Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Update vrijdagmiddag – Lawine St. Anton am Arlberg

Vanmiddag om circa 12h30 zijn opnieuw  2 personen om het leven gekomen door een lawine in de Oostenrijkse provincie Tirol.  Het betrof een 5 koppige groep die off-piste onderweg was in het gebied ” Rendl” toen de lawine hen overviel!  Een derde persoon werd deels door de lawine bedolven en kon door zijn compagnons uit de sneeuw worden bevrijd en heeft overleefd. De nationaliteit van de groep wintersporters is inmiddels bekend, de twee slachtoffers zijn  45 en 61-jaar oude met de Duitse nationaliteit! Bij de reddingsoperatie zijn naast de Alpinpolizei nog 20 personen betrokken, 3 lawine honden en een helikopter!

Lawine “Rendl”. Bron Tiroler TagesZeitung
bron Tiroler Tages Zeitung
De treurige bilans voor Tirol vanaf 13 maart!!

De Nederlandse 35-jarige snowboarder uit Scheveningen die maandag  13 maart zwaargewond raakte bij een lawine in skigebied Gaislachkogel in het Oostenrijke Sölden, is vrijdag overleden in het ziekenhuis in Innsbruck. Het 35-jarige slachtoffer was met drie andere Nederlanders en een 29-jarige leraar aan het boarden toen het misging. Ze werden overvallen door een lawine in de Rettenbach-vallei, aldus lokale nieuwssites. Het lukte de 35-jarige – in tegenstelling tot de rest van de groep – niet om zijn airbag te gebruiken. Hij werd bedolven onder een sneeuwlaag van bijna twee meter. Twee andere leden van de groep raakten slechts gedeeltelijk bedolven onder de sneeuw.

 

Lawine ongeluk Jochgrubenkopf 15 maart

Eergisteren hebben kort na het lawine ongeval in de specialisten van “Lawinenwarndienst Tirol” de situatie ter plekke nader geanalyseerd om zo een duidelijke(re)  inschatting te kunnen maken dan wel een beeld te krijgen wat er zich bij het Jochgrubenjoch heeft afgespeeld en wat de oorzaak was van de enorme lawine neergang. die 4 Zwitserse varianten skiërs in de dood sleurde. Mede omdat juist deze winter een zeer verraderlijke opbouw van het sneeuwdek laat zien en het lawine gevaar niet onderschat dient te worden onderstaand een verslag van wat zich gisteren heeft afgespeeld.

Een groep van 8 Zwitserse personen onder leiding van een Zwitserse Bergführer beklom op 15 maart de 2450 meter hoge Jochgrubenkopf. Tijdens de afdaling ervan werd door de groep een lawine getriggerd (Schneebrettlawine). Vier personen werden door de lawine gegrepen en meegesleurd en compleet bedolven onder de enorme sneeuwmassa’s. De sneeuwmassa’s waaronder zij bedolven werden varieerden van 3 tot 12 meter (!!). Bij het zoeken werd gebruik gemaakt van 5 helikopters, meerdere Lawinehonden -führer en bergpolitie als ook talrijke reddingswerkers. Ondanks de snelle reddingsoperatie konden de 4 enkel nog dood vanonder de sneeuwmassa’s geborgen worden!

Vaak nog precaire situaties boven de 2000 meter
Als oorzaak van de lawine wordt de deze winter bekende onstabiele opbouw van het sneeuwdek (oud sneeuw dek) gezien waarbij de sneeuw wordt gedragen door zwakke onderste sneeuwlagen. De lawine kon worden getriggerd door de te grote belasting die de groep uitoefende op dit sneeuwdek. Verdere onderzoeken naar de stabiliteit die meteen werden door gevoerd lieten zien dat het sneeuwdek zeer wisselend van opbouw is met een grote mate van breuk-voortplanting in de onderliggende lagen. Dit is typisch voor deze winter met zijn sterk wisselende condities en verklaart ook de enorme omvang van de lawine als ook de diverse ander lawine ongevallen in deze winter! (tnt meer dan 40 lawines met  1  of meerdere dodelijke slachtoffers)

Er gold voor de 15 maart voor het gebied boven de 2200 meter een lawinegevaar code geel (2) dus matig waarbij werd vermeld:

mogelijk gevaren plekken voor de wintersporter gelden nog voor de zeer “steile hangen” die nog niet of niet veel zijn begaan en aan de schaduwkant boven de 2200 meter liggen. Vooral daar waar het sneeuwdek minder dik van doorsnee is kunnen door grote(re) belasting Schneebrett lawines getriggerd worden! Lawines kunnen daarop uitgroeien tot middelbare grote en een gevaar voor de wintersporter vormen!”

Deze waarschuwing gold voor alle regionen in en rondom het Jochgrubenjoch

Lawine ongeluk Rettenbachtal 13 maart 

Op 13 maart werd een groep van 5 personen, eveneens in begeleiding van een Bergführer,  in de vroege middaguren tijdens de afdaling van de Gaislachkogel in zgn “Variantengelände” richting Rettenbachtal op een hoogte van 2300 meter door een getriggerde Schneebrettlawine verrast en meegesleurd. Ondanks de diverse voorzorgs maatregelen (lawine Sprengungen) kon ook deze lawine niet vermeden worden. Ook talrijke andere al of niet spontane lawines duiden op een grote “instabiliteit” van het sneeuwdek in dat geldt niet alleen voor de Oostenrijkse Alpen maar ook in de Zwitserse, Franse en Italiaanse Alpen!

Met het ongeluk van gisteren is de trieste bilans van dodelijke en (zwaar) gewonde lawine slachtoffers weer verder opgehoogd. Het moge duidelijk zijn dat ook een code geel (matig) slechts een indicatie is van het lawine gevaar.

Code 2 of 3 geld ook vandaag voor Tirol

Geheel afhankelijk van de lokale orografie en sneeuwdek is en blijft de situatie ook de komende tijd precair en heel verraderlijk en loopt men een groot risico. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes en vermijd “onbekend” terrein in het hooggebergte!

Bron: Lawinenwarndienst Tirol 

Lawinegevaar algemeen

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen deels precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3). Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. Het weekend zal door verse sneeuw en harde wind het lawinegevaar (code) weer worden opgeschroefd!

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.473 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer