Algemene situatie
De invloed van hogedruk neemt langzaam af en vooral in de westelijke Alpen wordt de lucht al wat vochtiger en instabieler. In de loop van
vrijdag volgt van het noorden een koufront gevolgd door markant koudere lucht en sneeuw in het noorden

Dat was weer genieten gisteren in de Alpen, hogedruk, veel zon en knalblauwe luchten (zeer droge lucht) bepaalden het weerbeeld en het werde wederom zeer zacht of zeg maar gerust warm. Ditmaal was het echter niet het Zwitserse Ticino wat met de eer van hoogste temperaturen ging strijken maar het juist het noorden van Zwitserland. Topper was het plaatsje Oberwil in Baselland alwaar het kwik tot 27.6 graden steeg. Echter ook het “eigen” Oberwallis deed weer goed mee met op de tweede plek het plaatsje Steg alwaar het 27.4 graden werd. In Oostenrijk ging Dellach im Drautal aan kop met 26.4 graden en ook Innsbruck mocht met 26.0 een zomerse dag bijtekenen.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Knalblauwe luchten gisteren oa in het Oberwallis -Grächen (1600m) [/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Täschalp -Oberwallis foto -Yvo Pollinger

Weeromslag
Vandaag is het in de westelijke Alpen met de afnemende hogedruk en niet meer zo zonnig en van het westen trekken wolkenvelden binnen, Verder ontstaan door de dagelijkse gang makkelijker stapelwolken die het de zon ook steeds moeilijker maken.  Vanaf de Alpes Maritimes tot over het Mont Blanc gebied en Ticino kunnen de stapelwolken uitgroeien tot regenbuien en boven de 2400 meter valt de neerslag in vaste vorm. Het nulgradenniveau zal ergens rond de 3000 meter liggen.

Ook in de oostelijke Alpen zal in de loop van de dag de vochtigere en onstabiele lucht merkbaar worden. Van het westen en ook zuiden uit ook hier toenemend stapelwolken met in de avond eerste lokale (onweers)buien. Voordat de onstabiliteit toeslaat kan het nogmaals “zomers” warm worden met temperaturen die lokaal 25 tot 28 graden zullen oplopen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vanaf morgen is het voorlopig even gedaan met lente.  Foto Hans ter Braak -Mittelberg Kleinewalsertal

Kouder
Vrijdag is het meest bewolkt en de zon krijgt nauwelijks nog ruimte. In de zuidwestelijke Franse en zuidelijke Italiaanse Alpen kan de zon nog wat langer schijnen maar verder is het  “trüb” (nevelig, bergen in de wolken) en er kan steeds weer neerslag vallen die veelal ook een buiig karakter zullen hebben waarbij ook onweer mogelijk is. In de oostelijke Alpen is het aanvankelijk nog droog voordat in de middag van het westen uit eveneens buiige  neerslag binnentrekt. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf een hoogte van 2200 tot 2400 meter hoogte maar met het instromen van wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens geleidelijk tot 2000 meter en zaterdag naar 1600 a 1200 meter.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vooral het oosten komt in het weekend (tijdelijk) onder invloed van de kouder lucht -GFS zaterdag ,et de T850hPa (T op 1500 meter hoogte)

Aan de oostelijke Alpennnoordkant kan het tijdelijk ook sneeuwen tot 1000 meter en lokaal zelfs tot 800 meter. Zaterdag is het vooral aan de noordkant van het Alpenmassief bewolkt (Stau) en vooral in de nacht valt deels intensieve regen en -of sneeuw. In de loop van de dag krijgt de neerslag een meer buiig karakter waarbij de intensiteit geleidelijk afneemt. De oostelijke Alpenzuidkant krijgt door de dagelijkse gang juist in de middag weer te maken met stapelwolken en lokale soms pittige (onweers)buien, (sneeuwvalgrens tot 800 meter lokaal in het noorden en 1500 meter in zuiden)

Zondag tussenhoog
Zondag kan onder invloed van een tussenhoog de atmosfeer weer even tot rust komen. Het is opgeklaard en in de loop van de dag ontstaan weer stapelwolken die aan de Alpennoordkant het buien stadium kunnen bereiken. De Franse Alpen krijgen in de loop van de dag echter alweer te maken met een storing vanuit het westen, de bewolking neemt hier weer gevolgd door neerslag. Met een noordoostelijke stroming (Zwitserland Bise) wordt het 15 tot 18 graden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS zondag -tussenhoog – Neerslag nadert vanuit het westen, maandag vanuit het noordoosten met ook weer koudere lucht (oosten)

De vooruitzichten voor maandag zijn nog wat onzeker, het meest waarschijnlijke scenario is dat de oostelijke Alpen te maken gaan krijgen met een portie koudere lucht. In de loop van de zondagavond en in de nacht van zondag op maandag neemt van het noordoosten uit de bewolking ook hier toe gevolgd door neerslag waarbij het opnieuw tot in de dalen kan sneeuwen. Dinsdag koel met enkele regen hagel en sneeuwbuien (sneeuwvalgrens 800 a 1400 meter) Met een koude noordoostelijke winde wordt het niet veel warmer dan 5 tot 15 graden.

Sneeuw -sneeuwvalgrens
Wanneer we naar de neerslaghoeveelheden kijken dan zien we nog grote verschillen tussen de verchillende modellen maar ook per gebied. Zoals bijna altijd gaat eht GFs weer aan kop. Het model komt meer neerslaghoeveelheden van 10 tot 40mm op de proppen, lokaal in de Franse en westelijke Zwitserse Alpen 50 tot 80mm. Het ECMWF is wat terughoudender, dit model gaat uit van 10 tot 40mm.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Neerslag komende 5 dagen adhv het GFS model (cumulatief)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] ..en volgens het ECMWF model

Mede door de hoge temperaturen (westelijke Alpen) valt een groot deel van deze neerslag gewoon als regen. In de bergen boven de 1800 a 2000 meter echter als sneeuw . In de Oostenrijkse Alpen en dan met name aan de noordkant kan het rustig ook sneeuwen tot 1000 meter of lager, houdt de neerslag wat langer aan dan kan het ook hier sneeuw bedekt worden, dit is bijvoorbeeld op zaterdag en ook weer op maandag het geval. Daarbij moeten we ook nog even afwachten waar de grens met de koudere lucht precies zal gaan ophouden. In het hooggebergte gaat er in ieder geval weer een laag sneeuw vallen, laten we een beetje een middenweg nemen en uitgaan van 30 tot 50cm.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Neerslag (sneeuw) voor de komende 5 dagen (GFS model)

Of en hoe het allemaal zal gaan “uitpakken” gaan we de komende dagen vervolgen. Mocht je op weg gaan naar de Alpen en dan met name richting de hoger gelegen delen in de oostelijke Alpen dan is een winteruitrusting zeker geen overbodige luxe. Tot  zover voor dit moment. Fijne dag. Actueel in Termen -Oberwallis 13.2 graden en toenemend bedekt met nog een waterig zonnetje.

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

1 REACTIE

  1. ,……. die temperatuur is niet zo erg Johann Maar die regen,…… Is niet goed voor de bouw!

Comments are closed.