klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen:
Met een sterke tot stormachtige hoogtestroming wordt onverminderd vochtige maritiem polaire naar de Alpen getransporteerd. Terwijl het aan de de Alpennoordkant vrijwel onophoudelijk sneeuwt profiteren de zuidelijke Alpen van van de droge Nordföhn.

Het begint zo langzamerhand een beetje eentonig verhaal te woorden. Ook gisteren was het opnieuw ronduit onstuimig en turbulent. Harde tot stormachtige winden, aangejaagd door een krachtige polaire jet die als langs een liniaal van IJsland tot over de oostelijke Alpen verloopt, zorgden ervoor dat er maritiem polaire lucht als een spons tegen de Alpennoordkant werd uitgeknepen.


De polaire jet frontaal gericht op de Alpen met daardoor turbulent weer
en aanhoudende Nordweststau


Geen 1 april grap, sneeuwval in Zell am See


En ook sneeuwgat Vorarlberg -Klein Walsertal profiteerde weer
optimaal, via live webcam -Haus Walser Berge

Enige dagen geleden schreef ik al dat het zwaartepunt vooral rondom de Arlberg zou komen te liggen en die prognose ging mooi op. Lokaal viel er daar hogerop 100 tot 150 cm sneeuw! Echter ook elders langs de Alpennoordkant konden ze gisteren hun geluk met de “paas”sneeuw niet op en viel er een dik pak sneeuw van 40 tot tot 80cm en lokaal dus ook nog meer. Ook de Zwitserse Alpennoordkatnt profiteerde van de sneeuw en in een gebied uitstrekkende vanaf de Grimsel tot over Liechtenstein iel 30 tot 50cm, meer naar het westen en in Wallis (uitgezonderd) het Saasdal en Simplon viel 15 tot 30cm. Droog en zonnig met een graad of 15 was het over het algemeen aan de Alpenzuidkant en in de zuidelijke Franse Alpen.


In de andere delen van de Alpen echter ook veel zon (en wind)
Le Corbier


Sölden


De afgelopen 5 dagen viel er in de west en noordelijke Alpen lokaal
meer dan een meter sneeuw (WRF model)

Gisteravond nam de neerslag qua intensiteit wat af maar lang zal het ook dit keer niet niet duren. Op nadering van een volgende storing (koufront) volgt al snel weer nieuwe sneeuw en gaan we nog een keer op herhaling. Omdat er tijdelijk met wat meer westelijk invloed ook wat minder zachte lucht binnenstroomt zal de sneeuwvalgrens vrijdag en ook zaterdag wat hoger uitkomen. Morgen sneeuwt het aanvankelijk nog tot in de lagere delen, geleidelijk dan echter tot 800 a 1200 meter.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de), nieuwe sneeuw in aantocht


Inmiddels sneeuwt het alweer harder aan de centrale Alpennoordkant.
webcam Pizol-Pardiel (Zwits)

Vrijdag lijken we opnieuw even in wat rustiger vaarwater te zitten met ook wat langere droge periodes. In de loop van zaterdag nadert vanuit het westen een volgende storing en daalt de sneeuwvalgrens weer tot 1000 meter of lager. De precieze afloop en timing voor wat betreft de instroom van weer koudere lucht vanuit het noorden is nog niet geheel zeker. Vrij zeker is echter wel dat het aan de noordkant tot in het weekend bewolkt zal blijven en er in de Stau ook steeds weer sneeuw val (vrijdag mogelijk tijdelijk ook droog, de modellen verschillen echter nog in hoeverre en -of dat voor het noorden ook echt zal gaan lukken)


Vrachtwagens rijden af en aan om de vele sneeuw weg te brengen. Foto
Mittelberg Kleinwalstal @HansterBraak (komt nog meer Hans)

Doordat het Britse hoog zijn invloed meer naar het oosten gaat uitbreiden draait zondag de stroming meer naar noord tot noordoost en komt er een einde aan de nordstau. Dit betekent echter nog niet dat de zon eraan te pas gaat komen. Grote kans dat ook zondag aan de Alpennnoordkant de bewolking hardnekkig zal zijn en in de nordstau ook nog sneeuw, dit geldt vooral voor de Oostenrijkse Alpen. Elders is het of wordt het droog en de zon krijgt ook steeds meer speelruimte. De temperaturen liggen op een winters niveau, sneeuw valt tot in de dalen. Mocht het lukken met de zon dan wordt het met de verse sneeuw genieten en krijgen we te maken met uitstekende weer en wintersport condities die absoluut niet onderdoen voor de Hochwinter.


Langzaam neemt de hogedrukinvloed zondag – maandag van het
westen uit toe

In het verdere verloop van de week lijkt het zwaartepunt van het Britse hoog wat naar het noorden tot noordoosten toe te verplaatsen. De wind blijft noord tot noordoostelijke en er wordt vooral in de oostelijke Alpen koude(re) lucht aangevoerd. Deels is het bewolkt deels ook zonnig en lokaal kan er een sneeuwbuit of wat sneeuw vallen (details op deze termijn nog onzeker). De GFS ensembles (met oa de temperatuur op 1500 meter hoogte = T850hPa) voor de oostelijk en westelijke Alpen.

Tot zover voor nu, fijne dag en tot morgen maar weer. In Termen (1020m) Oberwallis bewolkt maar droog -geen sneeuw gevallen- met een temperatuur van 3.2°  Ciao

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 562 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer