Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: depressie zorgt voor storm en neerslag
Vandaag trekt lagedrukgebied Thomas over onze streken. Dit lagedrukgebied gaat zorgen voor (zware) storm en zal hierom zijn sporen achterlaten in onze omgeving. Komende avond en nacht trekt Thomas ons land uit, hierdoor krijgen we morgen te maken met een noordwestelijke (boven)stroming. Zaterdag wordt het iets rustiger door de opbouw van een rug met hoge druk boven onze omgeving. Dit is echter tijdelijk, want later in het weekend en volgende week gaan depressies zich weer met ons weerbeeld bemoeien.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: heel veel regen
Na een regenachtige nacht begon de woensdag op de meeste plekken nog droog. Alleen in het zuiden van Nederland en delen van België was de regen nog niet weggetrokken. Echter trok er vanuit het noorden al snel nieuwe neerslag binnen. Deze neerslag trok geleidelijk richting het zuiden, in de namiddag en avond was ook België aan de beurt. Op veel plekken regende het langdurig, soms was de neerslag behoorlijk intens. In het noorden klaarde het in de middag op, hier brak de zon af en toe door. Er stond af en toe een flinke wind, de maximumtemperatuur lag tussen de 8 en 12 graden.

Deze foto geeft het weerbeeld van gisteren voor veel plaatsen weer. De foto is gemaakt door Joyce Derksen.

In de avond en nacht bleef het in het zuiden regenen, de neerslag breidde zich langzaam terug uit richting het noorden. De minimumtemperatuur lag tussen de 4 graden in het noorden en 8 graden in het zuiden. Aan het eind van de nacht nam de wind in het zuidwesten flink toe, dit is slechts een voorbode van wat ons vandaag te wachten staat…

Deze mooie foto van op het oog zware regenval in de verte werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: zware storm en neerslag
In het westen van België en aan de Nederlandse westkust staat deze ochtend al een stevige zuidwestelijke wind, kracht 6 a 7. Tegen het middaguur is de wind aan de kust al toegenomen tot stormachtig (kracht 8), in het noordwesten mogelijk zelfs storm (kracht 9). Ook in het binnenland en België waait het dan al hard met een windkracht 5 a 6, in België lokaal kracht 7. Het hoogtepunt van de storm wordt echter in de avond pas bereikt. De wind komt dan uit westelijke richting en windkracht 9 a 10 is aan de kust dan mogelijk, volgens enkele weermodellen is zeer lokaal en tijdelijk ook kracht 11 mogelijk! In het binnenland waait het vanavond ook flink door, met op uitgebreide schaal windkracht 8. Aan de kust zijn op het hoogtepunt van de storm windstoten tot ruim 130 km/h mogelijk en ook diep landinwaarts zijn er zware windstoten tot 110 km/h mogelijk.

De verwachte windsnelheden (in knopen) rond het middaguur. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Naast wind hebben we ook nog te maken met neerslag. Het neerslaggebied waar we vannacht mee te maken hadden verlaat rond het middaguur het noordoosten van het land. Het wordt echter niet langdurig droog, want achter dit neerslaggebied vallen vele losse buien. Tussen 1 en 4 uur ’s middags trekt er bovendien een koufront over de Benelux, het overtrekken van dit koufront gaat gepaard met veel regen, zware windstoten en lokaal ook hagel en een klap onweer. Ook na het passeren van dit koufront blijft de kans op regen en (flinke) buien aanwezig.

De verwachte windsnelheden op het hoogtepunt van de storm aan het begin van de avond. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Na middernacht keert de rust vrij snel terug, enkel in het noorden blijft het nog een aantal uur flink waaien. Ook trekt de neerslag geleidelijk weg, alleen in België blijft de kans op neerslag groot. De temperatuur daalt naar een waarde tussen de 3 graden in het noordoosten en 6 graden aan de kust van België.

Morgen: zon en wolken, lokaal een (winterse) bui
Morgen wordt in vergelijking met vandaag een rustige dag. Er is, met name in het noorden, ruimte voor de zon. In België blijft de kans op bewolking wel vrij groot, in het zuiden van Nederland en in België is de kans op een bui dan ook het grootst. Deze buien kunnen door de koude bovenlucht gepaard gaan met een winters karakter. De maximumtemperatuur ligt tussen de 4 en de 7 graden, in de hogere delen van de Lage Landen blijft het mogelijk nog wat kouder.

In de nacht naar zaterdag is het grotendeels bewolkt, hier en daar klaart het wel even op. De temperatuur daalt behoorlijk en in het binnenland is er kans op lichte vorst.

Komend weekend: af en toe lichte neerslag en veel bewolking
Zaterdag is het grotendeels bewolkt. Er is kans op wat lichte regen, de grootste kans hierop is voor de noordelijke helft van Nederland. In het zuiden en in België is er ook kans op wat zon. De maximumtemperatuur stijgt naar een waarde tussen de 6 en de 8 graden, aan de kust lokaal ook 9 graden. In de nacht naar zondag blijft het grotendeels bewolkt, het wordt met een graad of 6 niet koud. Hier en daar valt nog wat lichte regen.

Zondag is er nog steeds kans op wat lichte regen, veel zal het echter niet voorstellen. Wel blijft het grotendeels bewolkt. Met een temperatuur tussen de 9 en 12 graden Celsius wordt het vrij zacht.

Vanaf maandag komen depressies vanuit het noordwesten zich opnieuw met ons weer bemoeien. Bron: GFS/Wetteronline

Pluimverwachtingen: na het weekend opnieuw wisselvallig
Na het weekend gaan depressies zich opnieuw met ons weerbeeld bemoeien (zie de kaart hierboven). Dit betekent dat de kans op neerslag weer gaat toenemen. Ook kan het af en toe weer wat harder gaan waaien. Volgende week lijkt qua weertype dus opnieuw een wisselvallige week te worden. De maximumtemperaturen liggen volgende week rond de 8 graden Celsius, ’s nachts kan het af en toe tot lichte vorst komen.

De 15-daagse pluimverwachting van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: kans op sneeuw
In de Ardennen en Hoge Venen ligt momenteel geen sneeuw. Vrijdag kan er dankzij het instromen van de koude lucht wel winterse neerslag gaan vallen. Het is niet ondenkbaar dat het gaat sneeuwen, een vers sneeuwdek op vrijdag/zaterdag behoort lokaal dan ook tot de mogelijkheden. Het WRF-model heeft er zin in en laat zelfs een sneeuwdek van 10 centimeter zien. Dit lijkt me wat enthousiast, maar er kan zich zeker een sneeuwdek gaan vormen! Genoeg voor wintersportmogelijkheden lijkt het vooralsnog echter niet te zijn, ook gezien het feit dat het volgende week weer zachter wordt en de eventueel gevallen sneeuw snel weer weg zal smelten.

In het noorden brak gisteren later op de dag de zon af en toe ook door. Foto door Meteo-Nederland (@SevereWeather_N).

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf ben er zaterdag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang, maar loop langzaam op zijn einde. Wees niet getreurd, want ook na de meteorologische winter gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk ook hier in de Lage Landen. Blijf dan ook na de winter de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 570 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer