De schrijvers en fotografen van Mountainreporters bezoeken de mooiste plekken ter wereld. Hun ervaringen delen ze in reisverhalen en fotoreportages. Hieronder een reisverhaal van Maartje Bevers over haar rondreis langs de Noorse fjorden.

Eerlijk gezegd had ik nog niet eerder gehoord van Sogndal, de tweede bestemming van onze rondreis langs de fjorden. Als eerste stap ging ik online op onderzoek naar de mooiste route van Ålesund naar Sognedal. Dat moest in mijn hoofd een reis worden met de mooiste uitzichten, de leukste veerponten, weinig autowegen en natuurlijk ook nog een inspirerende wandeling onderweg.

Start van de trip vanuit Ålesund naar Sogndal.

Achteraf kan ik zeggen dat ik bijzonder trots was op de route ik uiteindelijk had gevonden. Samen met reisgenoot Edwin kreeg ik regelmatig kippenvel van al het moois dat we zagen en meemaakten op de deze geweldige reisdag. Op deze verrassende reisdag hadden we een mooie route met drie overtochten met de veerboot.Een bijzondere reisdag

Wij namen vanaf Ålesund de E136 naar de veerboot Solevagen – Restoya. Vanaf Restoya vervolgden we de route op de E39 naar de volgende overtocht bij Volda naar Folkestad. De route liep vervolgens naar Lote en daar de veerboot genomen naar Anda. Alleen al de stukjes varen door de fjorden maakten deze dag al uitzonderlijk mooi.

Varend door bijzondere fjorden met dramatische luchten
Lieflijke plekjes langs de route.

De stralende zon en een strak blauwe lucht maakten het perfect plaatje compleet. Edwin was helemaal in zijn nopjes door de mooie foto’s die hij hierdoor kon maken. Veel fotogenieker wordt het niet meer, hoorde ik hem regelmatig zeggen.

Een sprookje

Op de hoogte van Byrkelo op de E39 hebben wij de afslag genomen naar het Jostedalsbreen Nasjonalpark. Voor een bezoek aan de Briksdalsbreen, de officiële Noorse naam. Bij ons in Nederland beter bekend onder de naam Briksdalsgletsjer.

Zoveel rust in dit deel van Noorwegen
Waar je kijkt zie je watervallen

Vanaf de afslag is het een half uur rijden naar de parkeerplaats dichtbij de gletsjer. Via deze route reden we een sprookje binnen. De vele meertjes hebben verrassende kleuren. We zagen ze azuurblauw, lichtblauw en smaragdgroen.

felgroene grasvelden en donkergroene, uit de meren reizende, bergen maken het plaatje compleet

Op de achtergrond maakten de felgroene grasvelden en donkergroene, uit de meren reizende, bergen het plaatje compleet.  En dan vergeet ik nog bijna de ontelbare watervallen die je overal om je heen van de bergen ziet vallen. Her en der in de vallei wonen gelukkige Noren in prachtige houten huizen en boerderijen.

Wandelen naar de Briksdalsgletsjer

De Briksdalsgletsjer is een van de bekendste uitlopers van de Jostedalsgletsjer. Vanaf de parkeerplaats is de wandeling naar de voet van de gletsjer ongeveer 45 minuten. Het is een goed begaanbaar glooiend wandelpad. Lees verder op Mountainreporters.com

 

 


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK