Advertentie



 

We hebben de laatste jaren wel vaker aan het begin van het jaar een fikse storm gehad om het nieuwe jaar in te luiden. Het begint een echte traditie te worden om na het kerstboom aftuigen de nieuwjaarstorm in het land te krijgen. Vorig jaar was het Storm “Dieter” die van zich deed spreken op 12 januari en nu dus “Burglind” of volgens de Engelsen “Eleanor”. In de vorige dagen werd “Burglind” al aangekondigd als een storm die weleens een pittige tante zou kunnen zijn omdat ze precies op de jetstream meelift.

Op dit kaartje van www.earth.nullschool.net zien we dat “Burglind” om 12.00 uur precies boven de wadden ligt en vol op het noorden en westen van ons land beukt.

In de voorbeschouwing van collega Lars van Galen was al te lezen https://www.alpenweerman.nl/storm-op-komst-twee-windpieken/ dat we te maken zouden krijgen met windkracht 10 bft. 11.50 uur was dit een feit. Op Vlieland stond er windkracht 10 bft, daarmee is de storm officieel een zware storm. Er werden zelfs een paar minuten 11 bft. waargenomen maar om het officieel vast te stellen moet het langer dan tien minuten achter elkaar aanhouden.

Op het hoogtepunt van de storm hadden we deze uitschieters aan windstoten “verzameld” bron: weerplaza

Wij Lage-Landers weten maar al te goed wat de effecten kunnen zijn van de combinatie springtij met een zware storm. 2 Januari 3:25:29 uur hadden we een volle maan. Als de zon en maan op een lijn staan ten opzichte van de aarde, is het hoogwater hoger dan gemiddeld, en het laagwater lager. Dat noemen we springtij. Een storm in een etmaal na volle maan betekent dat wij rekening moeten houden met water overlast. U heeft gezien dat het zwaartepunt in het noorden van de Lage-Landen ligt. In België zijn er dan ook maar weinig rivieren die het alarmpeil hebben bereikt. In Knokke-Heist aan de kust kwam het zover maar daar zal het waterpeil gauw zakken. Nederland daarin tegen kreeg de volle laag. We hebben de middelen dus waarom gebruiken we ze dan niet?

In Dordrecht zal het water komende twee dagen net aan een verhoogde waterstand van de Maas komen. Bron: Rijkswaterstaat

Om het water van zee buiten te houden is Rijkswaterstaat druk in de weer om onze Deltawerken te sluiten. De Hollandsche Ijssel kering, die het laagst gelegen deel van Nederland beschermt (6,76m onder NAP) is om 11.45 uur gesloten, en blijft komende 24 uur dicht. Ons voor de wereld misschien wel beroemdste deltawerk; de Oosterscheldekering is om 11.55 uur gesloten. De Hartelkering is om 12.45 uur in de veilige stand gezet, niet helemaal dicht maar ver genoeg voor de verwachtte hoogte van het water.  De Oosterscheldekering sloot 21 oktober 2014 voor het laatst. De Ramspol stormvloedkering die de Ijssel afsluit van het Ijsselmeer is vanmiddag opgeblazen. Ja u leest het goed deze stormvloedkering is een balgstuw. In een uur tijd wordt er 3.500.000 liter lucht en 3.500.000 liter water in drie reuzen ballonnen gepompt waardoor zij samen een barriere vormen van 10m hoog en 240m lang. De kering voorkomt dat water uit het IJsselmeer via de Ramspol in het Zwarte Meer en achterliggende wateren komt. De balgstuw werd in 2015 voor het laatst opgeblazen voor een storm. De Maeslantkering die de Nieuwe Waterweg afsluit bij Hoek van Holland is vanmiddag om 14.10 gedicht. Dit is na 2007 de tweede keer na zijn bouw in 1997.

Het is nog nooit eerder voor gekomen dat alle vijf de delta werken tegelijk dicht zijn. Een unieke situatie! De miljoenen investeringen waard, anders hadden vandaag of morgen miljoenen mensen natte voeten gehad of veel erger. Bron Rijkswaterstaat
Er was vanochtend niet veel meer over van het strand van Callantsoog
Het waterpeil van de Rijn bij Lobith stijgt komen dagen naar een verhoogde waterstand. Bron: Rijkswaterstaat

De dreiging van het water komt niet alleen vanuit zee. We hebben ook te maken met onze buurlanden, daar raast “Burglind” ook overheen gepaard met neerslag en wind. Het water wat de Alpenlanden en Duitsland afvoeren via de Rijn komt bij Lobith ons land binnen en dat zien we aan de bovenstaande grafiek. De afgelopen dagen komt er redelijk veel smelt en regenwater vanuit Duitsland onze kant op. Daarmee bereikt komende dagen ook de tweede grote rivier daar de verhoogde waterstand. We hebben aan deze kant van het land geen keringen maar stuwen, pompen en gemalen om het water af te voeren. We zien aan het onderstaande kaartje dat er zowel in Duitsland, België als Frankrijk redelijk wat regen is gevallen de afgelopen 24 uur. Precies daar waar onze grootste rivieren vandaan komen en al dat water komt ook nog onze kant op. Nederland heeft zich er net als België op zijn eigen manier op voorbereid.

Gevallen neerslag in het stroomgebied van onze Maas en Rijn in de afgelopen 24 uur volgens Meteociel.fr

Tot zover dit blog, ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 942 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier