Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Er is de laatste dagen veel sneeuw gevallen in onder anderen de Franse Alpen. Door de aanhoudende West-stau ligt er op de pistes in de Savoie zo’n 2,5m sneeuw, in de afgelopen 48 tot 74 uur viel er 1 meter verse sneeuw bij! Preventief werden er uiteraard zonder mensen in de buurt, al kleine lawines veroorzaakt om de druk op de pistes weg te nemen. De harde wind die er de laatste dagen stond maakte dit “zuiveren” van de pistes wel moeilijk. Er geldt zoals u als trouw lezer van ons Alpen weerbericht wel weet in grote delen van de Alpen waarschuwingsniveau 4 van 5. Dit is blijkt maar weer niet voor niets!

DE LAWINE

Het was vanochtend slecht weer in de Franse Alpen, het sneeuwde nog een beetje Val-Claret wat onderdeel is van het skigebied Tignes. Het zicht was beperkt dus veel pistes waren gesloten. Op deze blauwe piste waar de lawine schuin overheen kwam glijden was het dus drukker dan normaal omdat meer mensen voor die ene piste kozen die open was. Het was 9.50 uur de sneeuw begon te schuiven, het is een geluk bij een ongeluk geweest dat niet de volledige piste is meegepakt door de lawine. De meeste mensen konden volgens oog getuigen net wegkomen in de stoeltjeslift genaamd Tichot. Direct na de lawine is het protocol in werking getreden.

Alle hulpdiensten snelden direct over de weg toe. Bron: Cathy de Paris

NA DE LAWINE

Door het slechte weer kan er geen helikopter de lucht in, alle hulpdiensten moesten over de weg komen. Bij de mensen die op de bewuste blauwe piste aanwezig waren zat de schrik er goed in, zij gingen direct naar het dal voor eventuele medische bijstand. Er kon dus ook niet naar mensen onder de sneeuw gezocht worden met een helikopter, alles moest op de ouderwetse manier. Met veel pistiers stapje voor stapje het hele lawine gebied uitkammen of er slachtoffers onder de sneeuw liggen. Al gauw werd er een ski gevonden. Maar de twee honden teams die speciaal getraind zijn om mensen onder de sneeuw vandaan op te sporen, hebben nergens wat geroken. Het onderzoek is om 12.08 uur afgerond. Gelukkig heeft deze lawine geen slachtoffers gemaakt.

Hulpverleners gaan de piste op en Skiërs zoeken de veiligheid zo snel mogelijk op. Bron: @korz19

LAWINE GEVAAR

We kunnen er niet genoeg voor waarschuwen. De gevaren die de wintersport met zich mee brengt. De vorige lawine in Tignes was 14 februari 2017 toen liep het niet af met een sisser. Er vielen toen 4 dodelijke slachtoffers. Het was toen weliswaar buiten de piste. Bij waarschuwingsniveau 4/5 moet u waar dan ook uit kijken zeker als u s’ochtends bij ons gelezen heeft dat het slecht weer is.

De mensen zijn van de schrik snel naar beneden gegaan. De pistes zijn gesloten, op de daken is ook mooi te zien hoeveel sneeuw er gevallen is. Bron: @legenra
Mark Sherwin maakte deze foto van zijn mede reddings medewerkers op weg naar de plaats waar de lawine was geweest.
(Visited 760 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

4 Reactie op “Lawine treft blauwe piste Tignes”

 • Wendy
  7 maart 2017 at 17:32

  Goed stuk, want zo blijkt maar weer dat je ook niet altijd op een piste veilig bent. Ik vraag mij wel af, waarom bij 4/5 niet alles preventief gesloten blijft. Zijn hiervoor per land regels opgesteld?

 • Johann
  7 maart 2017 at 17:55

  @Wendy Zo ver mij bekend wordt dit per gebied door de Skigebieden (Bergbahnen) zelf beoordeeld in afstemming met specialisten en worden er al of niet passende maatregelen getroffen. Immers de lokale situatie (orografie) is bepalend en kan per berg /gebied enorm verschillen. De waarschuwingen zoals die bv door de Zwitserse SLF worden uitgegeven zijn mee algemeen en dienen als indicatie.

 • Roy
  7 maart 2017 at 19:18

  Goed geschreven! Leuk om te lezen!Niet helemaal veilig op dit moment dus in de Franse Alpen.

 • Ricardo
  7 maart 2017 at 20:28

  @Roy Bedankt voor je compliment, leuk om te horen. Niet alleen in de Franse Alpen is het uitkijken voor mogelijke lawines. Elders in de Alpen is het ook waarschuwingsniveau 4/5. Houd voordat je de piste opgaat dus goed de lokale inlichtingen en ons weerbericht in de gaten.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer