klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na het hevige noodweer van gisteren – donderdag 19 mei – met heel veel regen, onweer en zware windstoten, lijken we opnieuw te maken te krijgen met stevig noodweer. Wat kunnen we verwachten en hoe zwaar wordt het?


Update!

Voor vanmiddag heeft het KNMI code oranje afgegeven voor Limburg voor onweersbuien waarbij zware windstoten kunnen voorkomen, lokale wateroverlast en grote hagel. Meer details zijn te lezen verder in dit bericht. De code oranje geldt van 13:00 tot 16:00 uur vanmiddag.

Zwaar onweer

Even terug naar gisteren. Het kwam op grote schaal tot zware onweersbuien met veel onweersontladingen, zeer veel regen in korte tijd, hagel en zeer zware windstoten. Vooral de windstoten leverden heel veel schade op. Vandaag zijn er nieuwe kansen op zwaar weer, waarbij de focus op het zuidoosten van het land zal liggen.

En dan vandaag

Na gisteren staat er vandaag ook weer een portie zwaar noodweer op het programma en dat kan weleens heftig uitpakken met daarbij opnieuw veel onweersontladingen, veel regen, hagelstenen van 2-4 cm in doorsnede en zware windstoten. Het KNMI heeft voor Limburg daar dus een code oranje voor uitgegeven. Het systeem ligt momenteel al klaar boven Noord-Frankrijk en trekt vandaag in noordoostelijke richting naar Nederland en Duitsland. Rond het middaguur of iets daarna zal het systeem het zuiden van ons land aandoen.

De verwachting is dat er flink wat neerslag gaat vallen, regionaal meer dan 40 mm. Ook dat is vooral bestemd voor het zuidoosten van het land, maar ook in de rest van het land zijn neerslagsommen van 10-20 mm mogelijk. In het noorden, westen en midden zal het dus vooral gaan om een flink natte middag, al zal je merken dat hoe verder naar het noorden, hoe minder nat het zal zijn.

Overigens verloopt de ochtend nog heel aardig met geregeld zonneschijn. Het zuidoosten moet rekening houden met meer explosief weer en dan vooral Limburg en het uiterste oosten van Brabant. De atmosfeer is zeer onstabiel en er is veel windschering aanwezig. Windschering betekent eigenlijk dat de windsnelheid toeneemt met de hoogte. De windschering ligt in het zuidoosten en vooral in Belgiƫ rond de 50-60 knopen.

De combinatie van de windschering en de onstabiliteit kan zware onweersbuien opleveren. Hierbij zijn supercells niet uitgesloten en zelfs een tornado behoort tot de mogelijkheden. Al lijkt dat actueel gezien toch meer weggelegd voor onze oosterburen. Het is in ieder geval een situatie om goed in de gaten te houden en als je in het zuidoosten woont is het raadzaam om de tuinset en trampoline goed vast te zetten.

In Nederland kan het dus zwaar te keer gaan maar ook Duitsland krijgt het goed te verduren. Daar is het nog wat warmer en vochtiger en dat is de ideale cocktail, in combinatie met de windschering voor zeer zware onweersbuien. Een eventuele tornado lijkt dus eerder in Duitsland voor te kunnen gaan komen, maar toch is het ook voor Limburg zaak om dit goed in de gaten te houden. EĆ©n ding is zeker; er gaat veel neerslag vallen met flink wat onweer.

Hoe gaan we verder?

Na het noodweer van gisteren en (waarschijnlijk) vandaag gaan we een rustiger weekend tegemoet. Op een bui in het noorden op zaterdag na lijkt het droog te blijven met vooral op zondag flink wat ruimte voor de zon. Op zaterdag ligt de temperatuur tussen 16 en 21 graden, op zondag kan het alweer 18 tot 24 graden worden. Vrij gebruikelijke temperaturen voor eind mei. Na het weekend ziet het er weer een aantal dagen sterk wisselvallig uit. De regen is goed voor de natuur, want dat was wel even nodig.

De zondag springt er uit als zonnige en aangename dag! Daarna weer wisselvalliger.

Doe ook eens mee met de win-acties van OutdoorDichtbij en maak kans op leuke outdoorprijzen: klik hier!

(Visited 710 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle dā€™Aosta in Noord-ItaliĆ« is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. SkiĆ«n tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer