Lorenzo - een bijzondere orkaan op weg naar Europa
Oktober is de maand dat het Atlantische orkaanseizoen langzaam tot rust komt. Maar van echte rust is nog geen sprake! Want ook nu is er nog een orkaan actief in de Atlantische Oceaan. En wel op een vrij ongewone plek – dicht bij de Azoren. Deze orkaan – genaamd Lorenzo – gaat de Azoren te grazen nemen. En daarna staat Europa op het programma. In deze blog meer over waarom deze orkaan bijzonder is, en we nemen ook een kijkje naar de gevolgen voor Europa!
Het leven van orkaan Lorenzo begon dicht bij de Kaapverdische Eilanden ten westen van Afrika. Lorenzo is de 12e tropische storm van het Atlantische orkaanseizoen, dat tot nu toe een vrij actief orkaanseizoen is. Het is tot nu toe vooral het seizoen van orkaan Dorian – die een ravage aanrichtte op de Bahama’s. En van tropische storm Imelda, die extreem veel regen achterliet in Texas (VS). En dus nu ook van… inderdaad… Lorenzo!
Ongewoon zwaar voor haar koers
Lorenzo is een vrij bijzondere orkaan. Dit is omdat de orkaan een extreem zware orkaan was voor de plek waar die zich bevond. Zo bereikte ze zelfs categorie 5 – de zwaarste categorie voor orkanen -op een ongewoon oostelijke plek (oftewel: ongewoon dicht bij Afrika; zie het kaartje hieronder).
Koers van orkaan Lorenzo. Bron: Wikipedia.
Richting de Azoren
Nadat Lorenzo was ontstaan ten westen van Afrika, trok deze eerst verder de Atlantische Oceaan op (zie pijlen hierboven). Daarna boog deze steeds meer af naar het noorden. Inmiddels is deze orkaan verder afgebogen naar het noordoosten. Met als eerste bestemming: de Azoren. En die eilanden gaan er waarschijnlijk vrij stevig van langs krijgen. Hoewel Lorenzo geen categorie 5-orkaan meer is, zullen de Azoren toch waarschijnlijk orkaanwinden krijgen van rond 160 km/uur. En Lorenzo veroorzaakt ook golven tot 15 meter hoog (!) en veel regen. De piek van de orkaan komt voor de Azoren waarschijnlijk op Woensdag
Uniek of niet?
Na de Azoren koerst Lorenzo verder in de richting van Europa. De orkaan zal Europa niet als tropische storm bereiken – de orkaan is dan inmiddels getransformeerd tot een niet-tropisch lagedrukgebied. Maar voordat het zo ver is, weet de orkaan toch ongewoon dicht bij Europa te komen in tropische vorm. Uniek is dat niet, want twee jaar geleden deed gebeurde precies hetzelfde met orkaan Ophelia. Deze orkaan had zelfs nog een oog terwijl deze vrij dicht bij Portugal lag! Uiteindelijk richtte deze orkaan in niet-tropische vorm veel schade aan in Ierland. Hieronder een vergelijking van deze orkaan op 29 september, en Ophelia in oktober 2 jaar eerder.
Lorenzo
Orkaan Lorenzo op 29 september 2019. Bron: NASA Worldview.
Ophelia
Orkaan Ophelia op 14 oktober 2017. Bron: NASA Worldview.
Of Lorenzo net zo dicht bij Europa weet te komen als Ophelia in tropische vorm, met een duidelijk ‘oog’, is nog even afwachten. Het lijkt er nu op dat Lorenzo ongeveer tot de hoogte van Frankrijk een tropische storm blijft. Dat zou dus noordelijker zijn dan Ophelia.
Schade in Europa?
Lorenzo wordt op de Atlantische Oceaan dus waarschijnlijk ten westen van Frankrijk een niet-tropische storm. Daarna trekt Lorenzo verder in de richting van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daar kunnen ze zich ook op gaan maken voor veel regen en wind. En de westkust van Ierland en Groot-Brittannië zullen ook te maken krijgen met hoge golven. Het geluk voor deze landen is dat Lorenzo veel minder sterk zal zijn dan bij de Azoren. Maar schade is nog zeker mogelijk.
De verwachting voor de dagen erna is ook wat zekerder geworden. Het lijkt erop dat Lorenzo in de buurt van Schotland zal verdwijnen. De restanten kunnen dan nog wel richting de Benelux trekken. Als dat gebeurt, zal het alleen gaan om wat regen. Zware windstoten zijn dan zeer onwaarschijnlijk.
Koersverwachting van orkaan Lorenzo. Op woensdag zijn de Azoren aan de beurt. Daarna trekt de orkaan al afzwakkend richting Ierland en de Verenigd Koninkrijk. En tot slot in sterk afgezwakte vorm mogelijk richting de Benelux, maar dat is nog onzeker.
Volg de laatste ontwikkelingen met betrekking tot Lorenzo op ons forum!
En verder lees je natuurlijk meer details over de invloed van deze orkaan op het weer in Nederland lees je in het Benelux-weerbericht van vanochtend!
Afgestudeerd meteoroloog op de Wageningen Universiteit. Inmiddels ook werkzaam als meteoroloog. Daarnaast onderzoek gedaan over het weer in de stratosfeer en de gevolgen daarvan op het winterweer in Nederland.