Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het Lage Landen weerbericht verandert per 1 maart 2020.

Voortaan niet meer elke dag een weerbericht maar drie maal in de week. Op maandag het weerbericht voor die dag en een vooruitblik op de rest van de week. Op woensdag een vooruitblik op het weekendweer. En vervolgens op vrijdag het weekendweer en een vooruitblik op de nieuwe week.

Bij bijzondere weersituaties (storm, winterinval, hitte) verzorgen we natuurlijk extra weerberichten en / of live blogs.

Op deze manier willen we onze vele lezers continuïteit én inhoudelijk onderscheidende weerberichten presenteren.

Weerbericht

Vlak voordat de meteorologisch lente begint (1 maart) krijgt de Benelux toch nog een ‘wintergroet’. Vandaag en morgen valt er plaatselijk sneeuw en kan het wit worden.

Vandaag zijn dat buien met regen, hagel en (smeltende) sneeuw. Morgen kan er in het binnenland enige tijd droge sneeuw vallen als een klein lagedrukgebied ten zuiden van Nederland naar het oosten trekt. Bovendien ligt de temperatuur vandaag en morgen voor het eerst deze maand (!) beneden de normale waarde. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur weer omhoog en vooral zaterdag en in de nacht naar zondag wordt het opnieuw onstuimig weer.

Aad Hogenboom maakte deze foto van een bui op afstand

Een frontale uitloper van een lagedrukgebied boven Denemarken veroorzaakte  gisterenochtend vooral in het noorden en oosten van de Benelux enkele buien. Tussendoor waren er opklaringen maar in de loop van de dag nam de buiigheid vanuit het zuidwesten toe. Vooral gisterenavond en afgelopen nacht vielen er veel buien, sommige met (korrel)hagel, onweer en landinwaarts (smeltende) sneeuw. De westenwind was gisterenochtend in het noorden nog af en toe hard, later overal een matige tot vrij krachtige wind. In de loop van de nacht nam de wind in het zuidwesten toe tot hard. De temperatuur lag gisterenmiddag rond 7°, afgelopen nacht tussen 1 en 4° en in hoog België rond 0°.

Natte weilanden en opklaringen in de omgeving van Gorinchem. Foto Martine Droogers
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Een hoogtetrog in combinatie met een koude bovenlucht veroorzaakt winterse buien.

Vandaag start met op veel plaatsen buien. Door een erg koude bovenlucht (op 5 km ± -37°) en een aantal clusterende buien, valt er vooral in het zuiden en oosten, naast regen en hagel, ook sneeuw. Daardoor is het plaatselijk wit (in de buurt van Breda vanochtend zowaar 5 cm) en kan het – vooral vanochtend – glad zijn. In de loop van de dag nemen de buien af en zijn er enkele opklaringen. Later in de middag vooral in het westen opnieuw buien, waardoor het daar ook weer plaatselijk even wit en dus glad kan worden. De wind is west tot noordwest en matig of vrij krachtig, 3 tot 5 Bft., aan zee krachtige, 6 Bft. De temperatuur ligt tussen 4 en 6°, tijdens sneeuwbuien lager. In hoog België is het rond 0° en kan een sneeuwdekje ontstaan.

Komende nacht zijn er enkele buien soms met hagel en (smeltende) sneeuw maar vanuit het noordwesten ook opklaringen. De wind draait naar zuidwest en neemt af naar matig tot – aan zee – vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. De temperatuur daalt naar 0 tot 4°, in hoog België is het rond -2°. Aan de grond vriest het op de meeste plaatsen een paar graden waardoor het op uitgebreide schaal glad kan worden. Ook is er in het binnenland kans op een mistbank. Oppassen dus!

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Morgen 

trekt een lagedrukgebied over Noord Frankrijk. Doordat de Benelux zich aan de noordkant van de depressie in koudere lucht bevindt, kan er vooral landinwaarts en in hoog België ook enige tijd sneeuw vallen. Landinwaarts kan de sneeuw (even) blijven liggen en wordt het plaatselijk glad. In hoog België kan een pak sneeuw vallen. Eén en ander is afhankelijk van de exacte koers van het lagedrukgebied (voor (s)nowcasting: kijk ook op Facebook en bij Sneeuwsignaal). In het noorden van Nederland vallen enkele (winterse) buien. De wind is eerst noordoost tot oost, in de loop van de dag draaiend naar zuidwest tot west en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Later op de dag vooral in het westen een toenemende wind , 5 Bft en in het zuidwesten mogelijk een harde wind, 7 Bft. De temperatuur ligt donderdag rond 2 of 3°. Daar waar langer sneeuw valt en in hoog België is het rond 0°.

Vrijdag

nacht is er vooral in het noorden nog een (winterse) bui mogelijk. Elders klaart het op en koelt het af naar 0 tot 4° met vorst aan de grond. Vooral in het binnenland is ook een mistbank mogelijk en plaatselijk kan het glad worden. De westenwind is zwak, 2 of 3 Bft., in het noorden eerst nog matig of vrij krachtig, 4 of 5 Bft.

Vrijdag overdag zijn er wolkenvelden en opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en tegen de avond gaat het regenen. De wind draait van west naar zuidwest en is matig, aan zee vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. De temperatuur ligt rond 7°.

Komend weekend

verloopt wisselvallig met regen en vooral zaterdag is het met 7 tot 11° zacht. Bovendien is er zaterdag vooral aan de (noordwest) kust veel wind. Zondag is het met 7° minder zacht en staat er minder wind maar blijft het wisselvallig.

Na het weekend

lijkt de straalstroom zich wat meer richting op het zuidoosten te concentreren waardoor de Benelux in rustiger en frisser weer terecht komt. Het blijft wel wisselvallig.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat enkele dagen te fris weer (!) voor deze tijd van het jaar zien. In het weekend een duidelijk maar tijdelijke stijging van de temperatuur. Daarna overgang naar ongeveer normale temperaturen (7°) voor begin maart. Bron: Meteologix.

Morgen een nieuw weerbericht voor de Benelux op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooie woensdag!

Bui op afstand gefotografeeerd door Jolanda Bakker
Felle buien afgewisseld door opklaringen in het noorden. Foto Jannes Wiersema

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 790 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage landen: zowaar toch nog een wintergroet met sneeuw!”

 • Hans
  26 februari 2020 at 08:49

  Ha Ronald, leuk bericht weer hoor. Ook een goed idee denk ik om per 1 maart het weerbericht 3x in de week te doen. Iets rustiger voor de weermannen en vrouwen en als het een kwalitatief goed weerbericht blijft is 3x in de week ook meer dan voldoende! Bedankt voor al jullie inspanningen.

  • Rico Schröder
   26 februari 2020 at 21:00

   Dank Hans,

   Vanzelfsprekend blijft het een weerbericht zoals je van ons gewend bent.

   Groet, Rico

 • Bertil Blaas
  26 februari 2020 at 10:04

  Goedemorgen Roland

  Als dagelijks volger, tja dan wordt het 3 x p/week.
  Ik heb je berichten altijd zeer goed gevonden en gewaardeerd.
  Dank je en blijf je volgen. Veel succes met AWM.
  Groeten Bertil

  • Rico Schröder
   26 februari 2020 at 20:59

   Dank Bertil.

   Vanzelfsprekend blijft het een weerbericht zoals je van ons gewend bent.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier