Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Never a dull moment in en om Innsbruck.  Eind April is meestal de periode van het jaar dat het ene na het andere skigebied sluit (uitzonderingen daargelaten) en het typische tussenseizoen begint tot ongeveer midden juni. In de lagere delen komt de lente al lekker in Schwung (ook al kan de winter soms hardnekkig terugkomen, zoals dit jaar), de dagen worden langer en qua temperaturen is het vaak al goed vertoeven. Waarom Innsbruck en omgeving het hele jaar door, en juist ook in de tussenseizoenen, een mooie wandelbestemming is lees je hier.

Höttinger Alm op de Nordkette met prachtig uitzicht richting de Vordere Brandjochspitze, April 2020. Maak een Almenronde boven Innsbruck en laat je onderweg culinair verwennen (of niet) 😉 Wie er geen genoeg van krijgt, kan naast de Umbrüggler alm, Höttinger Alm, Bodenstein Alm, Arzler Alm en Rumer Alm ook de Vintl Alm en Thaurer Alm meenemen. Het volledige rondje is dan ongeveer 22km met 1500hm maar afbreken/inkorten kan overal. Startpunt Hungerburg, te bereiken met OV of betaald parkeren.

Van Saalbach tot Saas Fee tot de Savoie; Normaalgesproken wordt het er nu langzaamaan stiller en stiller en loopt het winterseizoen op z’n eind. Wie in mei of begin juni wel eens in deze bruisende gebieden was, weet dat je er een kanon kunt afschieten en niemand zal het horen. Ik kan je verzekeren; Saas fee en Saalbach in mei zijn eigenlijk helemaal geen gekke vakantiebestemmingen als je van rust en natuur houdt ;-)! In deze gebieden is het wachten op de echte zomer. In de ”lagere” dalen, zoals het Inntal, valt er qua zomersporten al genoeg te doen! Een paar redenen om in het tussenseizoen naar Innsbruck en omgeving te komen:

  • Het is fantastisch om de natuur na een lange winter te zien ontploffen.
  • Door de aangename temperaturen in het voorjaar en najaar, wandel je op plekken waar je in de zomer vanwege de warmte niet snel voor zal kiezen.
  • Minder druk op de wandelpaden.
  • Tussenseizoen is beter voor je portomonee 😉
  • Wil je voor de afwisseling toch ook nog tot je heupen in de sneeuw staan? Ook geen probleem, er is hogerop nog/al voldoende sneeuw te vinden.

Fietsen, skitouren, mountainbiken, klimmen, zwemmen; er zijn al tal van mogelijkheden in en om de stad in deze tijd van het jaar. Het zou teveel zijn om overal op te duiken dus vandaag kijken we met name naar het wandelen. Wie wat sneller onderweg wil zijn, kan alles wat hier beschreven wordt ook prima trailrunnend doen.

Rondom Gnadenwald – Hinterhornalm / Walderalm

Hinterhornalm / Walderalm; De tolweg (asfalt) vanuit Gnadenwald naar de Hinterhornalm is in het voorjaar nog gesloten maar Gnadenwald zelf is een prima startplek voor een rondwandeling via de Hinterhornalm naar de Walderalm. Idyllisch gelegen met prachtige uitzichten op de Vomperketten en een paar jaar geleden nog beloond met de eerste prijs voor beste Kaspressknödel van Tirol, een echte aanrader! Deze wandeling laat zich ook prima doen met de Mountainbike. De tolweg is voor auto’s gesloten maar met de fiets / mtb al te rijden. Een echte klassieker is mogelijk met de Mountainbike waarbij je vanuit Gnadenwald doorfietst naar Umlberg en vanaf daar het Vomperloch inrijd en door het Vomperloch (ook wel Grand Canyon van Tirol genoemt) over gravelwegen langs de Ganalm naar de Walderalm fietst. Wie deze ”Grand Canyon” infietst of wandelt begrijpt waarom het dal zo genoemd wordt. De wanden vallen ongeveer 1500 tot 2000m naar beneden in een diep uitgesneden kloof (het Vomper loch, letterlijk Vomper gat). Een wandeling naar de Ganalm loont zich eigenlijk al. De uitbuiters zijn een zeer gastvrije familie en bij toeval landde ik een keer bij deze familie aan de eettafel tijdens een trailrun. Eten/drinken is er alleen in het weekend.

De Walderalm komt langzaam in voorjaarsstemming. Hier eet men éen van de lekkerste Kaspressknödels van Tirol.

Link naar de wandeling:
Link naar de MTB Tour:

Hundskopf (2243m)

Zoals gezegd is de tolweg naar de Hinterhornalm in het voorjaar gesloten en start deze tour in het voorjaar beneden in Gnadenwald. Ongeveer 1300hm; De eerste 900hoogtemeters over goede wandelpaden, daarna een zwart geclassificeerde wandelweg. Meer informatie over de classificatie van wandelwegen vind je bij de Alpenverein. Een beetje luchtig is deze tour wel en ervaring is gevraagd.

Link naar de tour

Uitzicht over het Inntal vanaf de Hundskopf op 2243m, April 2020. Al vroeg in het jaar is de sneeuw op de rotsachtige zuidhellingen weggesmolten en loop je sneeuwvrij over wandelwegen naar de top. Mooi uitzicht over het Inntal en richting Hohe Fürleg. Waar het op de Hundskopf nog druk kan zijn, wordt je op de Hohe Füerleg met eenzaamheid beloont.

Hohe Fuerleg (2570m)

Wie zich ná de Hundskopf prima voelt en er geen genoeg van krijgt, kan er voor kiezen door te gaan richting Hohe Fuerleg. Qua hoogtemeters nog ongeveer 300/400 extra. Een stuk eenzamer en waanzinnige mooie uitzichten. Ook hier is wel ervaring gevraagd! Deze tour is overigens ook prima in de zomer te doen. In het voorjaar en de vroege zomer moet je rekening houden met oude sneeuwvelden. Daar je in de zomer ook de tolweg naar de Hinterhornalm met de auto kunt rijden, laat zich de wandeling in de zomer ook met 600hm inkorten.

Richting Höhe Fuerleg, mei 2019. Rechtsonder in beeld nog het topkruis van de Hundskopf zichtbaar. Na een steile grashelling volgt een fantastische, niet al te moeilijke wandelbare graat/kam met weergaloze uitzichten over het Inntal en de Karwendel. Het pad laat zich leiden door steenmannetjes en markeringen. Vlak onder het kruis volgt een klein klimmetje waarbij je ook je handen nodig hebt.
Eind Mei 2019, restsneeuw. De wandeling krijgt hierdoor toch een meer Alpien karakter. In de zomer is hier alle sneeuw verdwenen. De topgraat biedt waanzinnige uitzichten in een wilde omgeving over een meestal gemakkelijk te lopen pad.

Link naar de tour vanaf de Hinterhornalm:

Rondom Thaur, 10 minuten van Innsbruck
Rondje Thaurer Alm

Ik ben zelf geen fan van heen en terug dezelfde weg dus ben ik op zoek gegaan naar een ”ronde” om van en naar de Thaurer Alm te komen. Er is geen officiële link voor deze tour maar heerlijk wandelen of trailrunen is het wel. Deze weg is ook veel stiller als de normale weg richting Thaurer Alm en al vroeg in het voorjaar sneeuwvrij.

Start op de parkeerplaats in Kapons (Thaur). Vanaf daar de bordjes volgen richting Thaurer Zunterkopf en Guggermauerhütte. Op 1070m hoogte bereik je het Ochsner (bordje op een paal). hier buigt de weg richting Guggermauerhütte naar rechts af maar ga je rechtdoor richting Thaurer Alm. Over zonnige hellingen en langs jagershutjes gaat het langzaam maar zeker richting Thaurer Alm met uitzicht over het Inntal. Op de Thaurer Alm lekker opladen en wie zin heeft, loopt nog een half uur door naar de Thaurer Rosskopf. Vanaf hier is er ook een alternatieve weg terug richting naar het dal.

Maart 2021, op weg naar de Thaurer Alm tijdens één van de eerste voorjaarsdagen van het jaar.

Persoonlijke tracker naar de tour

Thaurer & Halltaler Zunterkopf

Je steiler desto Geiler zeggen ze wel eens in Tirol. Egal of het skiën, MTB’en of trailrunnen is. Toegegeven deze wandelweg is goed onderhouden maar relatief steil, efficiënte hoogtemeters noemen we dat. Eenmaal boven volgt de afdaling via een veel minder steil pad van de Halltaler Zunterkopf naar de Thaurer Zunterkopf en via de Thaurer Alm terug naar het dal. Even opladen bij de Thaurer Alm is aan te raden! Onderweg passeer je ook nog een vrij opmerkelijke betonnen naald die de Kaisersäule genoemt wordt. Wie deze een keer gezien heeft, zal hem daarna vanuit het dal altijd kunnen vinden. Kaiser Franz heeft deze ooit laten neerzetten. Meer info vind je hier

Link naar de tour

Halltaler Zunterkopf rechts met de verbindingsweg richting Thaurer Zunterkopf (vanaf waar de foto is genomen). De weg naar de top is steil maar de uitzichten vanaf de top en over de verbindingsgraat lonen zich zonder twijfel! De Hohe Fuerleg is de meest rechtse top van het massief achter de Halltaler Zunterkopf.
De niet te missen Kaisersäule, April 2020. Je kunt zien aan de bomen eromheen dat ie toch behoorlijk groot is.
Kaiser Franz bij de inwijding van de Kaisersäule

Halltal РHet Halltal, op 15minuten van Innsbruck, is ̩̩n van de poorten om dieper in de Karwendel te komen en biedt talrijke dagwandelingen en meerdaagse wandelingen aan. Hieronder een kleine greep voor het voorjaar en najaar.

Issj̦chl rundwanderweg РZowel in het voorjaar als de herfst een prachtige gemoedelijke ronde. Het Issj̦chl is een soort van biotoop omgeven van prachtige toppen. Op de terugweg loop je langs het Herrenhaus terug, een voormalig mijnwerkershuis. Ook is een kleine omweg naar het idyllische St. Magdalena klooster op de terugweg een bezoek waard om iets te eten of te drinken.

Issjöchl / Isstal in volle herfstpracht

Link naar de wandeling

Alpensöhnehütte / Hüttenspitze (1858m)

De Hüttenspitze is één van de eerste toppen waar ik in het voorjaar altijd naartoe ga. De uitzichten zijn mooi en na een lange winter ben ik vaak über gemotiveerd om te gaan trailrunnen. Het voelt aan als een ”echte” berg en mag daarom zeker niet missen in dit lijstje van voorjaarswandelingen. Het is ook mogelijk om alleen naar de Alpensöhnehütte te lopen. Het uitzicht vanaf daar loont zich ook al! De Hüttenspitze kun je als rondtour maken. Echter de afdaling vereist wel wat trittsicherheit maar als je het eerste stuk gedaan hebt, dan gaat het tweede stuk door een steile geul (De Wechselreise) zeer vlot. Je loopt daarbij door een indrukwekkende coulise stijl naar beneden over heel fijn grind wat het gevoel geeft alsof je een duin naar beneden loopt. Op deze manier hoef je niet naar boven en naar beneden dezelfde weg te lopen maar kun je een ronde maken. Wandelstokken aanbevolen.

Hüttenspitze, April 2020. Fotogenieke top boven het Halltal
De Wechselreise als variant voor de afdaling van de Hüttenspitze. Het is net alsof je een duin naar beneden loopt. Bron: Alpenvereinaktiv

Link naar de tour

Hochmahdkopf, een kuitenbijter (1738m)

Door een grote bosbrand, een paar jaar geleden, is de zuidwest georiënteerde Hochmahdkopf nagenoeg vrij van bomen. Hierdoor smelt de sneeuw op de steile hellingen zeer snel en is het al zeer vroeg in het jaar mogelijk sneeuwvrij naar de top te lopen. Wie meer over de bosbranden wil weten, kan op de parkeerplaats in het Halltal meer hierover lezen. Een persoon had zijn brandende sigaret weggegooid, met grote gevolgen. Toen de brandoorzaak later bekend werd, heeft de schuldige zich alsnog gemeld. Inmiddels beginnen er heel langzaam weer wat boompjes te groeien maar het gaat nog heel lang duren voordat het bos is hersteld. Tot die tijd blijft dit waarschijnlijk de eerste echte berg die je als eerst in het jaar sneeuwvrij kunt bereiken. Vroeg in het voorjaar is de zuidhelling al sneeuwvrij. Later in de lente kun je de rondtour maken die via de zuidkant (Inntal zijde) omhoog gaat en aan de achterkant naar beneden waarbij je bij de afdaling St. Magdalena passeert. De weg naar de top over de zuidwand is ”slechts” 2.5km lang vanaf de auto. Echter, wel met 950hoogtemeters en daardoor een echte kuitenbijter.

Vanaf de Hochmahdkopf kun je ook over de kam verder lopen richting de Halltaler en Thaurer Zunterkopf. Vervolgens via het Törl weer naar beneden richting Halltal en verder richting Herrenhaus en door de valleibodem terug naar de auto. Houd er rekening mee dat deze variant misschien pas tegen eind mei sneeuwvrij mogelijk is.

Link naar de tour Hochmahdkopf Runde

Link naar de tour Zunterköpfe runde

Gipfelkreuz Hochmahdkopf, April 2021

Innsbruck
Vanuit de stad zelf zijn er ook talrijke wandelingen mogelijk. Denk bijv. aan een wandeling naar Rauschbrunnen via de Kranebitterklam of later in het voorjaar de ronde over de Achselkopf en de Aspachhütte of de rondtouren richting Magdaburgerhütte of Solsteinhaus die zich perfect met de trein laten combineren. Een andere tip voor het voorjaar zijn de verborgen en vergeten mini-valleitjes die zich tussen Hall in Tirol, Innsbruck en de start van het Wipptal bevinden. Zoals je hier onder op de kaart kunt zien zijn er ook in dit gebiedje tal van wandelpaden. Combineer een wandeling met de Panoramastraßenbahn Nr. 6 naar Igls. Nog een tip is het Brandjochkreuz. Meestal kun je hier half mei al wel naar toe wandelen. In hele droge jaren kun je ook al richting Vordere Brandjochspitze, deze ”wandeling” vereist ervaring en zekerheid waarbij geklautert wordt met handen en voeten in de tweede en derde klimgraad.

De wandelwegen tussen dorpjes als Ampass, Lans, Sistrans, Rinn en Tulfes zijn de moeite waard. Bij diverse boerderijen onderweg kun je lekkere lokale producten kopen. Kaartje via mapy.cz
Avontuurlijk wandelen boven Innsbruck op de Vordere en Hintere Brandjochspitze, een niet te onderschatten tour. Mei 2018.
Afdaling vanaf Rauschbrunnen naar Innsbruck als kaart op m’n horloge. Smulwerk voor trailrunners!

Link naar de tour Brandjochkreuz / Vordere Brandjochspitze

Innsbruck – Fulpmes (Stubaital)
Eigenlijk mag deze niet ontbreken. Van Innsbruck naar Fulpmes zijn het ongeveer 19km met 700hm waarbij het eerste stuk door de prachtige Sillschlucht loopt. Toegegeven, daarna volgt er even een stukje straat voordat je weer het bos in gaat maar als het Stubaital zich opent, loop je vervolgens door een stuk dal waar je anders zeker niet zou komen omdat de autoweg heel ergens anders voorbij gaat. De uitzichten vanaf hier richting Serles, Innsbruck’s bewaker, en richting Stubaier Gletscher, zijn prachtig! Terug kun je dan de Stubaitalbahn nemen. Geniet nog een keer van een heerlijk panorama vanuit de tram terug naar Innsbruck. Alleen een ronde in de Sillschlucht is ook mogelijk. Je loopt dan terug via de Bergisel skischans (ook een bezoek waard trouwens).

Persoonlijke Tracker naar de route

De sillschlucht volgend richting het Stubaital
Waterval in de Sillschlucht
Zo wandelen we het Stubaital in, April 2021.

Een kleine disclaimer

Een wandelvakantie in het tussenseizoen/voorseizoen of in de herfst is de moeite waard. De bloeiende natuur in de lente of de goudgekleurde (naald)bossen in de herfst met nog altijd of alweer witte toppen zijn prachtig om te zien. Bij het wandelen moet je er echter wel rekening mee houden dat van seizoen tot seizoen de condities verschillen. Probeer, voordat je vertrekt, links en rechts wat informatie te krijgen over hoeveel sneeuw er nog in de Alpen ligt, zo voorkom je onaangename verrassingen. Aangezien de winter in April of Mei soms nog verrassend hard kan terugkeren. Ga je in de herfst? Probeer ook dan uit te zoeken of er al veel sneeuw ligt. Zuid en westhellingen zijn vaak de zekere keuzes voor wandelingen. Veel hutten en Almen zijn gesloten of alleen in het weekend open. Houdt ook hier rekening mee als je de rugzak inpakt. Vaak is er wel een vorm van zelfbediening waarbij er ergens een koelkast staat waar je wat te drinken kunt nemen. Als je gelukt hebt vind je bijv. ook nog iets van chocolade of kaminwursten. Betalen kan vaak in het potje ernaast, dit gaat allemaal op goed vertrouwen. Neem dus altijd voldoende contant geld mee. Ook nu met Covid is deze zelfbediening er nog altijd, misschien nog wel meer als in de pre-covid tijd. Vergeet niet: Winterbandenplicht in Oostenrijk van 1 november tot 15 april.

Wintereinbruch Mei 2019. De winter is niet voorbij tot na de ijsheiligen 😉

Veel wandelplezier en trailrunplezier dit voorjaar, deze zomer en aankomende herfst!
Wees voorzichtig en blijf gezond!
Groetjes, Remco

(Visited 213 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier