Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:
Aan de zuidkant van een complex lagedrukgebied boven het noorden van Europa liggen de Alpen onder invloed van een krachtige westelijke hoogtestroming. Daarin opgenomen storingen trekken in rap tempo over de Alpen en produceren vooral aan de noordkant veel neerslag. De Alpenzuidkant profiteert van de luwte van de Alpenhoofdkam.

Wanneer we naar de weerkaarten kijken en ook naar het weer buiten dan doet weinig denken aan het voorjaar. Sterker nog, met de harde tot stormachtige westenwind lijkt het wel compleet herfst in plaats van voorjaar. Opvallend ook de zeer krachtige jetstream die met zeer hoge windsnelheden op 12 kilometer hoogte helemaal vanaf New Foundland, de Atlantische Oceaan, west Europa tot over de zuidelijke Balkan door dendert.


Verloop jetstream dinsdag 31 maart

Overigens niets bijzonders voor deze tijd van het jaar, immers de tropen en subtropen warmen momenteel steeds sterker op en in contrast daarmee de nog koude lucht die zich nog rondom de pool ophoudt. Juist tussen deze verschillende luchtmassa’s houdt zich de jetstream op en ontstaan de soms zeer actieve randstoringen die eveneens in een sneltreinvaart worden meegevoerd.

Gisteren kwam van het westen uit de klad er in op nadering en passage van een eerste storing. Beelden zeggen vaak meer dan woorden, twee foto`s vanuit het Kleinwalsertal -Mittelberg zoek de verschillen tussen eergisteren en gisteren. Via Twitter -Hans ter Braak

Deze  week is het dan ook een komen en gaan van storingen die niet alleen veel neerslag meevoeren maar ook nog eens veel wind.Het is echter niet alleen maar kommer er kwel, tussen de storingen door zullen we ook steeds weer kunnen profiteren van betere momenten waarbij het ook wat langer droog zal zijn.

Vandaag is het in de westelijk Alpen meest bewolkt en de bergen zitten in de wolken, met zwaartepunt voor de Alpennoordkant valt er steeds weer regen en in de bergen boven de 1200 a 1600 meter sneeuw. In de oostelijke Alpen kan de sneeuwvalgrens in de loop van de dag tot 1400 a 1000 dalen en lokaal bij intensievere neerslag tot 800 meter. In de namiddag en avond zal de neerslag zich nog wat verder intensiveren. Tot tot dinsdagochtend gaat er 30 tot 40cm sneeuw vallen en lokaal in de Berner Alpen, het Wallis en in het gebied van de Mont Blanc en Gran Paradis /Rhone Alps ook nog meer. Echt koud is het niet, het nulgradenniveau ligt meest zo rond de 1800 a 1900 meter. Op 20000 meter vriest het 1 a 2 graden en op 3000 meter ligt het kwik rond de -5 a -6 graden.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline)


Verse sneeuw Alp de Huez vanmorgen


ValTho


Chamonix


en  op de Belalp in Oberwallis

In de oostelijke Alpen is het over de gehele linie één a twee graden kouder en ook de nulgradengrens ligt twee a driehonderd meter lager. Verder ook hier onbestendig weer, het zwaartepunt van de neerslag ligt langs de westelijke Oostenrijkse Alpennoordkant. De meeste sneeuw valt hier in de typische Weststau gebieden (Bregenz -Vorarlberg). Hier kan hogerop 40 tot 60cm Neuschnee gaan vallen, elders langs de westelijke noordkant meest 20 tot 30cm. De minste neerslag valt met dit soort stromingen in de luwte van de Alpen, hier kan het zelfs ook droog blijven, hetzelfde geldt voor de oostelijke en zuidoostelijke Alpen. In het gehele Alpengebied is het turbulent met een harde tot stormachtige westenwind met windsnelheden van 70 tot 100km/h met  in de bergen nog hogere windstoten!


Minder fraai met regen vanmorgen in de lagere delen van het Kleinwalstertal
via Twitter Haus Walser Berge

 Dinsdag neemt de neerslag van west naar oost tijdelijk wat af en krijgt een mee buiig karakter, lokaal kan het ook wat langere tijd droog zijn met enkele opklaringen. Omdat we achter een warmtefront zachtere lucht wordt aangevoerd stijgt de sneeuwvalgrens snel weer naar 1400 tot 2000 meter. In de middag en avond neemt op nadering van een volgende storing (koufront)  de bewolking van het noordwesten uit weer toe en vervolgens gaat het weer regenen en sneeuwen.


Vanaf dinsdagavond stroomt weer koudere lucht over de Alpen uit, met
opnieuw veel neerslag (sneeuw) noordkant

Woensdag en donderdag is het wisselvallig, de bewolking overheerst en er vallen steeds weer buien. In de ingestroomde koudere lucht kan het dan weer tot 1200 a 800 meter sneeuwen, lokaal langs de Alpennoordkant ook nog lager (600 a 500 meter). Voor de gehele periode geldt dat de zuidwestelijke Alpen de minste neerslag zullen krijgen, veelal is het hier gewoon droog en ook zonnig of opgeklaard. Ook de oostelijke Alpen en de Alpenzuidkant ontspringen grotendeels de neerslag., deels kan de neerslag van het noorden ook tot over de aangrenzende gebieden aan de zuidkant overslaan.


Het beeld voor de komende dagen, Stau en veel neerslag Noordkant Alpen, zon en
zacht aan de zuidkang. Actuele satelliet beeld

Verbetering zit er ook in de tweede helft van de week niet in en grosso modo verandert er maar bar weinig aan het onstuimige weerbeeld. Westelijke tot noordwestelijke hoogtewinden zorgen voor een aanhoudende Nordweststau met nog meer neerslag in de Alpen. De temperaturen en sneeuwvalgrens gaan vanaf donderdag tijdelijk weer wat omhoog. Donderdag sneeuwt het meest nog tussen de 600 en 1000 meter, vrijdag en waarschijnlijk ook zaterdag tussen de 1000 en 1500 meter. De zachtere lucht zal wat meer het zuiden en westen beïnvloeden, aan de noordkant kan het wat kouder blijven, sterk afhankelijk ook van de precieze koers van de jetstream.


Juist met de paasdagen wordt het kouder, in hoeverre we van de zon
kunnen profiteren is nog ongewis

Vanaf zaterdag draait de hoogtestroming weer meer naar het noorden en later zelfs noordoosten, koudere lucht gaat vanuit het hoge noorden tot over de Alpen uitstromen en zal een winterse fase gaan inluiden. Deze lucht van arctische oorsprong is niet alleen kouder maar ook een stuk droger. Dat zou betekenen dat we vooral op de zondag en maandag ook kunnen gaan profiteren van de zon. In hoeverre dit ook voor de noordelijke Staugebieden en dan met name de oostelijke Alpen gaat lukken is nog ongewis.

Dat er de komende dagen veel neerslag in de west en noordweststau van de Alpen gaat vallen dat moge een ieder inmiddels wel duidelijk zijn. Uitgaande van de modellen moeten we rekenen op neerslaghoeveelheden die tussen de 50 en 150mm gaan uitkomen, in de klassieke Staugebieden kan echter ook nog veel meer gaan vallen. In de lagere delen van de Alpen valt een deel van deze neerslag in  vloeibare vorm, in het hooggebergte alles in de vorm van sneeuw. Gaan we uit van de vuistregel 1mm = 1 cm (droge) sneeuw dan kan er tussen de 50 en 150cm gaan vallen en lokaal ook nog meer.


Neerslaghoeveelheden voor de komende week volgens het GFS

Probleem zal overigens wel het exacte meten gaan worden want veel van de sneeuw zal door de stormachtige winden worden verplaatst. Dat ook het lawinegevaar gaat toenemen zal ook niemand verbazen. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes en freeriders let goed op de lokale aanwijzingen. Tot zover voor vandaag. Ciao vanuit een herfstachtig Termen, regen, harde wind en 5.6 graden.  Ter afsluiting nog een mooi winters shot vanuit ValTho. Ciao

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 615 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer