Advertentie 

De eerste voorjaarsmaand van het jaar zit er bijna op. Het was, ondanks het gebrek aan warmte, toch een zachte maand. De gemiddelde temperatuur komt waarschijnlijk uit op 7,0 graden tegen 6,5 normaal. Verder was de maand, net als januari, kletsnat met gemiddeld over het land (iets) meer dan 100 mm. Ook wat zonuren betreft was het magertjes met 114 zonuren tegen 146 normaal. In dit artikel kijken we naar wat april doet en of wel nu wel van wat lenteachtig weer kunnen proeven.

De verwachte weerkaart voor donderdagmiddag. Met een strakke westelijke stroming worden regengebieden aangevoerd.

Na wat koudere dagen dringt op deze woensdag zachte lucht tot ons land door. De temperatuur loopt op naar ongeveer 12 graden in het noorden en 16 in het zuiden. Waarden van 10 tot 12 graden zijn eind maart gebruikelijk en het is dan ook vrij zacht.

Het weerbeeld kenmerkt zich door vrij veel bewolking en vanwege de passage van een warmtefront valt er later op de middag in het zuiden en later ook in het midden van het land wat regen. Vanavond trekt het front verder noordwaarts en valt juist in het noorden wat regen en is het in het zuiden weer droog. Bovendien breekt de zon af en toe door.

Tot zondag wisselvallig weer

Morgen, donderdag, trekken buien over het land en vooral landinwaarts kunnen deze buien stevig zijn en gepaard gaan met hagel en wellicht een donderslag. Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon en uit de wind en in de zon doet het dan toch wat voorjaarsachtig aan. De temperatuur loopt op naar 13 tot 15 graden.

Vrijdag en zaterdag krijgen we te maken met een actieve storing. Op beide dagen overheerst de bewolking en valt geruime tijd regen. Vooral vrijdag staat er een stevige wind, matig tot krachtig (4-6 Bft) en stijgt de temperatuur nog naar 14 graden. Zaterdag zet de temperatuur een daling in en is het meest 10 tot 12 graden.

De invloed van hogedrukgebied neemt in de loop van het weekend toe. Volgende week is het droger en zonniger.

Vanaf zondag krijgen we te maken met hogedrukgebieden. Waar het hoog precies komt te liggen is nog even afwachten, maar wat wel zeker is dat de neerslagkansen afnemen. Bovendien laat de zon zich wat vaker zien. De temperaturen liggen eerst tussen 9 en 12 graden, maar later in de week lijkt het kwik wat te stijgen. Ook de nachten worden weer kouder en vooral landinwaarts kan het licht vriezen.

Wat doet april verder?

De eerste week van april is zojuist beschreven. Door hogedrukinvloeden is het vaak droog en schijnt geregeld de zon. De tweede week van april, die begint met de paasdagen, laat een redelijk normaal beeld zien voor de tijd van het jaar. Je moet dan denken aan temperaturen van 12 tot 15 graden en deze waarden zijn dan gemiddeld. Het kan dus best zo zijn dat de eerste warme dagen (maximumtemperatuur boven 20 graden) zich geleidelijk aandient in april. Op een warme aprilweek hoeven we niet te rekenen.

Ook voor de tweede helft van april is er weinig spectaculair weer te verwachten. Dat betekent dat de kans op gemiddeld weer groot is. Normale temperaturen zijn eind april hoger dan aan het begin van april met maxima op veel plaatsen van 15 tot 17 graden en minima rond een graad of 7. Ook is april de droogste maand van het jaar en dat betekent dat gemiddeld weer ook vaak droge dagen oplevert. Er valt in een gemiddelde aprilmaand zo’n 40 mm, maar daarvan valt al een groot deel op de eerste dag.

Kortom: de lente komt steeds dichter bij zonder dat het direct warm wordt. Het weer wat we al een tijdje hebben en wat we naar verwachting ook gaan krijgen is heel normaal. De warmte komt vanzelf, daar ben ik van overtuigd.

Foto: Erica van Leeuwen – de Bruijn


Lees alles over wandelen en fietsen in de Benelux en Duitsland op OutdoorDichtbij.nl


Lees ook:

(Visited 5.247 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier