Advertentie



 

Jamaica, Cuba, Haïti, de Bahama’s en nu Florida. Het zijn allemaal landen die helaas te lijden hebben of hebben gehad onder de verwoestende orkaan Matthew, de zwaarste in bijna 10 jaar tijd. In het nieuws weet de orkaan dagelijks de hoofdpunten te halen. En dat blijft de komende dagen ook zo. Matthew gaat namelijk nog meer gebieden langs de oostkust van de VS aandoen. In deze blog gaan we door het leven van Matthew. Van de geboorte van een onschuldig lagedrukgebied in de Caribische zee tot een zware orkaan voor de kust van Florida. En daarna misschien nogmaals Florida…

Geboorte en alarmbellen

Het leven van Matthew begon net ten oosten van de Caribische Zee.  Toen de storm het levenslicht zag, was meteen duidelijk dat deze voor veel schade zou kunnen zorgen.  Alle weerberekeningen stuurden de storm richting Cuba, Jamaica of Haiti. De meesten lieten de storm ook orkaanstatus bereiken. Maar het ging allemaal iets sneller en heviger dan verwacht…

matthew_start

Matthew even na zijn geboorte op 29 september. Bron: NOAA.

Onverwachte explosieve versterking

De verwachting was eerst dat Matthew in 5 dagen zou uitgroeien tot een categorie 2 orkaan met windsnelheden tot 165 km/uur. In plaats daarvan wist de storm uit te groeien tot een categorie 5 orkaan (!) met windsnelheden tot 260 kilometer per uur. En dat in slechts 3 dagen tijd! Het was al 9 jaar geleden dat een orkaan in het Atlantisch orkaanseizoen uit wist te groeien tot een categorie 5 orkaan, de zwaarste op de schaal.

oog_matthew

Hoe het oog tot ontwikkeling kwam… Bron: NOAA.

matthew_cat5_2

Matthew als een categorie 5 orkaan, maar 5 dagen na zijn geboorte. Bron: NOAA.

Afgelaste verkiezingen en Nederlands grondgebied geraakt

De orkaan liet zich ook voelen op Nederlands grondgebied. Het eiland Bonaire kreeg te maken met de zuidkant van Matthew. Gelukkig viel de schade mee.

Ook Curacao werd licht getroffen door Matthew. Daar waren uit voorzorgsmaatregelen verkiezingen afgelast die daar zouden plaatsvinden.

Ondertussen koersde de orkaan verder naar het westen, totdat…

Draai naar noorden en verwoesting

Op 1 oktober begon Matthew zijn langverwachte draai naar het noorden te maken. Dit betekende helaas wel dat Cuba, Haïti en ook Jamaica te maken zouden krijgen met de verwoestende kracht van Matthew. Op 4 oktober bereikte de orkaan de westkust van Haïti en de oostkust van Cuba. De schade was helaas enorm. Niet alleen de hoge windsnelheden zorgden voor schade, maar ook hoge vloedgolven en overvloedige regenval. Alleen al op Haïti waren meer dan 300 doden te betreuren.

Ravage op Haïti. Bron: Reuters.

Vooral Haïti is extra gevoelig voor schade door orkanen. Dit is mede omdat het land behoorlijk armer is dan Cuba en Jamaica. Daarom zijn de huizen daar minder tegen orkanen bestand. Daarnaast is het land in 2010 getroffen door een verwoestende aardbeving, waarvan het land nog steeds opkrabbelt. Tot slot speelt mee dat de berghellingen van Haïti ontbost zijn. Hierdoor wordt overvloedige regenval die daar op de heuvels valt niet vastgehouden. In plaats daarvan raast het water naar beneden met soms vloedgolven tot gevolg.

Het verschil in de hellingen tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek in beeld gebracht. Bron: Meteogroup.

Een vervelende koerswijziging

Na Haïti, Cuba en Jamaica leken de Bahama’s het laatste gebied te gaan worden dat getroffen zou worden door de orkaan. Daarna zou de storm zijn koers vervolgen richting de Noordelijke Atlantische Oceaan. Maar niets bleek minder waar… Vergelijk de koersverwachtingen op 3 en 5 oktober maar eens hieronder.

koersverwachting_0310

Koersverwachting van Matthew op 3 oktober. Bron: NOAA.

matthew_5oct

Koersverwachting op 5 oktober van orkaan Matthew. Bron: NOAA.

In de loop van de tijd werd steeds duidelijker dat ook de (zuid)oostkust van de VS te maken ging krijgen met orkaan Matthew. Het eerst was Florida aan de beurt, daarna zouden South en North Carolina volgen. Hiermee werd het pad van Matthew nog vernietigender.

Terug in het heden: Florida aan de beurt

En dan komen we uit op 7 oktober. De verwachting dat Matthew de oostkant van Florida zou teisteren is uitgekomen. De orkaan ligt nu net ten oosten van de staat. En dat na een lange koers door de Caribische zee en de Atlantische Oceaan.

Wat opvalt aan Matthew is dat de storm een zogenaamde dubbelstructuur heeft. Dit is mooi te zien op een radarbeeld van Florida. Een klein oog wordt omcirkeld door een veel groter oog. Een dergelijke structuur geeft aan dat de storm iets aan het verzwakken is. De windsnelheden van de storm zijn dan ook afgenomen tot rond 205 kilometer per uur vergeleken met 220 kilometer per uur in de nacht van donderdag op vrijdag.

Gelukkig ligt Matthew nog wel een behoorlijke afstand van de kust vandaan. Daarom blijven de hoogste windsnelheden vooral boven zee. Wel zullen vooral hoge vloedgolven en hevige regenval zorgen voor schade in Florida.

Inmiddels zitten duizenden huizen zonder stroom. Hoe het er op dit moment aan toe gaat langs de kust van Florida is te volgen via deze link.

De toekomst: nog een keer Florida?

Verwacht wordt dat Matthew langs de oostkust van de VS koerst. Daarbij draait de storm eerst naar het noorden, dan naar het noordoosten en tenslotte naar het oosten. Daarna verlaat Matthew de kust van de VS. Maar dat betekent helaas niet dat we definitief verlost zijn van de orkaan. Enkele berekeningen laten de storm een looping maken richting het zuiden en zuidwesten. Het zou dus kunnen dat Matthew over 6 dagen nog een keer op bezoek komt bij de Bahama’s en Florida…

matthew_fcst

Koersverwachting voor orkaan Matthew van verschillende weermodellen. Bron: Wunderground.

Gelukkig lijkt het erop dat Matthew flink afzwakt op zijn koers terug naar het zuiden. Daardoor zou het mee moeten gaan vallen met de schade als de storm nog een keer terugkomt. Maar eerst wachten er nog een paar roerige dagen voor de oostkust van de VS.

We houden de storm voor je in de gaten. Tot zover vanuit een gelukkig minder stormachtig Nederland.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 296 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier