Het was even geduld hebben, maar op dit moment valt er weer sneeuw in de Alpen boven de 1500 tot 2000 meter. De sneeuw van donderdag kwam van vanuit het noordwesten en bracht direct koelere lucht met zich mee waardoor de sneeuwvalgrens tussen de 1500 tot 2000 meter ligt. Vandaag valt er sneeuw dankzij een lagedrukgebied dat zich boven de Golf van Genua heeft gevormd (Genualaag). Deze gaat met name aan de zuidkant flinke hoeveelheden neerslag en sneeuw opleveren. In dit weerbericht lees je hoeveel sneeuw er gaat vallen en hoe lang we van de sneeuw kunnen genieten.

Lokaal 20 tot 40 centimeter sneeuw

Op vrijdag valt er dus in grote delen van de Alpen sneeuw in de bergen. De eerste sneeuw viel donderdag en samen met het lagedrukgebied boven de Povlakte beweegt de neerslag op vrijdag richting het oosten. Zo zijn er in de Franse en Zwitserse Alpen alweer de eerste opklaringen te zien terwijl het in de oostelijke helft nog sneeuwt in de bergen. In de Franse en Zwitserse Alpen is tussen de 5 en 20 centimeter sneeuw gevallen.

De neerslag die vrijdag over de oostelijke helft van de Alpen beweegt valt boven de 1500 meter aan de noordkant en 2000 meter aan de zuidkant in de vorm van sneeuw. Het zwaartepunt van de neerslag ligt in het noordoosten van Italië, Salzburg, Karinthië en het oosten van Tirol. Hier wordt boven de 2000 meter 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw verwacht. Elders valt 5 tot 10 centimeter.

Als de neerslag vrijdag richting het oosten is weggetrokken trekt er een nieuw neerslaggebied van uit het westen over de Alpen. Dit zal in de Franse Alpen en het noordwesten van de Alpen nog eens 5 tot 10 centimeter sneeuw opleveren. Met name op zaterdag vallen er aan de noordkant dankzij een noordwestelijke wind nog een aantal buien. Boven de 1500 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw, al worden grote hoeveelheden niet meer verwacht. Een ander aandachtspunt voor zaterdag is de Nordföhn. Deze zorgt voor zware windstoten van 80 tot 100 km/h op de hoogste bergtoppen van de Alpenhoofdkam.

Vanaf zondag veel zachter en toenemende wind

Vanaf zondag klaart het steeds meer op in de Alpen als de invloed van een hogedrukgebied toe gaat nemen. Neerslaggebieden blijven grotendeels uit de buurt van de Alpenregio en de zon krijgt meer ruimte. Pas vanaf de tweede helft van de week zien we dat neerslaggebieden in de buurt van de Alpen komen. Ondanks de invloed van een hogedrukgebied wordt er van tijd tot tijd een krachtige wind verwacht. Zo worden er op zondag in de Jura, Franse en Zwitserse Alpen zware tot zeer zware windstoten in de bergen verwacht van 90 tot 120 km/h.

Ook andere delen van de Alpen krijgen begin van de week te maken met de krachtige wind. Met name de west- en noordkant van de Alpen. De combinatie van verse sneeuw en harde wind zal voor een verhoogd risico op lawines gaan zorgen. Zeker in combinatie met de zachte lucht die vanaf zondag de Alpen weer weet te bereiken. Met een zuidwestelijke stroming gaat de vorstgrens weer flink stijgen. Op zondag ligt deze in de westelijke helft alweer op ongeveer 2600 meter terwijl deze in het oosten nog rond de 1500 tot 2000 meter ligt.

Vanaf maandag neemt de zachte lucht de gehele Alpenregio over als er zeer zachte lucht vanuit Noord-Afrika aankomt. De vorstgrens gaat hierdoor ruim boven de 3000 meter liggen. Op basis van de laatste verwachtingen komt deze op maandag en dinsdag zelfs tussen de 3200 en 3600 meter te liggen. Het is voor de winterliefhebber dus even genieten van de sneeuw die deze dagen valt. Daarna zal de sneeuw het op de meeste hellingen weer zwaar gaan krijgen. Een voordeel is dat de lucht behoorlijk droog is met lage dauwpunten waardoor de smelt in de wat meer beschutte delen geremd zal worden.

Uitgelichte foto de Körbersee via foto-webcam.eu

(Visited 580 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!