klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen:
De komende periode komt boven de Atlantische Oceaan een zeer sterke westcirculatie op gang welke het Alpenweer met veel wind en neerslag vrij nadelig zal gaan beïnvloeden. De temperaturen liggen voorlopig op een vrij hoog niveau, en laten pas rond het midden van de week een dalende tendens zien.

De Alpen maken zich op voor een bijzonder turbulente week! Vandaag is daar nog niet zoveel van te merken en schijnt de Alpenzon er weer even lekker lustig op los. Alleen in het oostelijke deel van het Salzbürgerland, Steiermark en Ober Österreich zijn aanvankelijk nog enkele sneeuwbuien mogelijk, maar deze nemen ook hier in de loop van de dag steeds verder in activiteit af. Tegelijkertijd neemt juist in de loop van de dag in de westelijke Alpen de hoge en middelbare bewolking op de nadering van Atlantische fronten weer verder toe, en zijn dit de eerste voortekenen van een bijzonder onstuimig en levendig Alpenweekje!


Hans ter Braak meldde gisteren zware sneeuwbuien in Mittelberg / Vorarlberg

Superpistes in Flachau! Via @App

De pistes in Königsleiten liggen er ook weer fantastisch bij. @App

Stilte voor de spreekwoordelijke “storm”
Degenen die nog een late maart vakantie naar de Alpenweides hebben geboekt maken zich terecht zorgen. Wat staat er de komende week te gebeuren; loopt het uit op een dramatisch waterballet of staat ons toch nog een klassieke poederdump te wachten? En krijgen we überhaupt de zon nog wel te zien deze week. Veel vragen dus die ik zoveel mogelijk zal proberen te beantwoorden. Vandaag is er nog geen vuiltje aan de lucht in de Alpenregio. Ten oosten van Salzburg vinden we nog de laatste sneeubuien op de radar terug , maar verder is het de zon die het voor het zeggen heeft. Als we een blik naar het westen werpen zien we op de geografische lijn Lyon, Luxemburg, noord Nederland bewolking op de satelliet terug welke de begrenzing vormt van een naderend warmtefront.


Frontale warmtefront bewolking trekt richting de Alpen. @WetterOnline

Vandaag nog een schitterende dag. Zoals hier op de Fischeralp
in de Zwitserse Aletsch Arena

Net zoals in de Venezianer Alpen. Het fotogenieke
en sprookjeachtige Tarvisio / Monte Lussari

Onstuimige week met later dalende sneeuwvalgrens
Op de weerkaarten zien we boven de Atlantische Oceaan een klassiek luchtdrukpatroon ontstaan. Het Azorenhoog ligt nadrukkelijk op zijn vertrouwde plaats, waarbij de lengte as voorlopig west – oostelijk gepositioneerd ligt. Depressies duiken hierdoor in een rap tempo via Schotland de Scandinavië regio binnen, waardoor het weerbeeld in grote delen van Europa vrij herfstachtige trekjes gaat vertonen. Voor de Alpen betekent dit vanaf morgen de aanzet naar een bijzonder onstuimige wintersportweek, waarbij Atlantische fronten van tijd tot tijd voor de nodige neerslag zullen gaan zorgen. De sneeuwvalgrens ligt met gemiddeld 1700 à 2000m voorlopig nog aan de hoge kant, maar daalt vanaf woensdagnacht weer naar waardes tot zelfs onder de 1000m!


Polaire straalstroom komt op toeren, waarbij de Alpen tot woensdag
in de zachte lucht blijven liggen. @Wetterzentrale ECMFW


De hele week staat in het teken van de Nordföhn!

Vooruitzichten ogen winters
De Alpenwinter heeft er volop zin in en is voorlopig nog niet van plan om zijn koffers te gaan pakken. Vanaf woensdag duiken de Alpen in een noordelijk stromingspatroon weer volop de winter in, waarbij de sneeuwvalgrens zelfs weer tot in het dal kan gaan zakken. De noordzijde kan zich tegen die tijd gaan opmaken voor nieuwe winterse perikelen, en liggen de zuidelijke Alpen er aan de lijzijde tegelijkertijd vrij Wetterbegunstigt bij. Mooie vooruitzichten met de naderende Paasvakantie en lijkt dit seizoen super te gaan eindigen!


Veel neerslag voor de klassieke  noord(west)stau gebieden

Diepvries gaat rond midden van de week weer open! @ECMWF MeteoCentre

Eind van het seizoen nadert
Dit was voor mij het laatste weerbericht van dit seizoen. Ik wil iedereen vriendelijk bedanken voor de vaak positieve reacties. Graag tot in oktober maar weer
Bye bye

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.177 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer