Een hogedrukgebied boven west en centraal Europa blijft stationair en zal de komende dagen het weerbeeld in de Alpen met veel zon en voor de tijd van het jaar hoge temperaturen bepalen

Gisteren konden we weer genieten van heerlijk lenteweer met lokaal weer temperaturen die tot boven de 20 graden stegen. Aan de Alpenzuidkant steeg het kwik zelfs tot boven de 25 graden met als topper Bellinzona in het Zwitserse Ticino met 28.6 graden.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] “Hotspot” Bellinzona gistermiddag[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Harde wind (Nordföhn) en droogte zorgden gisteren ook voor oplaaiende bosbranden in de omgeving van Monte Ceneri (Ticino)

Toch was het niet overal zo fraai. Omdat het hoog zich wat met zijn zwaartepunt naar Frankrijk terugtrok kon een zwak koufront via het zuiden van Duitslang ook de oostelijke Alpen beïnvloeden. Hier nam in de loop van de dag de bewolking toe en vooral in de Nordstau van de Oostenrijkse Alpenhoofdkam viel wat regen. De koudere lucht stroomde vooral over de oostelijke delen uit (ten oosten van de Dachstein) en hier daalde sneeuwvalgrens tot lokaal 1300 a 1100 meter. Elders sneeuwde het meest pas boven de 1800 a 2000 meter. In de avond had de bewolking behorende bij het koufront zich tot over het oosten van Zwitserland uitgebreid maar neerslag werd er niet gemeld.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Steeds meer sneeuw smelt weg bij de hoge temperaturen -Kühmatt, Blatten/Lötschental (foto Elisabeth Ebener)

Vandaag mogen de westelijke delen van Oostenrijk zich verheugen op droog weer en een aantal uren zonneschijn. Meer naar het oosten (oostelijke van de Taurern) en ook zuiden zal de bewolking echter de overhand hebben en kan er nog wat neerslag of een bui vallen (sneeuw vanaf 1100 tot 1900 meter). In de loop van de dag gaat nemen de neerslagkansen echter af en kan het gaan opklaren. Op 2000 meter wordt het -2 tot 7 graden en op 3000 meter vriest het -2 tot -7 graden, het nulgradenniveau bevindt zich tussen de 2500 en 2000 meter (de laagste waardes gelden steeds voor het oosten) Ook in het laagland en dalen zien we vandaag een grote variatie in de temperatuur verdeling, algemeen zal het kwik tussen de 10 en 20 graden uitkomen, het hoogst in het Rijndal en aan de Alpenzuidkant. De wind komt uit noordwestelijke richtingen en staat stevig door.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld (bron WetterOnline)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] St.Veit -Defereggen 1495m

Ook in de westelijke Alpen start de dag nog met wat stapelwolken en hogere bewolking. Verder krijgt ook de zon weer steeds meer ruimte en enkele stapelwolken mogen de pret niet bederven. Mogelijk dat in het Zwitserse Ticino in de middag een enkele stapelwolk het buienstadium zal bereiken. Er staat weinig wind en de temperaturen liggen een stuk hoger dan in het oosten. Op 2000 meter is het een graad of 6 tot 9, op 3000 meter 0 tot -2 en op de hoogste toppen vriest het -5 tot -7 graden. Het nulgradennviau varieert tussen 3200 meter in het zuidwesten en 2800 meter in het noordoosten van Zwitserland.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Zonnig Val Thorens

Woensdag bevindt zich het hoog met zwaartepunt boven het zuidoosten van Europa, met zuidelijke winden wordt dan nog warmere en droge lucht aangevoerd. In het gehele Alpengebied is het dan zonnig en de temperaturen stijgen naar zomerse waardes. In de dalen en het laagland wordt het 20 tot 25 graden en lokaal zal het kwik tot 26 a 27 graden stijgen. Ook in de bergen is het zeer zacht met zelfs op 2000 meter 6 tot 12 graden in de plus en een nulgradenniveau rond de 3200 meter. Overigens bestaat er een kans dat woensdag het zonlicht door Saharazand wat met de zuidelijke hoogtestroming wordt meegevoerd wat getemperd zal worden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Sahara zand (stof) concentraties in de hogere atmosfeer zijn vooral morgen hoog (bron Skiron dust forecast)

Vanaf donderdag neemt de hogedrukinvloed boven west en centraal Europa af  en komen we toenemende onder de invloed van een laag boven Frankrijk. Dat betekent dat van het westen uit de bewolking zal gaan toenemen en er buien gaan vallen, lokaal kunnen dat pittige buien worden al of niet vergezeld van onweer. Vanaf vrijdag of zaterdag zien we dat het Britse hoog een uitloper richting het noordoosten tot over Scandinavië gaat vormen. Hiermee zal de hoogtestroming geleidelijke de noord en later noordoosthoek gaan opzoeken en zal een portie veel koudere lucht vanuit het noorden naar het zuiden en richting de Alpen gaan uitstromen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Uitstroom koudere lucht vlgs het ECMWF (maandag 20 april)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] en ter vergelijking het GFS

Het is nog de vraag in hoeverre die ook daadwerkelijk gaat lukken, daarover verschillen de modellen nog wat van mening en belangrijk zal de positie van “Britse” hoog gaan worden. Wel lijkt het erop dat vooral de oostelijke Alpen te maken gaan krijgen met de kou uitval. Zeker iets om de komende dagen goed in de smiezen te houden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS ensembles, na de thermische sprong volgt de thermische dip! Vooral de operationele run is “koud” (de dikke zwarte lijn)

Tot zover maar weer, morgen meer (Alpen)weer, fijne dag. Termen actueel 9.7  ° en wat hogere bewolking

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK