Lage Landen - Zou het dan toch?? Volgende week Koning Winter op bezoek?
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemene situatie:
Zou het dan toch? Het Europese weermodel ECMWF zinspeelt al dagen achtereen op winterweer volgende week en dat doet ook het Canadese weermodel. De Amerikaanse tegenhanger GFS laat weliswaar de temperatuur begin volgende week dalen, maar al net zo snel weer stijgen. Het blijft dus spannend aan het weerfront, maar Koning Winter lijkt op bezoek te komen.
Op de weerkaart vinden we stormdepressie Burglind inmiddels boven het zuiden van Zweden en wij krijgen vandaag te maken met het frontensysteem behorende bij depressie Christine.
Gisteren hadden we de eerste storm van dit nog prille jaar. De west tot zuidwestenwind was over land krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7 en in de kustprovincies stormachtig, windkracht 8. Aan zee stond een echte storm tot zware storm, windkracht 9 tot 10 en in Zeeland noteerde Vlissingen in de nacht al een 10 minuten gemiddelde van windkracht 11.
Verder kwamen er zeer zware windstoten voor met als absolute topper de 141 km/uur op meetpunt Vlissingen. Ook landinwaarts zeer zware windstoten met in Herwijnen een stoot van 122 en in Cabauw van 117 km/uur.
De temperatuur was in de nacht hoger dan overdag en kwam uit op 9 tot 13° met in Westdorpe maximaal 12,8°. Overdag was het veelal een graad of 7-8.
Na een nacht met vooral in de noordelijke helft van het land enkele buien, is het op deze donderdag aanvankelijk op veel plaatsen droog. Alleen in het noorden is nog een bui mogelijk. Lang duurt de droge periode niet, want vanuit het zuiden gaat het al vrij snel weer regenen en deze regen trekt vanmiddag over het land noordwaarts.
De zuidwestenwind is aanvankelijk afgenomen naar zwak tot matig, maar vanmiddag neemt vanuit het zuiden de wind weer duidelijk toe. Over land wordt de zuidwester vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7.
De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 8 in het noorden en naar 11-12, lokaal 13° in het zuiden van het land. In België kan het lokaal zelfs 14° worden. Ook in de Ardennen en Hoge Venen wordt het een graad of 10-11.
Vanavond regent het nog in de noordelijke helft, elders is het over het algemeen droog met enkele opklaringen. De vrij krachtige tot krachtige en aan zee harde tot stormachtige wind neemt in de nacht in kracht af en de temperatuur daalt naar 3 tot 5°.
Morgen is het over het algemeen bewolkt en uit die bewolking kan hier en daar wat lichte regen of motregen vallen. De wind waait uit het zuiden en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 7-8° in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land. In België is de 11° weer mogelijk.
In het weekend stijgt de luchtdruk bij Schotland en het lagedrukgebied in onze omgeving wordt gedwongen om naar het zuiden te trekken. De om dit laag trekkende storingen zullen ons zowel zaterdag als zondag nog parten spelen met op beide dagen vooral in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen nog kans op regen.
De wind gaat wel om naar het noordoosten en is vooral zondag duidelijk aanwezig. De aanvoer van koude lucht komt dan op gang, want zaterdag hebben we nog maxima van 6 tot 8°, zondag wordt het niet veel warmer dan een graad of 2-3 en kan de neerslag in het zuidoosten en over België vallen in de vorm van sneeuw.
Volgende week trekt het hogedrukgebied naar Scandinavië en stroomt met een continentale aanvoer koude lucht naar onze streken. De zon zal geregeld schijnen en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige oost tot noordoostenwind.
De temperatuur gaat verder onderuit naar waarden overdag rond het vriespunt. In de nacht kan het licht tot matig vriezen.
De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat de daling in temperatuur heel mooi zien, maar we zien ook dat vanaf dinsdag de verschillen tussen de modellen toeneemt. Net als eerdere pluimen zijn het Europese en het Canadese weermodel het koudst met zowel overdag als in de nacht temperaturen onder nul, terwijl het Australische en het Amerikaanse duidelijk minder koud zijn.
Uiteindelijk zullen de modellen naar elkaar toe kruipen en vooralsnog ga ik nog steeds uit van het koudste scenario, ofwel van ECMWF.
De pluim van het ECMWF laat nog altijd hetzelfde beeld zien als voorgaande dagen. Het kwik gaat naar beneden en na het weekend vriest het in de nacht licht tot matig en overdag liggen de maxima rond het vriespunt. Het ensemblegemiddelde is volgende week lager dan voorgaande pluimen en ligt rond de 1-2° boven nul, maar de ‘oper’ behoort later in de week wel bij de koudste oplossingen…
Het is dus nog altijd spannend voor winterliefhebbers, maar het Europese weermodel blijft stug volhouden, dus waarom zullen we daar aan twijfelen… Laat Koning Winter maar komen!
Voordat het zover is, is het nog vrij zacht en wisselvallig, maar ondanks dat wens ik iedereen een fijne donderdag en graag weer tot morgen.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.
4 Reactie op “Lage Landen – Zou het dan toch?? Volgende week Koning Winter op bezoek?”
Comments are closed.
Hi Rico, dat is de pluim van gister van EC 😉
Dag Jeffrey,
Het is inderdaad de pluim van gisteravond van EC. Zoals je kan zien heb ik het weerbericht vanochtend vroeg opgemaakt en de nieuwste pluim was pas om 9:10 uur beschikbaar.
Helaas moet ik concluderen dat het voor volgende week allemaal wat is opgewarmd. Het ensemblegemiddelde gaat naar 4-5° en dat is toch wat anders dan 1-2°.
Zou het dan toch… niet?
Groet,
Rico
De pluim is vanochtend duidelijk minder koud dan dat zich vanochtend vroeg, obv de pluim van gisteravond, laat aanzien. Zou het dan toch niet?
Ook het Europese ECMWF is duidelijk minder koud. Krijgen de Amerikanen dan toch gelijk?