Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht

We komen dieper in polaire lucht en daardoor is het zowaar enkele dagen te koud voor de tijd van het jaar. Ook de bovenluchttemperaturen gaan omlaag en daardoor is er ook kans op winterse neerslag, veelal in de vorm van maartse buien.

Op deze zondag krijgen we te maken met depressie Eberhard en daardoor is het bewolkt en valt er geruime tijd (buiige) regen. Deze depressie trekt over het midden van het land naar het oosten en op de nadering daarvan draait de wind eerst naar oost tot zuidoost. Aan de noordflank van de depressie kan er ook al smeltende sneeuw vallen. Later komt het tot buien en vanwege een dalende bovenluchttemperatuur is er bij die buien overal kans op hagel en smeltende sneeuw.

Nadat de depressie is gepasseerd draait de stroming, vanuit het zuiden, naar west en neemt fors in kracht toe. Aanvankelijk waait het zwak tot matig, maar vanuit het zuiden wordt de wind vrij krachtig tot krachtig over land (windkracht 5 tot 6) en hard tot stormachtig, mogelijk zelfs storm aan zee, windkracht 7 tot 9 met kans op zware windstoten tot lokaal 100 km/uur. In het noorden van het land duurt het tot vanavond voordat de wind in kracht toeneemt.

De temperatuursverschillen zijn groot van noord naar zuid. In het noorden wordt het niet warmer dan 6-7°, maar het zuiden en zeker België komt in de warme sector van de depressie met temperaturen die kunnen oplopen naar 11 tot 13°.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt met enkele maartse buien. Bij de buien is dan ook kans op hagel en smeltende sneeuw en met bovenluchttemperaturen van -39° op het 500 hPa-vlak is er tevens kans op onweer.

De temperatuur daalt naar 1-2° in het binnenland en naar 3-4° in het westen. Vooral in het binnenland kan het na een flinke maartse bui wit worden en de Veluwe en de Limburgse heuvels maken daarop de meeste kans. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het sowieso wit met daar enige tijd sneeuw.

Het was aanvankelijk bewolkt gisteren, maar Ton Wesselius zag ook nog even de zon opkomen in Roelofarendsveen.
Ook Aad Hogenboom zag de zon in Roelofarendsveen.
De zaterdagochtend verliep bewolkt. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Gaandeweg de dag klaarde het op, zoals hier in Heerenveen. Albert Thibaudier maakte de foto.
Ondertussen vraagt Jolanda Bakker zich af waar de lente blijft…

Weerpraatje

De westcirculatie draait op volle toeren en omdat we wat dieper in de polaire lucht komen, is er bij de neerslag kans op hagel en (smeltende) sneeuw. De temperaturen liggen dan ook onder de norm voor de tijd van het jaar. Winterweer is echter niet te verwachten, maar lenteweer ook niet. Door de stevige wind en de neerslag is het eerder herfst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het aanvankelijk bewolkt en hier en daar viel wat lichte regen en motregen. Gaandeweg de dag kwam de zon af en toe tevoorschijn, maar het kwam ook tot stevige buien die van hagel, smeltende sneeuw en onweer vergezeld gingen. Nadat de maartse buien waren gepasseerd klaarde het flink op en kon de zon nog volop schijnen. De temperatuur steeg naar 9 tot 13° met op Vlieland 9,0 en in Woensdrecht 13,1°.

Gistermiddag kwam het tot flinke buien en daarbij werd ook hagel, smeltende sneeuw en lokaal ook onweer waargenomen. Joyce Derksen maakte deze foto in Doornenburg.
Door de flinke windstoten was er her en der ook schade. Op de biologische kwekerij in Dongen sneuvelden 30 ruiten. Aldo BV maakte de foto.
Ook buien en een dreigende lucht bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
Maurice Vroegrijk maakte ook een fraaie foto.

Het regenachtige en later onstuimige weerbeeld voor vandaag heb je hierboven al uitgebreid kunnen lezen en we gaan dan ook gelijk door naar de dag van morgen, want dat wordt een mooie dag voor fotografen en wolkengenieters. De bovenlucht is namelijk ijskoud, want op het 500 hPa-vlak (5,5 kilometer hoogte) ligt de temperatuur rond de -40°. Wat dichterbij de grond, op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte), is het -6 tot -8°.

Dit alles resulteert morgen in winterse (maartse) buien die van hagel, smeltende sneeuw, onweer en niet in de laatste plaats van zware windstoten tot 90-100 km/uur vergezeld kunnen gaan. De wind waait uit het noordwesten en is vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee en op de Wadden. De temperatuur stijgt naar 6 tot 8°, maar in stevige buien is het kouder.

De verwachte weerkaart voor komende woensdag volgens GFS. Een volgende depressie zorgt voor nattigheid. Bron: wetterzentrale.de

Na morgen blijft het uitermate wisselvallig met een (meanderende) westelijke stroming. De ene storing na de andere wordt naar onze streken gestuurd en kort gezegd valt er elke dag wel regen of komt het tot enkele buien. Van dinsdag tot en met donderdag liggen de maxima veelal tussen de 8° in het noorden en lokaal 10 in het zuiden van het land en in België.

Volgende week zondag draait de stroming mogelijk naar noord aan de achterzijde van een naar Scandinavië trekkende depressie. Het wordt dan mogelijk weer kouder. Bron: wetterzentrale.de

Later in de week (vrijdag/zaterdag) gaat het kwik (tijdelijk) weer wat omhoog naar waarden tussen de 9 en 12°, maar vanaf zondag draait de stroming, aan de achterzijde van een naar Scandinavië trekkende depressie, naar noord tot noordwest en gaat het kwik weer omlaag.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het de komende dagen vrij koud is voor de tijd van het jaar. Aan het eind van de week gaat het kwik tijdelijk omhoog, maar al vrij snel gaat het kwik weer omlaag. De lente is nog steeds ver weg!

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Later klaarde het weer op. Ton Wesselius maakte deze foto.

Dit was het voor deze zondag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor weer een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 686 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier