Veel wintersportgebieden in Europa hebben een slechte periode achter de rug rondom de feestdagen. Tussen kerst en nieuwjaar was het al zacht met geregeld regen, maar de jaarwisseling spande de kroon. Niet alleen in Nederland sneuvelden temperatuurrecords, maar ook veel andere delen van West- en Centraal-Europa kregen te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen. In Frankrijk werd het lokaal warmer dan 20 graden en zelfs in het noorden van Zwitserland werd plaatselijk 20 graden gemeten. De vorstgrens steeg in de Alpen naar 3000 tot 3500 meter en dat heeft de pistes flink verslechterd.

Ook de komende dagen is het nog zacht met temperaturen boven het vriespunt in wintersportgebieden die onder de 2000 meter hoogte liggen. Pas daarboven komt het af en toe tot sneeuw. Bovendien is er sprake van een stevige wind, met name op donderdag. In de hoger gelegen gebieden in Oostenrijk zijn windstoten mogelijk tot ruim 100 km/uur. Vanaf vrijdag zwakt de wind geleidelijk steeds verder af en dat is de opmaat voor een weersverandering.

Wintersportcondities volgende week beter

Vanaf het weekend gaat de temperatuur op enige hoogte langzaam naar beneden, maar de vorstgrens komt nog niet veel lager uit dan 1500 tot 1800 meter. Vooral zondag wordt daarbij flink wat neerslag verwacht. Boven de ~1700 meter kan dat vooral langs de west- en noordwestzijde van de Alpen een behoorlijke hoeveelheid verse sneeuw opleveren, mogelijk zelfs tot een halve meter aan toe. Lagergelegen delen zijn voorlopig nog te warm voor sneeuwval en daar zal het dus regenen. Lokaal bestaat het risico op wateroverlast door de overvloedige neerslag.

In de bekende wintersportgebieden levert deze verandering dus niet meteen een verbetering op. Dat moet volgende week echter wel gebeuren. Dan draait de wind wat meer naar het noordwesten en zakt de vorstgrens waarschijnlijk naar 1000 tot 1400 meter. Dat scenario biedt ook hoop voor de lagergelegen delen.

Op meerdere dagen wordt een flinke hoeveelheid neerslag verwacht en dat levert dus eindelijk regionaal een pak sneeuw op van enkele tientallen centimeters. De meeste neerslag valt opnieuw langs de west- en noordwestkant van de Alpen, met het zwaartepunt dus in Zwitserland en Frankrijk. Later krijgt ook de zuidzijde mogelijk met serieuze neerslag te maken door een nieuw lagedrukgebied nabij Noord-Italië. Maar dat is nog wel onzeker op dit moment.

Sneeuw gesmolten

Hoe anders is dat voor de wintersportgebieden dichtbij huis. In alle middelgebergtes in Frankrijk, België en Duitsland (en zelfs richting Polen en Tsjechië) is de sneeuw reeds gesmolten en voorlopig blijft het zacht. Een krachtige westelijke stroming zorgt voor de aanvoer van oceaanlucht, waarin de temperaturen dagelijks tussen 5 en 12 graden uitkomen. Pas richting half januari bereikt mogelijk koudere lucht vanuit het noordwesten West-Europa en kunnen de toppen van de middelgebergtes misschien wat sneeuw tegemoet zien.

Bron: Weerplaza.nl | Wouter van Bernebeek – Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media

(Visited 4.269 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer