Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Jarenlang leek de betrouwbaarheid van de weersverwachtingen steeds beter te worden. Tegenwoordig kunnen we steeds verder vooruit goede weersverwachtingen maken. Goede weersverwachtingen zijn van levensbelang voor veel mensen. Hoe eerder stormen en orkanen verwacht kunnen worden, hoe meer mensenlevens gered kunnen worden. Maar daar lijkt verandering in te gaan komen en de betrouwbaarheid van de weersverwachtingen wordt bedreigd. De uitrol van het nieuwe 5G netwerk kan de weermetingen namelijk ernstig verstoren. Veel meteorologen en weerinstituten slaan alarm.

De stille revolutie van de weersverwachtingen wordt het genoemd. De afgelopen jaren zijn de weersverwachtingen geleidelijk aan steeds beter geworden . Het is het resultaat van wetenschappelijke kennis en technologische vooruitgang zoals satellieten en super computers die bijgedragen hebben aan een enorme verbetering . Dagelijks worden zoveel mogelijk observaties gebruikt van over de hele wereld om vervolgens door de krachtigste super computers wereldwijde weersverwachtingen te kunnen maken. Vaak wordt ook wel gezegd dat de ontwikkeling van de weersverwachting een van de grootste is op het gebied van de natuurwetenschappen.

De betrouwbaarheid (skill) van de weermodellen is de afgelopen jaar flink toegenomen. De 3-daagse verwachting (blauw) gaat richting de 100%, 5-daagse boven de 90%, 7-daagse richting de 80% en de 10-daagse op 50%. (bron: ECMWF ).

Update van de globale weermodellen

Vorige week hebben de weermodellen van het Europese ECMWF en Amerikaanse GFS een update gehad . Hierdoor zijn de weersverwachtingen van het Europese weerinstituut 1 tot 2 procent verbeterd en het Amerikaanse weermodel is ongeveer 2 tot 5 procent nauwkeuriger geworden. Dat lijkt niet veel, maar heeft zeker effect. Met de nieuwe modellen is bijvoorbeeld de verwachting voor de komende vijf en een kwart dag nu net zo nauwkeurig als eerder de verwachting voor de komende vijf dagen was. Vooral de lange termijn verwachtingen zijn daarmee weer iets beter geworden.

Weersverwachtingen zijn van levensbelang. Denk bijvoorbeeld aan waarschuwingen uitgeven tijdens gevaarlijke stormen en overstromingen. Kijk ook deze video van het World Meteorological Organization (WMO) die laat zien waarom het belangrijk is goede weersverwachtingen te hebben (bron: WMO )

Weersverwachtingen zijn van levensbelang

Welke kleding moet je vandaag aandoen? Wanneer moeten boeren gaan zaaien en oogsten? Hoe moeten we ons voorbereiden op een veranderend klimaat? Van onze dagelijkse beslissingen tot de grootste uitdagingen waar we voor staan, zijn weersverwachtingen heel belangrijk. Weersverwachtingen zijn ook van levensbelang. Denk bijvoorbeeld aan tropische stormen en orkanen. Hoe eerder we deze kunnen verwachten, hoe meer mensen in veiligheid gebracht kunnen worden. Er zijn nog zoveel meer mensen afhankelijk van de weersverwachtingen. Denk aan economische sectoren zoals lucht- en scheepvaart, maar ook toerisme, boeren, watermanagers en voor het optimaal gebruik van duurzame energie. Overal hebben we het goede weersverwachtingen nodig. Nog niet overtuigd? Kijk ook deze video van de World Meteorological Organization (WMO) die laat zien waarom het belangrijk is goede weersverwachtingen te hebben .

Weersverwachtingen zijn van levensbelang. Hoe eerder tropische stormen en orkanen verwacht kunnen worden, hoe meer mensen in veiligheid gebracht kunnen worden. Zoals hier orkaan Sandy waarvan al een aantal dagen van te voren bekend was dat deze mogelijk bij New York aan land kon gaan. (Ensemble verwachting SANDY, via www.geo-tasks.org)

5G bedreigt de weermetingen

Maar er dreigt gevaar. Zorgwekkend berichten zijn er de laatste tijd over de toekomst van de weersverwachting en dat heeft alles te maken met het nieuwe 5G netwerk . Onderzoek gepubliceerd in Nature laat zien dat de betrouwbaarheid van de weersverwachting met 30% omlaag kan gaan. Dat betekent dat we weer teruggaan naar de voorspelbaarheid van 1980. 5G wordt de opvolger van 4G en belooft sneller en betrouwbaarder internet. Omdat 5G gebruik maakt van hogere frequenties dan 4G, levert dat een hogere datasnelheid op. 4G zit echter op andere frequenties dan 5G en stoort daarom weersatellieten niet. 5G doet dat wel. De satellieten waarmee waterdamp wordt waargenomen, gebruiken dezelfde frequentie als 5G en dat gaat elkaar verstoren. Het signaal waarmee waterdamp wordt gezien, verdrinkt straks in de ‘herrie’ van 5G.

Een groot deel van het weer bij ons wordt beïnvloed door wat er ten westen van ons gebeurt. Een verstoring van de weerobservaties in de VS heeft ook gevolgen voor de betrouwbaarheid van de weersverwachtingen bij ons. (foto: NASA Worldview, lagedruksysteem mei 2017)

Oproep voor bescherming van de vitale radiofrequenties

Het WMO heeft opgeroepen voor bescherming van de radiofrequenties die van vitaal belang zijn voor de weerobservaties . Op dit moment wordt er vooral in de VS en in China hard gewerkt aan de uitrol van 5G. Het lijkt bijna een geopolitieke strijd te zijn geworden . In Nederland staat de veiling van de 5G frequentie gepland voor eind 2021 of begin 2022. Toch is het vooral belangrijk ook te kijken naar wat er in de VS gebeurt. Een groot deel van het weer bij ons wordt namelijk beïnvloed door wat er ten westen van ons gebeurt 3 a 4 dagen eerder. Afgelopen week heeft het WMO daarom nogmaals de noodzaak benadrukt om radiofrequenties te beschermen. Het in gevaar brengen van deze frequenties brengt weersverwachtingen en waarschuwingsdiensten, en daarmee het leven van mensen in gevaar.

5G is een economische belofte die veel zou moeten opleveren. Maar tegen welke prijs? Meer over 5G en de uitrol ervan is ook te zien in deze video van NOS op 3.

Sneller internet of goede weersverwachtingen?

Het weer is zoveel meer dan alleen de dagelijkse weerberichten waar veel mensen naar kijken. Een dramatische terugval van de betrouwbaarheid van de weersverwachtingen kan grote gevolgen hebben. Iets waar veel meteorologen zich op dit moment zorgen om maken. Ook de trouwe volgers van de Alpenweerberichten zullen het gaan merken. De lange termijn verwachting worden veel onzekerder. Een sneeuwdump zullen we veel later pas aan kunnen zien komen. Dat betekent dat veel mensen nog meer last-minute een vakantie moeten gaan boeken en dus voor meer verrassingen komen te staan of er wel of geen verse sneeuw ligt op de bestemming vlak voor vertrek. Onzekerheid waar niemand op zit te wachten. Waar zou jij voor kiezen? Sneller mobiel internet of goede weersverwachtingen?

Bronnen:

Bauer, Peter & Thorpe, Alan & Brunet, Gilbert. (2015). The quiet revolution of numerical weather prediction. Nature. 525. 47-55. 10.1038/nature14956.
https://www.nature.com/articles/nature14956

ECMWF: Quality of our forecasts
https://www.ecmwf.int/en/forecasts/quality-our-forecasts 

ECMWF: Forecasting system upgrade set to improve global weather forecasts (11 juni 2019) https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2019/forecasting-system-upgrade-set-improve-global-weather-forecasts 

WMO: Why the world need meteorologists (23 mei 2017)
https://www.youtube.com/watch?v=QECIYoiiaFY&frags=pl%2Cwn

NRC: De weerman wordt gestoord door 5G (24 mei 2019)
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/24/de-weerman-wordt-gestoord-door-5g-a3961467

 5G spectrum and the potential weather forecasting apocalypse
https://www.axios.com/5g-spectrum-and-the-potential-weather-forecasting-apocalypse-1f531685-fc42-4b15-b06a-2e3e6f58210c.html

Zeit: Tausche schnelleres Netz gegen schlechtere Wettervorhersage https://www.zeit.de/digital/internet/2019-06/5g-frequenzen-auktion-usa-wettervorhersage-klimamodelle-strahlung-stoerungen

Witze, Alexandra. (2019). Global 5G wireless networks threaten weather forecasts. Nature. 569. 10.1038/d41586-019-01305-4.
https://www.nature.com/articles/d41586-019-01305-4

 WMO: protect radio frequencies vital to earth observations
https://public.wmo.int/en/media/news/wmo-protect-radio-frequencies-vital-earth-observations

NOS op 3: Hoe 5G van Huawai de wereld verdeelt
https://www.youtube.com/watch?v=S-xQXXupMlo

(Visited 1.303 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier