Advertentie 

Algemeen: onder aanvoering van het hogedrukgebied Ismail is het de komende dagen prima nazomerweer in de Alpenlanden met hoge temperaturen. De zon schijnt flink en het is droog. In de loop van het weekend trekt een storing over de Alpen en stijgt de kans op enkele regen- en onweersbuien. De temperatuur wordt dan geleidelijk weer wat lager. In de Lage Landen is het vandaag en morgen juist bewolkt en regenachtig door een front verbonden aan depressie Ottilie. In het weekend breekt de zon door, maar is ook kans op buien. 

De weerkaart van vandaag met daarop het nazomerse hogedrukgebied Ismail. Het zorgt in de Alpen voor fraai weer met flink wat zon. Bron: DWD

Alpenweer

Op deze donderdag is het meest zonnig met lokaal wat wolkenvelden. In de lagere delen komt aanvankelijk nog wat nevel voor en in het oosten van Oostenrijk zit nog wat restbewolking, maar geleidelijk breekt overal de zon door. Langs de noordkant van de Zwitserse Alpen is wat sluierbewolking aanwezig van een warmtefront dat ten noorden passeert.

De temperatuur stijgt in Oostenrijk naar 18-24 graden, in Zwitserland wordt het op veel plaatsen 22-25 graden. In de bergen stijgt de vorstgrens van 3000 meter naar ongeveer 4200 meter. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het westen tot noordwesten.

Prachtige foto vanaf de Kitzsteinhorn (3029m) op de Top van Salzburg. Foto: via Twitter van Markus Köss

Morgen schijnt, door de aanwezigheid van het hogedrukgebied Ismail, de zon flink. Aanvankelijk komt in de dalen wat Hochnebel voor, maar zeker in de middag is het overal zonnig. De temperatuur komt op een wat hoger niveau uit met maxima van 22-29 graden. De hoogste temperaturen zijn voor Zwitserland en het westen van Oostenrijk. De vorstgrens ligt nog altijd rond 4200 meter.

Zaterdag schijnt de zon nog flink en dan vooral in Oostenrijk. Het is ook zomers warm met maxima van 23-30 graden. In de Zwitserse en later op de dag ook in de westelijke delen van Oostenrijk komen geleidelijk stapelwolken tot ontwikkeling en deze kunnen uitgroeien tot regen- en onweersbuien.

Zondag worden veel buien verwacht en daarbij is ook kans op onweer. Bron: WXcharts

Zondag trekt een storing over de Alpenlanden. Het is dan ook bewolkt met een grote kans op regen- en onweersbuien. Aan de zuidkant van de Alpen schijnt eerst nog de zon, maar geleidelijk stijgt later op de dag ook hier de kans op regen en onweer. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 20 en 25 graden.

De meerdaagse voor de komende tijd. Prikpunt Innsbruck

Maandag komt het in de Alpen nog tot enkele regen- en onweersbuien en is het fris met 15-20 graden, maar vanaf dinsdag breekt mogelijk weer een fraaie nazomerse periode aan met hogere temperaturen. Een nieuw hogedrukgebied lijkt zich dan weer over de Alpenlanden uit te breiden. Hoe dat allemaal verder gaat moet worden afgewacht en lees je vanzelf weer in één van de komende weerpraatjes.

In Nederland scheen gisteren de zon flink. Ton Wesselius maakte deze foto tijdens zonsopkomst.

Kort weerbericht Nederland

Vandaag wordt een grijze en wisselvallige dag met veel bewolking en enige tijd regen. De temperatuur stijgt naar 18-19 graden in het noorden en 20-21 in het zuiden. Lokaal kan het 22 graden worden. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en langs de westkust wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Morgen is het opnieuw bewolkt en af en toe valt wat lichte regen en motregen. Toch is het duidelijk minder nat en zo nu en dan schijnt ook de zon. De temperatuur stijgt naar 19-23 graden en de wind blijft zuidwestelijk en is matig, aan de noordwestkust vrij krachtig.

In het weekend zijn er zonnige perioden, maar ook stapelwolken. Bovendien is op beide dagen kans op buien. Het wordt wat frisser met zaterdag maxima van 17 tot lokaal in het zuiden nog 20 graden. Zondag is het overal maar hooguit 17-18 graden.

Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot een volgende keer.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 753 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer