Advertentie 

Veel wintersportgebieden in Europa hebben een slechte periode achter de rug rondom de feestdagen. Tussen kerst en nieuwjaar was het al zacht met geregeld regen, maar de jaarwisseling spande de kroon. Niet alleen in Nederland sneuvelden temperatuurrecords, maar ook veel andere delen van West- en Centraal-Europa kregen te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen. In Frankrijk werd het lokaal warmer dan 20 graden en zelfs in het noorden van Zwitserland werd plaatselijk 20 graden gemeten. De vorstgrens steeg in de Alpen naar 3000 tot 3500 meter en dat heeft de pistes flink verslechterd.

Ook de komende dagen is het nog zacht met temperaturen boven het vriespunt in wintersportgebieden die onder de 2000 meter hoogte liggen. Pas daarboven komt het af en toe tot sneeuw. Bovendien is er sprake van een stevige wind, met name op donderdag. In de hoger gelegen gebieden in Oostenrijk zijn windstoten mogelijk tot ruim 100 km/uur. Vanaf vrijdag zwakt de wind geleidelijk steeds verder af en dat is de opmaat voor een weersverandering.

Wintersportcondities volgende week beter

Vanaf het weekend gaat de temperatuur op enige hoogte langzaam naar beneden, maar de vorstgrens komt nog niet veel lager uit dan 1500 tot 1800 meter. Vooral zondag wordt daarbij flink wat neerslag verwacht. Boven de ~1700 meter kan dat vooral langs de west- en noordwestzijde van de Alpen een behoorlijke hoeveelheid verse sneeuw opleveren, mogelijk zelfs tot een halve meter aan toe. Lagergelegen delen zijn voorlopig nog te warm voor sneeuwval en daar zal het dus regenen. Lokaal bestaat het risico op wateroverlast door de overvloedige neerslag.

In de bekende wintersportgebieden levert deze verandering dus niet meteen een verbetering op. Dat moet volgende week echter wel gebeuren. Dan draait de wind wat meer naar het noordwesten en zakt de vorstgrens waarschijnlijk naar 1000 tot 1400 meter. Dat scenario biedt ook hoop voor de lagergelegen delen.

Op meerdere dagen wordt een flinke hoeveelheid neerslag verwacht en dat levert dus eindelijk regionaal een pak sneeuw op van enkele tientallen centimeters. De meeste neerslag valt opnieuw langs de west- en noordwestkant van de Alpen, met het zwaartepunt dus in Zwitserland en Frankrijk. Later krijgt ook de zuidzijde mogelijk met serieuze neerslag te maken door een nieuw lagedrukgebied nabij Noord-Italië. Maar dat is nog wel onzeker op dit moment.

Sneeuw gesmolten

Hoe anders is dat voor de wintersportgebieden dichtbij huis. In alle middelgebergtes in Frankrijk, België en Duitsland (en zelfs richting Polen en Tsjechië) is de sneeuw reeds gesmolten en voorlopig blijft het zacht. Een krachtige westelijke stroming zorgt voor de aanvoer van oceaanlucht, waarin de temperaturen dagelijks tussen 5 en 12 graden uitkomen. Pas richting half januari bereikt mogelijk koudere lucht vanuit het noordwesten West-Europa en kunnen de toppen van de middelgebergtes misschien wat sneeuw tegemoet zien.

Bron: Weerplaza.nl | Wouter van Bernebeek – Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media

(Visited 4.377 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier