Een review van Marloes van Pareren

Vijf weken lang hebben wij de Fjällräven Keb Agile getest. We hebben gewandeld door allerlei soorten natuur in allerlei soorten weersomstandigheden. En eerlijk is eerlijk. Het is een heerlijke broek! Hij voelt niet zwaar aan tijdens een lange tocht, maar beschermt wel goed tegen de kou. De broekband gaat niet schuren als je er een rugzak op hebt hangen en de pijpen kun je aan de onderkant goed dichtmaken tegen vervelende insecten. De verstevigde vlakken op de knieën zijn erg handig als je ergens tegenaan omhoog moet klimmen of op je knieën moet zitten op een vochtige ondergrond. 

Maar is het dan allemaal fantastisch? Er is één ding dat we missen aan deze broek: er zit geen verstevigd gedeelte aan de achterkant. Als je dus op een natte of vieze ondergrond gaat zitten ga je dit zien en wordt je ondergoed vochtig. Maar daarentegen ziet de niet verstevigde achterkant er wel mooier uit dan de, soms nogal vormeloze, verstevigde Fjällräven wandelbroeken.

In detail

De zakken van de broek zijn groot genoeg om je handen erin te kunnen warmen of om je telefoon in te stoppen. De stretchstof van de broek maakt het mogelijk om hem gemakkelijk op te rollen als je even wil afkoelen in een verfrissend meertje tijdens een warme dag. En als de zon dan lekker doorzet en de temperatuur omhoog schiet is er niets vervelender dan zwetende, warme benen. Gelukkig is de ventilatie van de Keb Agile prima te regelen en kun je bij hoge temperaturen de zijkant openritsen voor extra koeling!

De verstelbare onderkant van de broekspijpen is tijdens onze reis een lifesaver gebleken. Kiwi’s (de lokale bevolking) zeggen wel eens gekscherend dat Nieuw Zeeland het perfecte land is en dat god daarom de zandvlieg heeft uitgevonden. Tijdens de warmere maanden kom je op veel stranden en bij meren dit uiterst irritante, bijtende vliegje tegen. Het kunnen dichtmaken van de broekspijp zorgde er in ieder geval voor dat je benen veilig waren en je ze alleen nog van je hoofd, handen en armen hoefde af te slaan….

Fjällräven
Fjällräven

Vochtige weersomstandigheden

Onze favoriete wandelomgeving was absoluut het regenwoud. Alles leeft, alles is groen, maar toch is niets hetzelfde. Geen plant of boom is gelijk; van de grootste woudreuzen tot de kleinste orchideeën, alles heeft een eigen structuur en plek in deze wondere wereld. Maar een regenwoud is geen regenwoud zonder regen, heel veel regen. En dus was het onvermijdelijk dat we tijdens onze tochten af en toe in een stevige bui terecht kwamen. 

Voordat je de eerste druppel op je hoofd voelt lijkt het alsof de wereld tot stilstand komt. Alle geluiden vallen tegelijk stil: vogels stoppen met zingen en krekels verschuilen zich onder een varenblad. Het is alsof alle bomen hun adem inhouden om zoveel mogelijk regen op te kunnen vangen. Het enige dat je nog hoort is het tikken van de druppels op het dichte bladerdak. Magisch! 

Fjällräven

Maar waar het natuurlijk om gaat is de Fjällräven Keb Agile. Hoe zit het met de waterafstotende en snel drogende eigenschappen? De broek is zeker niet waterdicht, maar wel redelijk waterafstotend. Met name op de verstevigde delen zie je bij lichte regen de druppels afrollen in plaats van dat ze erin trekken. De snel drogende stof is zeker een plus! De broek droogt, zodra de regen stopt, inderdaad bij het minste zuchtje wind of straaltje zonneschijn snel op. 

Stretch en bewegelijkheid

Dan als laatste de bewegelijkheid van de broek. Zelf heb ik nogal eens broeken gehad die heel stevig en weersbestendig waren en vol handige zakjes en lusjes zaten, maar alles behalve comfortabel aanvoelden. Vaak zit zo’n broek prima als je rechtop staat en kleine stappen neemt, maar zodra je gaat bukken of grote stappen moet zetten knelt hij bij de heupen en knieën. 

Fjällräven

De stretchstof van de Keb Agile zorgt ervoor dat hij in alle gevallen comfortabel aanvoelt, bijna als een tweede huid.

Gelukkig komen steeds meer outdoormerken erachter dat het draagcomfort net zo belangrijk is als de technische eigenschappen van outdoorkleding en worden de collecties steeds meer uitgebreid met lichte en luchtige kleding en schoeisel.

De Fjällräven Keb Agile is qua comfort zeker een blijvertje!

Fjällräven
Fjällräven
Fjällräven

Conclusie

De Fjällräven Keb Agile is een echte aanrader. De broek is licht en luchtig en de stretchstof draagt bij aan het draagcomfort. De broek is perfect voor temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius, een echte voor-en najaarsbroek dus! En laten dat nou net de mooiste seizoenen voor lange wandelingen zijn! De broek oogt modieus en is in mooie kleursettingen te verkrijgen. De verschillende verstevigingen en zakken op de broek zijn handig en zorgen er niet voor dat het comfort minder wordt. 

Als enige nadeel kunnen wij het missen van een verstevigd gedeelte op de achterkant verzinnen. De prijs is met € 225,00 aan de hoge kant, maar daar staat tegenover dat de broek jaren mee moet gaan. Wat ons betreft is dit het dus zeker waard. En dan nu naar buiten! Na al dat praten over outdoor is het tijd om de wandelkleding aan te trekken en de natuur in te gaan! Lees ook dit artikel.


(Visited 691 times, 1 visits today)