Advertentie 

Op dit moment hebben de Alpen te maken met een overvloed aan sneeuw, dit kunnen we lezen in de weerberichten van Johann. Daardoor levert het witte poeder meer overlast dan wintersportplezier op. Door een tijdelijk lenteachtig intermezzo zal die sneeuw het zwaar krijgen en deels wegsmelten. De vorstgrens vinden we door een Südföhn aan de noordkant van de Alpenhoofdkam terug rond de 2700 a 2800 meter. De zuidkant rond de 1500 a 2000 meter.

Het zuiden van Duitsland, in het stroomgebied van de Rijn, heeft de afgelopen dagen te maken gehad met veel neerslag. Deze golf van regenwater plus gesmolten sneeuw gaat net zoals twee weken terug, zowel bij onze oosterburen als in Nederland voor wateroverlast zorgen. De Südföhn word al snel ingeruild door Südstau. De regen is niet gevallen in de midden en neder- Rijn, mede daardoor zal het water niet zo extreem hoog komen als 2 weken geleden. Er heerst tot het einde van deze maand hoge druk boven Europa dus er gaan geen grote hoeveelheden regen meer bijvallen in het stroomgebied van de Rijn.

totale neerslag van 20 en 21 januari
deze bovenstaande twee kaartjes laten de totale neerslag hoeveelheid in 48 uur zien

De situatie is nu als volgt: De regen en smeltwater is vanzelfsprekend onderweg naar Nederland. Vanaf de Alpen geldt er een vuistregel dat zo’n golf er 6 dagen over doet om onze landsgrens te bereiken. Nadat de afvoer in de Rijn net weer naar een normaal niveau was gezakt zien we dat zowel in Duitsland als Nederland het waterpeil omhoog schiet. Zaterdag zal de Rijn bij Lobith zijn hoogtepunt bereiken met zo’n 14 meter, twee weken geleden bereikte Lobith 14,64 dit zal nu niet gebeuren. Aan de onderstaande grafieken is goed te zien dat de waterstand bij Koblenz, waar de Rijn en de Moezel samen komen, net als twee weken geleden een verhoogd waterpeil heeft. We zien dat het waterpeil sowieso op blijft lopen tot en met vrijdag wat te maken heeft met de hierboven besproken warmere temperaturen in de Alpen.

Bron: pegel-online.wsv.de

De Maas heeft ondanks dat deze weinig last heeft van smeltwater, dit is een echte regenrivier, ook een hoog maar geen verhoogd waterpeil. Er is in Frankrijk veel regen gevallen, zelfs de Seine is buiten haar oevers getreden. De Maas zal niet verder stijgen.

Conclusie; De komende dagen blijft het droog in het stroomgebied van de Rijn waardoor we wel hoogwater krijgen maar het niet zo erg hoog komt te staan als twee weken geleden. De uiterwaarden en sommige kades zullen weer onder kunnen lopen. Dieren zijn al of moeten worden verplaatst naar hoger gelegen land. Rijkswaterstaat moet weer alert blijven bij steden en dorpen die kwetsbaar zijn en eventueel coupures kunnen sluiten.

Het waterpeil bij Lobith stijgt tot waarschijnlijk circa 14 meter bron: Rijkswaterstaat
Dit soort foto’s kunnen we na het weekend weer maken. Deze is twee weken geleden gemaakt door AWM collega Maarten Minkman

Tot zover dit blog, ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 757 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lenteachtige Alpen gaan zorgen voor hoogwater in Lage-Landen.”

 • Bertil Blaas
  24 januari 2018 at 20:12

  Hoi,
  Ook jouw berichten zijn altijd interessant en men leert ervan. Ik lees het altijd.
  Dank je en groeten.

 • Ricardo
  25 januari 2018 at 08:07

  Goedemorgen Bertil,
  Bedankt voor het compliment!
  Fijne dag

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer