Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na het hevige noodweer van gisteren – donderdag 19 mei – met heel veel regen, onweer en zware windstoten, lijken we opnieuw te maken te krijgen met stevig noodweer. Wat kunnen we verwachten en hoe zwaar wordt het?


Update!

Voor vanmiddag heeft het KNMI code oranje afgegeven voor Limburg voor onweersbuien waarbij zware windstoten kunnen voorkomen, lokale wateroverlast en grote hagel. Meer details zijn te lezen verder in dit bericht. De code oranje geldt van 13:00 tot 16:00 uur vanmiddag.

Zwaar onweer

Even terug naar gisteren. Het kwam op grote schaal tot zware onweersbuien met veel onweersontladingen, zeer veel regen in korte tijd, hagel en zeer zware windstoten. Vooral de windstoten leverden heel veel schade op. Vandaag zijn er nieuwe kansen op zwaar weer, waarbij de focus op het zuidoosten van het land zal liggen.

En dan vandaag

Na gisteren staat er vandaag ook weer een portie zwaar noodweer op het programma en dat kan weleens heftig uitpakken met daarbij opnieuw veel onweersontladingen, veel regen, hagelstenen van 2-4 cm in doorsnede en zware windstoten. Het KNMI heeft voor Limburg daar dus een code oranje voor uitgegeven. Het systeem ligt momenteel al klaar boven Noord-Frankrijk en trekt vandaag in noordoostelijke richting naar Nederland en Duitsland. Rond het middaguur of iets daarna zal het systeem het zuiden van ons land aandoen.

De verwachting is dat er flink wat neerslag gaat vallen, regionaal meer dan 40 mm. Ook dat is vooral bestemd voor het zuidoosten van het land, maar ook in de rest van het land zijn neerslagsommen van 10-20 mm mogelijk. In het noorden, westen en midden zal het dus vooral gaan om een flink natte middag, al zal je merken dat hoe verder naar het noorden, hoe minder nat het zal zijn.

Overigens verloopt de ochtend nog heel aardig met geregeld zonneschijn. Het zuidoosten moet rekening houden met meer explosief weer en dan vooral Limburg en het uiterste oosten van Brabant. De atmosfeer is zeer onstabiel en er is veel windschering aanwezig. Windschering betekent eigenlijk dat de windsnelheid toeneemt met de hoogte. De windschering ligt in het zuidoosten en vooral in België rond de 50-60 knopen.

De combinatie van de windschering en de onstabiliteit kan zware onweersbuien opleveren. Hierbij zijn supercells niet uitgesloten en zelfs een tornado behoort tot de mogelijkheden. Al lijkt dat actueel gezien toch meer weggelegd voor onze oosterburen. Het is in ieder geval een situatie om goed in de gaten te houden en als je in het zuidoosten woont is het raadzaam om de tuinset en trampoline goed vast te zetten.

In Nederland kan het dus zwaar te keer gaan maar ook Duitsland krijgt het goed te verduren. Daar is het nog wat warmer en vochtiger en dat is de ideale cocktail, in combinatie met de windschering voor zeer zware onweersbuien. Een eventuele tornado lijkt dus eerder in Duitsland voor te kunnen gaan komen, maar toch is het ook voor Limburg zaak om dit goed in de gaten te houden. Eén ding is zeker; er gaat veel neerslag vallen met flink wat onweer.

Hoe gaan we verder?

Na het noodweer van gisteren en (waarschijnlijk) vandaag gaan we een rustiger weekend tegemoet. Op een bui in het noorden op zaterdag na lijkt het droog te blijven met vooral op zondag flink wat ruimte voor de zon. Op zaterdag ligt de temperatuur tussen 16 en 21 graden, op zondag kan het alweer 18 tot 24 graden worden. Vrij gebruikelijke temperaturen voor eind mei. Na het weekend ziet het er weer een aantal dagen sterk wisselvallig uit. De regen is goed voor de natuur, want dat was wel even nodig.

De zondag springt er uit als zonnige en aangename dag! Daarna weer wisselvalliger.

Doe ook eens mee met de win-acties van OutdoorDichtbij en maak kans op leuke outdoorprijzen: klik hier!

(Visited 607 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer