Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een zuid tot zuidwestelijke stroming is tot stand gekomen, waardoor de temperatuur gisteren al tot de 30 graden reikte in het zuiden van het land. Verder was het op veel plekken in het land zomers met (ruim) 25 graden. De komende dagen verscherpt de hitte alleen maar verder, omdat er een hogedrukgebied boven Noordoost-Europa ontstaat en de wind naar het zuidoosten draait. De warmste periode van de zomer ligt zonder twijfel in het vooruitzicht en daarmee staan droogteproblemen ook weer voor de deur.

Start hittegolf

Met de maximumtemperatuur van meer dan 25 graden (28,3 graden) in de Bilt is gisteren niet alleen een regionale, maar direct ook de landelijke hittegolf van start gegaan. Het zuiden van het land haalde direct ook al de tropische waarden (30,1 graden in Eindhoven en Arcen en 30,0 in Maastricht). Wil je weten wat een hittegolf ook alweer is? Kijk dan hier. De weersverwachting voor vandaag en de komende periode gaat verder onder het kopje “droogte”.

Het is op veel plekken al erg droog, met name in het binnenland. De komende week wordt dit alleen nog maar erger…. Foto: Ton Wesselius.

Droogte

De droogte is voor het derde jaar op rij een terugkerend thema. Hoewel de julimaand niet zo droog was als voorgaande maanden, is het neerslagtekort sinds het voorjaar ‘gewoon’ weer gestegen naar ruim 200 mm tekort. Door de aanstaande hitte en grote hoeveelheid zon zal dit tekort weer razendsnel verder op gaan lopen, waarmee we zeker in het zuidoosten en oosten weer droogteproblemen zullen gaan zien. De natuur heeft het in die omgeving al redelijk zwaar.

Het neerslagtekort bijgehouden door het KNMI. We zitten bij de 5% droogste jaren en het neerslagtekort neemt de komende dagen flink toe.

Op uitgebreide schaal tropisch

Waar het gisteren op de meeste plekken zomers warm was (>25 graden), daar is het vandaag al op veel plekken tropisch. In het zuiden en oosten stijgt de temperatuur op uitgebreide schaal naar 31 a 32 graden, in het zuidoosten kan het lokaal al 34 graden worden. In het midden van het land ligt de temperatuur rond de 30 graden en ‘verkoeling’ kan worden gezocht op de Wadden, waar het maximaal 25 graden wordt.

De zon schijnt flink, al komen in het noordwesten enkele wolkenvelden voor. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwestelijke richting. In de kustgebieden koelt het vanmiddag af als gevolg van zeewind en in het binnenland kunnen in de loop van de dag stapelwolken ontstaan.

De hitte van vandaag is slechts een voorbode, want morgen wordt het nog warmer. De zon schijnt volop en de temperatuur stijgt in het midden van het land naar 32-34 graden. In het zuiden van en oosten wordt het 35, lokaal 36 graden. Ook in het noorden is het op veel plekken tropisch, slechts op de Wadden blijft het kwik (net) onder de 30 graden. De zwakke wind is zuidoostelijk van richting. Omdat de wind slechts zwak is, kan langs de kust in de middag weer een verkoelende zeewind tot stand komen.

Er ontstaat een hogedrukgebied boven Noordoost-Europa. Als gevolg daarvan wordt de wind zaterdag meer zuidoostelijk, waardoor er nog hetere lucht aangevoerd wordt.

Zaterdag hoogtepunt van hitte

Zaterdag wordt het nóg wat heter en volgt het voorlopige hoogtepunt van de hittegolf. De zon schijnt nog altijd volop. In het midden van het land stijgt de temperatuur dan naar 32-35 graden, in het oosten en zuiden is het 35-37 graden en het zuidoosten van het land wordt het lokaal 38 graden. In de middag koelt het door – opnieuw zeewind – wel sneller af. De zeewind is wat sterker dan voorgaande dagen waardoor het ook in het midden van het land in de avond wat afkoelt, een voorbode voor een ‘koelere’ zondag.

Zondag is de wind tijdelijk wat meer noordoostelijk, waardoor voornamelijk de noordwestelijke helft van het land wat afkoelt. We blijven echter in de warme luchtmassa’s zitten, waardoor het niet echt koel wordt.

Echt koel wordt het zondag natuurlijk niet, -in tegendeel,- maar de wind krijgt een noordcomponent waardoor zeker in de kustgebieden koelere lucht binnenkomt. Desalniettemin is het warm met tenminste 24 graden op de Wadden en langs de (noordwestelijke) kust. Het kan dus wel zo zijn dat in het noorden van het land geen regionale hittegolf gehaald gaat worden. In het noorden is het nog altijd (dik) 25 graden en in het midden van het land is het met een temperatuur rond de 31 graden onverminderd heet. In het zuidoosten is er van verkoeling geen sprake met 34-38 graden. Als de dertig graden in de Bilt zondag gehaald wordt is er waarschijnlijk al sprake van een landelijke hittegolf.

De weerkaart voor volgende week woensdag. Nog altijd zitten we in de hete lucht en de wind is dan weer (zuid)oostelijk door een hogedrukgebied boven Scandinavië. Lagedruk komt vanuit het zuiden wel dichterbij, waardoor de atmosfeer wat instabieler wordt en de kans op onweersbuien toeneemt.

Volgende week (aanvankelijk) aanhoudende hitte

Volgende week bouwt nieuwe hogedruk zich dan weer op ten noorden van ons land, waardoor de stroming opnieuw (zuid)oostelijk wordt. Hierdoor houdt de hitte aan. In het midden van het land blijft het de eerste dagen van de komende week heet met 30-35 graden en in het binnenland is het nog een stuk heter met 34-38 graden. Daarna lijkt het geleidelijk iets minder warm te worden, maar de hittegolf lijkt zeker tot diep in volgende week aan te houden. De kans op onweersbuien neemt wel toe.

(Visited 1.862 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Lange hittegolf, extreme droogte in vooruitzicht”

 • Nigel
  6 augustus 2020 at 08:32

  Dank voor je mooie duidelijke weerbericht Daan! Altijd strak en fijn om te lezen.
  Ben benieuwd wat er gaat gebeuren met de waterschappen etc.
  We gaan het afwachten.

  • Daan van den Broek
   6 augustus 2020 at 11:59

   Dank voor het compliment! De waterschappen gaan het ongetwijfeld zwaar krijgen met het alsmaar verder dalende grondwater en verdroging van grond/dijken…

 • Frans
  6 augustus 2020 at 11:09

  Mooie site, complimenten

  • Daan van den Broek
   6 augustus 2020 at 11:58

   Bedankt Frans, mooi compliment!

 • Hans
  6 augustus 2020 at 14:11

  bedankt weer! Ik volg vooral in de winter de site, maar met bijzonder weer kijk ik er ook in de zomer op :). bedankt voor jullie werk !

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier