Na regen komt zonneschijn /zomer

Algemeen: aan de oostflank van het Azorenhoog liggen we in een vrij frisse noordwestelijke luchtstroming waarmee vandaag onder invloed van een koufront vochtige lucht wordt aangevoerd. Vanaf woensdag wordt de invloed van het Azorenhoog weer sterker en stroomt drogere lucht binnen. Donderdag draait de stroming naar het zuidwesten en gaan ook de temperaturen omhoog.

Een koufront trekt (schampt) over de Alpen en zorgt vandaag in het overgrote deel van de Alpen voor wisselvallig weer. Door de noordelijk stroming stuwt zich de vochtige lucht en vooral hier valt neerslag en zal de zon weinig tot geen kans maken. Elders is de activiteit minder en vooral in het zuidwesten en aan de Zwitserse zuidkant schijn de zon. In de loop van de middag en avond neemt de invloed van het Azorenhoog vanuit het westen weer toe en van west naar oost wordt het snel droog en gaat de bewolking op steeds meer plaatsen breken.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld – Bron WetterOnline.de

Of de oostelijk Alpen door voor het donker worden ook nog profijt van zullen hebben is maar zeer de vraag. Waarschijnlijk houdt de neerslag daar, en dat geldt vooral voor de Stau gebieden nog tot in de nacht aan. Het is vrij koel met temperaturen die tussen de 10 en 18 graden uitkomen, lokaal kan het inner-alpin (Wallis) en in het zuiden 20 tot 22 graden worden. De sneeuwvalgrens ligt algemeen tussen de 1700 en 2400 meter en het nulgradenniveau tussen 2100 en 2800 meter (laagste waardes west en noordkant Alpen)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Het vochtige weer doet de natuur goed met mooie groene voorjaars kleuren -Mühle in Oberwald -Oberwallis (foto Pia Kummer)

Morgen neemt invloed van een uitloper van het Azorenhoog verder toe. De ochtend start nog frisjes met vooral in de bergen (noordkant) eerst nog restwolken en mogelijk naar het oosten toe nog een spat regen. In de van de dag dan overal overgang naar vriendelijk hogedrukweer met een mix van zonnige perioden en enkele wolken of wolkenvelden. De wind komt meest uit noordoostelijke richtingen (Zwitserland Bise) en voert nog vrij koele lucht aan. In de middag stijgt het kwik tot 18 a 21 graden, aan de zuidkant (Ticino) lokaal tot 23 a 25 graden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Het zal nog even duren voordat in Llivgno op de Passo Forcola alle sneeuw weggesmolten is

Warmer
Donderdag draait de stroming naar het zuidwesten en kan er ook weer zachtere lucht over de Alpen gaan uitstromen. Met veel zon stijgt het kwik in alle hoogtes nog een aantal graden. Ook vrijdag wordt nog warme lucht aangevoerd en wordt het op veel plaatsen zomers warm. In het voorveld van een  koufront wordt de lucht  echter vochtiger en daarmee neemt de onstabiliteit van de atmosfeer weer toe wat zich vertaald in stapelwolken en later enkele regen en onweersbuien. Ook op de zaterdag verblijven we in de vochtige maar relatief warme luchtsoort. De temperaturen liggen tussen de 20 en 24 graden, in het oosten lokaal tot 26 graden. Vooral in de loop van de dag kunnen er weer lokale buien (onweer) ontstaan.

Overgang naar warm en stabiel zomerweer
Vanaf zondag neemt de hogedrukinvloed weer duidelijk maar we moeten nog even in de gaten houden wat een depressie in de buurt van Engeland precies gaat doen.Mogelijk dat tegen het midden van de week een portie koudere en onstabielere lucht (koufront) het de hogedruk nog even lastig gaat maken. Uiteindelijk ziet het echter naar uit dat we dan in de tweede helft van de week onder invloed van en krachtig opbouwend hoog de zomer echt kan gaan beginnen!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vanaf midden volgende week hogedruk(opbouw) zover het oog reikt met aanvoer van warme lucht uit het zuiden

Morgen maar weer eens verder kijken en zien of de weermodellen deze positieve trend vast zullen houden. Fijne dag en ciao vanuit een langzaam weer opklarend Oberwallis. (beeld webcam weerkamer Termen)


Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]