Algemene situatie: hogedruk wordt tijdelijk verdreven
Hogedrukgebied Sonja welke de afgelopen dagen voor weersverbetering zorgde trekt geleidelijk weg naar het noordoosten. Het lagedrukgebied Utz trekt vanaf de Oceaan juist naar onze streken. Dit gaan we merken in het weerbeeld. Vandaag is het (aanvankelijk) nog mooi, maar in de komende week krijgen we weer te maken met neerslagkansen.

In de loop van komende week wint de hogedruk ten noorden van ons weer aan kracht en wordt de stroming noordoostelijk. In hoeverre dit gaat leiden tot weersverbetering lees je verderop in dit bericht.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: vooral in de noordelijke helft veel zon
Gisteren kon men over het algemeen spreken van een mooie lentedag. De zon was in de gehele Benelux regelmatig te zien, in de noordelijke helft van de Nederland verliep de dag zelfs grotendeels (strak)blauw. De temperatuur lag met 10 graden in het noorden tot 15 graden in het zuiden en in België niet zo hoog, maar uit de wind en in de zon voelde het lekker warm aan. Er stond een zwakke variabele wind kracht 2 a 3, aan de kust soms 4 beaufort. Het bleef overal droog.Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.
Ook deze foto werd door Jolanda Bakker gemaakt.
Een strakblauwe lucht bij Meteo Roodeschool.

Gisteravond en afgelopen nacht loste de laatste bewolking op. De nacht verliep overal helder en de temperatuur daalde flink naar 2 tot 6 graden. In het binnenland vroor het lokaal aan de grond. Tegen het eind van de nacht steeg de temperatuur door de aantrekkende zuidoostelijke wind.

Ook deze foto maakte Meteo Roodeschool gisteren.
Albert Thibaudier maakte ook een foto van het mooie weer.

Vandaag: aanvankelijk veel zon, ook veel wind
Vanochtend schijnt de zon volop. De temperatuur stijgt snel en rond het middaguur lopen de temperaturen al uiteen van 12 tot 18 graden. Later vanmiddag, wanneer de maximumtemperaturen worden bereikt, liggen de temperaturen zelfs tussen de 16 en 21 graden. De hoogste waarden zijn hierbij voor het noorden van België. In de loop van de middag drijft er vanuit het zuidwesten steeds meer bewolking binnen, maar het blijft nog droog. Alleen in het zuidwesten van België kunnen de eerste spetters regen vallen. Er staat met 4 a 5 beaufort een flinke zuidoostelijke wind.

Er komt een aardige wind te staan volgens het Hirlam-model. Bron: Wetterzentrale

Vanavond en komende nacht gaat het vanuit het zuidwesten regenen. De regen beweegt zich langzaam naar het noordoosten. De wind neemt in kracht af en de temperatuur daalt naar 7 tot 11 graden Celsius.

Morgen: af en toe wat neerslag
Morgenochtend trekt het neerslaggebied verder naar het noordoosten. Voornamelijk in de ochtend valt er op veel plekken dus wat regen. Achter het neerslaggebied klaart het wat op en kan de zon zich lokaal even laten zien, wel is er nog kans op een bui. De temperatuur stijgt naar 11 tot 15 graden en er staat een zwakke zuidwestelijke wind, kracht 2 a 3.

In de avond en nacht klaart het op de meeste plekken op en wordt het helder, alleen in het noorden kan er nog wat neerslag vallen. De temperatuur daalt naar 4 tot 7 graden boven het vriespunt.

Hirlam komt voor morgen met een sterker neerslagsignaal dan Harmonie en WRF, maar het zal hoe dan ook (licht) gaan regenen. Bron: Wetterzentrale

De rest van de week: weersverbetering of niet?
De komende dagen bouwt zich weer een sterk hogedrukgebied op ten noord(west)en van ons. De stroming wordt hierdoor continentaal. Normaal gesproken mag je ervan uitgaan dat dit een weersverbetering oplevert, maar als we naar de 500 hPa geopotentiaal kaart kijken zien we nog wat gele en groene kleuren rondom de Lage Landen. Deze kleuren duiden op een hoogtelaag. Een hoogtelaag is simpelweg een lagedrukgebied op een wat grotere hoogte in de atmosfeer en een hoogtelaag zorgt net als een normaal lagedrukgebied vaak voor neerslag. Ondanks de nabijheid van een hogedrukgebied begint de maand mei dus niet heel lenteachtig; bewolking, buien en neerslag zullen zeker aanwezig zijn komende week.

De weerkaart voor dinsdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Tot slot kijken we nog even naar de pluimverwachtingen om concreet de gevolgen van de ligging het hogedrukgebied en met name het hoogtelaag voor ons weerbeeld te kunnen voorspellen. De temperaturen stijgen op dinsdag en woensdag iets ten opzichte van maandag. De dagen daarna zakt de temperatuur weer een beetje om vervolgens in het weekend weer te stijgen. Daarnaast zijn er dinsdag en woensdag ook nog behoorlijke neerslagkansen; droog blijft het beide dagen zeker niet overal. Donderdag en vrijdag nemen de neerslagkansen af, maar de neerslagkansen verdwijnen zeker niet helemaal. Ook hoeven we volgens de pluim dinsdag, woensdag en donderdag niet veel zon te verwachten.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse bewolkingverwachting van het KNMI.

Concluderend kunnen we dus stellen dat vandaag voorlopig de laatste aardige dag is. De eerste helft van komende week zullen we de zon niet veel zien, tegelijkertijd kan er bij tijd en wijle neerslag vallen. Pas vanaf halverwege/eind komende week (donderdag/vrijdag) mogen we gaan hopen op beter weer met meer zon. De temperaturen liggen rond of iets onder de normaal voor de tijd van het jaar.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er om de nieuwe ontwikkelingen in de gaten te houden, ikzelf schrijf later weer. Fijne zondag en graag tot morgen!

Dit plaatje is gisteren geschoten door Martin Vye.

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK