Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een thermische vore beweegt vanuit het zuidwesten steeds verder naar Nederland. Op die vore vinden stijgende luchtbewegingen plaats. Voor de vore uit wordt vochtigere lucht aangevoerd. In combinatie met de tropische temperaturen die vandaag gehaald gaan worden, geeft dit de potentie voor het ontstaan van forse onweersbuien. Het liveblog staat verderop in dit artikel.

De vochtiger wordende lucht is ook te herkennen aan de hoge dauwpunten die van het zuiden uit binnenschuiven (hoog dauwpunt = veel vocht). Het zal dan ook op steeds meer plekken klam en broeierig aan gaan voelen.

De huidige dauwpunttemperatuur. Vochtige lucht wordt vanuit het zuiden aangevoerd. Bron: Meteociel.fr
Veel potentiële energie (CAPE) vanuit het zuiden. Waardes tussen de 1000 en 2000 J/kg vinden we vanmiddag in België en het zuiden van Nederland. Bron: Wetterzentrale

Er staat weinig windschering vandaag, maximaal 20 knopen, maar op de meeste plekken duidelijk minder. Windschering – het toenemen van de windsnelheid met hoogte en het veranderen van de windrichting met de hoogte – is gunstig voor het organiseren van onweersbuien. De buien zullen nu weinig organiseren en veelal het karakter singlecell hebben, al zijn de buien wel aan het oplijnen op de vore. Er is behoorlijk wat convectieve energie, zo gaan de CAPE (Convective Available Potential Energy) waardes tot 2000 J/kg maximaal.

Het beeld volgens de weermodellen is dat het huidige lijntje boven België/Zeeland langzaam zijn activiteit zal verliezen. Tegen het eind van de middag en vooral in de avond neemt eerst in het zuiden en later ook in het midden van het land de kans op een onweersbui weer toe. Vanavond en vannacht is overal kans op een (onweers)bui. In de loop van de nacht neemt de buienactiviteit af, om morgen weer op te leven – lees een uitgebreider bericht over het weer de komende dagen hier. Hou hieronder het liveblog met betrekking tot de onweerskansen in de gaten.

Liveblog

Update zaterdag, 14:25 – Zuiden en oosten opnieuw tropisch, noordoosten pittige onweersbuien
Het is vandaag niet meer tropisch warm, maar desondanks voelt het op veel plekken erg benauwd aan. Zeker ook in het oosten en zuiden van het land, waar de temperatuur rond of boven de 25 graden ligt. Lokaal kwam het vandaag tot een regionale hittegolf. Verder ontstaan er ook weer (onweers)buien, met name in het noordoosten komen op dit moment pittige exemplaren voor. Zie ook het radarbeeld hieronder:

Bron: Wetteronline.de

23:00 – Ook het westen nu felle onweersbuien! – Lokaal meer dan 70 mm neerslag
Ook in het westen van het land komen inmiddels stevige onweersbuien voor met veel bliksem. Ook in het zuiden van het land houden de onweersbuien nog altijd huis. In Gilze Rijen viel ruim 44 mm regen en in Volkel viel bijna 75 mm neerslag!

De komende nacht trekken deze buien geleidelijk verder noordwaarts, en komen dus op meerdere plekken nog stevige buien voor. In de loop van de nacht zal de activiteit geleidelijk uit de onweersbuien gaan.

Met het onderstaande radarbeeld sluiten we deze live-blog af. Morgen gaan we weer verder, met dan nieuwe onweerskansen!

Bron: Wetteronline

22:52 – Korte terugblik eerder vandaag…
… We kregen een aantal mooie plaatjes ingestuurd.

Foto via AWM-weerman Sander. Een mooie rolwolk in Rotterdam.
Nienke Gasseling-Bosch stuurde deze foto in op facebook.

22:00 – wederom veel neerslag in de buurt van Eindhoven
Actueel ligt de buienzone met ook actief onweer boven de zuidelijke helft van het land. Lokaal valt er weer erg veel neerslag in korte tijd. De buien verplaatsen zich verder noordwaarts. Opvallend is ook dat er behoorlijk wat bliksemontladingen actief zijn.


21:30 – Plakken vannacht

De buien hebben er wel voor gezorgd dat de temperatuur is gedaald, maar hebben ook een hoop vocht gebracht. Dat betekent dat het een behoorlijke plaknacht gaat worden.

21:20 – Schade

De buien laten veel water achter, maar een aantal bomen moeten het ook bekopen. Datzelfde geldt voor een aantal auto’s.

21:15 – westen vanavond aan de beurt?

Vanavond en vannacht lijkt ook het westen nog wat van de buien mee te pakken. Morgen lijkt het zwaartepunt in de ochtend op het oosten en noordoosten te liggen.

21:00 – Buien trekken langzaam naar het noorden

De onweersbuien trekken langzaam verder richting het midden van het land. Ook In Zeeland is enorme onweersbui ontstaan.

20:50 – Mooie wolkenluchten

Boven Helmond legde Arjan Ehlert deze prachtige wolkenlucht vast!

19:55 – Afkoeling

Na het warme weer van vandaag zorgen de buien in het zuiden in ieder geval voor afkoeling. Op weerstation Gilze Rijen kwam zelfs een windstoot voor van 88 km/uur.

19:40 – Noodweer boven Rijen

19:00 – Onweersbuien boven Noord-Brabant en Limburg
Op steeds meer plekken komen onweersbuien voor. Er ontstaan nog altijd nieuwe buien. De buien trekken geleidelijk naar het noorden.

Bron: Wetteronline

17:50 – felle buien ontstaan nu in het zuiden van Nederland en noorden van België. Er zit ook onweer op.
De komende uren verwachten we op steeds meer plekken buien, later vanavond ook in de rest van het land.

17:40 – Eerste landelijke tropische dag

In De Bilt is het inmiddels ook tropisch. Dat betekent de eerste landelijke tropische dag van dit jaar. Dat is rijkelijk laat, want gemiddeld gezien halen we de eerste tropische dag op 12 juni. Vorig jaar was dat al op 2 juni. Ook in Noord-Brabant en Limburg is de 30 graden voor de derde keer bereikt. Daar kan morgen een regionale hittegolf een feit worden.

15:50 –
En zo geschiedde. Heerlijk even wat verkoeling rond de Ardennen. Ondertussen is het tropisch in De Bilt

15:45 –

In de Ardennen, om precies te zijn in het vakantiepark La Clusure in Bure kregen we deze plaat door. Donkere wolken pakken zich samen om met enkele minuten uitgeknepen te worden met regen en hagel (Foto en video: Mandy Damhoff).

15:10 – Dreigende luchten boven zee bij Haamstede waar nog wat activiteit van de eerdere buienlijn zit. Foto van Rob Snijders. De eerder genoemde buienlijn is nu aan het verpieteren, maar boven het oosten van België ontstaan momenteel weer nieuwe onweersbuien.

14:10 – Buien met onweer trokken over het westen van België. Inmiddels regent het lokaal ook stevig in Zeeland, maar de activiteit van de buien verdwijnt, geheel volgens verwachting. Ook de onweersactiviteit is grotendeels uit de buien verdwenen. Het geheel trekt deactiverend richting het noorden. Het is wachten op de onweersbuien die later vandaag moeten ontstaan.

Bron: Wetteronline.de

Hoofdfoto: AWM-weerman Arjan Ehlert

(Visited 1.264 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Liveblog: Onweersbuien trekken over het land”

 • Remco Mienis
  26 juni 2020 at 14:49

  Ben benieuw hoe dit zal gaan vandaag en met name vanavond

 • Dennis
  26 juni 2020 at 15:10

  Hoe laat verwachten jullie dat het losgaat in Noord Holland?

  • Daan van den Broek
   26 juni 2020 at 15:42

   Sommige weermodellen laten vandaag vrijwel niets zien voor Noord-Holland, maar geven juist morgen onweersbuien in die provincie. Andere weermodellen komen vanaf 23:00 pas met onweer in Noord-Holland. Wellicht dus vannacht! In ieder geval kan er in Noord-Holland rustig gebarbecued worden!

 • Nigel
  26 juni 2020 at 19:46

  De wolken komen binnentrekken in Hoorn. Aan het Markermeer.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier