Veel wintersportgebieden in Europa hebben een slechte periode achter de rug rondom de feestdagen. Tussen kerst en nieuwjaar was het al zacht met geregeld regen, maar de jaarwisseling spande de kroon. Niet alleen in Nederland sneuvelden temperatuurrecords, maar ook veel andere delen van West- en Centraal-Europa kregen te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen. In Frankrijk werd het lokaal warmer dan 20 graden en zelfs in het noorden van Zwitserland werd plaatselijk 20 graden gemeten. De vorstgrens steeg in de Alpen naar 3000 tot 3500 meter en dat heeft de pistes flink verslechterd.

Ook de komende dagen is het nog zacht met temperaturen boven het vriespunt in wintersportgebieden die onder de 2000 meter hoogte liggen. Pas daarboven komt het af en toe tot sneeuw. Bovendien is er sprake van een stevige wind, met name op donderdag. In de hoger gelegen gebieden in Oostenrijk zijn windstoten mogelijk tot ruim 100 km/uur. Vanaf vrijdag zwakt de wind geleidelijk steeds verder af en dat is de opmaat voor een weersverandering.

Wintersportcondities volgende week beter

Vanaf het weekend gaat de temperatuur op enige hoogte langzaam naar beneden, maar de vorstgrens komt nog niet veel lager uit dan 1500 tot 1800 meter. Vooral zondag wordt daarbij flink wat neerslag verwacht. Boven de ~1700 meter kan dat vooral langs de west- en noordwestzijde van de Alpen een behoorlijke hoeveelheid verse sneeuw opleveren, mogelijk zelfs tot een halve meter aan toe. Lagergelegen delen zijn voorlopig nog te warm voor sneeuwval en daar zal het dus regenen. Lokaal bestaat het risico op wateroverlast door de overvloedige neerslag.

In de bekende wintersportgebieden levert deze verandering dus niet meteen een verbetering op. Dat moet volgende week echter wel gebeuren. Dan draait de wind wat meer naar het noordwesten en zakt de vorstgrens waarschijnlijk naar 1000 tot 1400 meter. Dat scenario biedt ook hoop voor de lagergelegen delen.

Op meerdere dagen wordt een flinke hoeveelheid neerslag verwacht en dat levert dus eindelijk regionaal een pak sneeuw op van enkele tientallen centimeters. De meeste neerslag valt opnieuw langs de west- en noordwestkant van de Alpen, met het zwaartepunt dus in Zwitserland en Frankrijk. Later krijgt ook de zuidzijde mogelijk met serieuze neerslag te maken door een nieuw lagedrukgebied nabij Noord-Italië. Maar dat is nog wel onzeker op dit moment.

Sneeuw gesmolten

Hoe anders is dat voor de wintersportgebieden dichtbij huis. In alle middelgebergtes in Frankrijk, België en Duitsland (en zelfs richting Polen en Tsjechië) is de sneeuw reeds gesmolten en voorlopig blijft het zacht. Een krachtige westelijke stroming zorgt voor de aanvoer van oceaanlucht, waarin de temperaturen dagelijks tussen 5 en 12 graden uitkomen. Pas richting half januari bereikt mogelijk koudere lucht vanuit het noordwesten West-Europa en kunnen de toppen van de middelgebergtes misschien wat sneeuw tegemoet zien.

Bron: Weerplaza.nl | Wouter van Bernebeek – Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media

(Visited 4.228 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer