tot in de dalen sprake van matige vorst. Onder de vleugels van het hogedrukgebied kan laaghangende bewolking en mist soms wel hardnekkig zijn in de dalen. Toch zal de inmiddels flink in kracht toegenomen zon de mist redelijk snel laten verdwijnen. 

Op donderdag kunnen de restanten van het lagedrukgebied dat over Italië trekt nog voor enkele sneeuwbuien zorgen in de Dolomieten. Vanaf vrijdag is het ook hier droog en vaak zonnig.  

Wisselvallig

Een wisselvallig weerbeeld ligt op de loer want in de loop van het weekend krijgen de Alpen te maken met een meer noordwestelijke stroming. Dit gaat gepaard met een toename in neerslagkans. Zaterdag kan aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen al een dun laagje sneeuw vallen. In de nieuwe week kan het nog weleens echt flink gaan winteren in de Alpen. Hierbij daalt de sneeuwvalgrens tot in de dalen waardoor ook in de lager gelegen skidorpen weer wat verse sneeuw kan gaan vallen.

Niet alleen in de Alpen is dit het geval. Ook in het Sauerland wordt het in de loop van het weekend een stuk wisselvalliger. Vanaf zondag kunnen storingen vanaf de Noordzee dagelijks sneeuw brengen. Zelfs in eigen land kan het volgende week wellicht korte tijd wit kleuren.  

Bron: Weerplaza | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw


LEES OOK:

(Visited 9.332 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier