Advertentie 

Na het hevige noodweer van gisteren – donderdag 19 mei – met heel veel regen, onweer en zware windstoten, lijken we opnieuw te maken te krijgen met stevig noodweer. Wat kunnen we verwachten en hoe zwaar wordt het?


Update!

Voor vanmiddag heeft het KNMI code oranje afgegeven voor Limburg voor onweersbuien waarbij zware windstoten kunnen voorkomen, lokale wateroverlast en grote hagel. Meer details zijn te lezen verder in dit bericht. De code oranje geldt van 13:00 tot 16:00 uur vanmiddag.

Zwaar onweer

Even terug naar gisteren. Het kwam op grote schaal tot zware onweersbuien met veel onweersontladingen, zeer veel regen in korte tijd, hagel en zeer zware windstoten. Vooral de windstoten leverden heel veel schade op. Vandaag zijn er nieuwe kansen op zwaar weer, waarbij de focus op het zuidoosten van het land zal liggen.

En dan vandaag

Na gisteren staat er vandaag ook weer een portie zwaar noodweer op het programma en dat kan weleens heftig uitpakken met daarbij opnieuw veel onweersontladingen, veel regen, hagelstenen van 2-4 cm in doorsnede en zware windstoten. Het KNMI heeft voor Limburg daar dus een code oranje voor uitgegeven. Het systeem ligt momenteel al klaar boven Noord-Frankrijk en trekt vandaag in noordoostelijke richting naar Nederland en Duitsland. Rond het middaguur of iets daarna zal het systeem het zuiden van ons land aandoen.

De verwachting is dat er flink wat neerslag gaat vallen, regionaal meer dan 40 mm. Ook dat is vooral bestemd voor het zuidoosten van het land, maar ook in de rest van het land zijn neerslagsommen van 10-20 mm mogelijk. In het noorden, westen en midden zal het dus vooral gaan om een flink natte middag, al zal je merken dat hoe verder naar het noorden, hoe minder nat het zal zijn.

Overigens verloopt de ochtend nog heel aardig met geregeld zonneschijn. Het zuidoosten moet rekening houden met meer explosief weer en dan vooral Limburg en het uiterste oosten van Brabant. De atmosfeer is zeer onstabiel en er is veel windschering aanwezig. Windschering betekent eigenlijk dat de windsnelheid toeneemt met de hoogte. De windschering ligt in het zuidoosten en vooral in België rond de 50-60 knopen.

De combinatie van de windschering en de onstabiliteit kan zware onweersbuien opleveren. Hierbij zijn supercells niet uitgesloten en zelfs een tornado behoort tot de mogelijkheden. Al lijkt dat actueel gezien toch meer weggelegd voor onze oosterburen. Het is in ieder geval een situatie om goed in de gaten te houden en als je in het zuidoosten woont is het raadzaam om de tuinset en trampoline goed vast te zetten.

In Nederland kan het dus zwaar te keer gaan maar ook Duitsland krijgt het goed te verduren. Daar is het nog wat warmer en vochtiger en dat is de ideale cocktail, in combinatie met de windschering voor zeer zware onweersbuien. Een eventuele tornado lijkt dus eerder in Duitsland voor te kunnen gaan komen, maar toch is het ook voor Limburg zaak om dit goed in de gaten te houden. Eén ding is zeker; er gaat veel neerslag vallen met flink wat onweer.

Hoe gaan we verder?

Na het noodweer van gisteren en (waarschijnlijk) vandaag gaan we een rustiger weekend tegemoet. Op een bui in het noorden op zaterdag na lijkt het droog te blijven met vooral op zondag flink wat ruimte voor de zon. Op zaterdag ligt de temperatuur tussen 16 en 21 graden, op zondag kan het alweer 18 tot 24 graden worden. Vrij gebruikelijke temperaturen voor eind mei. Na het weekend ziet het er weer een aantal dagen sterk wisselvallig uit. De regen is goed voor de natuur, want dat was wel even nodig.

De zondag springt er uit als zonnige en aangename dag! Daarna weer wisselvalliger.

Doe ook eens mee met de win-acties van OutdoorDichtbij en maak kans op leuke outdoorprijzen: klik hier!

(Visited 867 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier