Advertentie 

Vandaag start een lange periode van zonnig en warm lenteweer. Er is tot en met paasmaandag nagenoeg geen wolkje aan de lucht, de kleur blauw overheerst en het wordt met temperaturen van 20-24 graden warm. Na Pasen lijkt het wat wisselvalliger te worden met een toenemende kans op een (onweers)bui, maar ook dan is het aanhoudend warm met tot en met Koningsdag temperaturen boven de 20 graden.

Dit fraaie ochtendgloren werd vastgelegd door Jannes Wiersema in het Groningse Roodeschool.
De zon kwam er gisteren weer fraai bij, maar er waren zoals verwacht ook wolkenvelden te zien. Ton Wesselius maakte de foto.

Op deze donderdag schijnt de zon volop. Alleen in het noord(oost)en is wat sluierbewolking zichtbaar en vanmiddag is er landinwaarts wellicht een enkel onschuldig stapelwolkje te zien. Het blijft overal droog en er waait een overwegend matige oostenwind. Op de Wadden neemt vanmiddag de wind toe naar vrij krachtig, windkracht 5.

De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 21 en 23 graden. Alleen langs de noordkust en op de Wadden is het met 18-20 graden iets minder warm.

Records zitten er vandaag niet in, want vorig jaar werd het op deze 18e april in Eindhoven een zomerse 25,6 graden. Het landelijke record is 28,9 graden gemeten op 18 april 1949 in Maastricht. De Bilt kwam toen uit op 24,7 graden.

Vanavond en de komende nacht is het helder en droog. De wind waait matig uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur daalt naar 5 graden in het noordoosten en naar 10 in het westen en zuidwesten.

Overdag had het midden en zuiden van het land een mix van wolken en opklaringen. Jolanda Bakker maakte deze foto.
In het noorden van het land scheen gisteren al volop de zon. Jannes Wiersema maakte de foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.

Morgen, Goede Vrijdag, is het ook prachtig lenteweer. De zon schijnt volop met alleen in de oostelijke helft wat sluierwolken aan het zwerk. Het blijft wederom droog en er waait een zwakke tot matige oost tot noordoostenwind.

De temperatuur stijgt naar een warme 21-24 graden. Alleen op de Wadden en langs de noordkust blijft het kwik een fractie onder de 20 graden.

Zaterdag verandert er heel erg weinig. De zon schijnt weer uitbundig en het blijft droog. De wind waait matig uit het noordoosten en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 20-24 graden. Mogelijk wordt het lokaal in het zuiden een zomerse 25 graden. Op de Wadden en langs de noordkust blijft de temperatuur steken bij 17-19 graden.

De verwachte weerkaart voor tijdens de Paasdagen. Bron: wetterzentrale.de

Tijdens de paasdagen zal de zon wederom overuren maken en het blijft op beide dagen droog. Zondag is de lucht strakblauw, paasmaandag verschijnt er later op de dag vanuit het zuiden wat sluierbewolking.

De wind waait zondag zwak uit het noordoosten, maandag is de wind matig uit het oosten. De temperatuur stijgt op beide paasdagen naar 20-23 graden. Wederom blijft het kwik op de Wadden en langs de noordkust steken bij 17-19 graden. Vooral zondag (1e Paasdag) is er aan zee kans op zeewind, zodat het daar in de middag afkoelt naar een graad of 15.

De neerslagkansen voor de komende tijd. Tot en met paasmaandag blijft het droog, daarna neemt geleidelijk de kans op regen weer toe.

Na Pasen schijnt geregeld de zon, maar geleidelijk neemt de wisselvalligheid toe en is er kans op een (onweers)bui. De temperaturen blijven veel te hoog voor de tijd van het jaar en komt de rest van de week en ook op Koningsdag uit op waarden tussen de 20 en 25 graden. Het lijkt een ongekend lange zeer warme periode te worden…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat een ongekende warme periode zien. De komende 10 dagen, tot en met Koningsdag, wordt door alle weermodellen een temperatuur verwacht van 20 graden en meer.

Peter van Lindenberg maakte deze foto bij het Paterswoldsemeer.
De zon scheen gisteren geregeld, maar er waren nog wel wolkenvelden zichtbaar. Ton Wesselius maakte de foto.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait vandaag uit het oosten met zo’n 12 knopen. De windvlagen liggen tussen de 15 en 20 knopen.

Morgen waait de wind wat meer uit het oosten tot noordoosten met 10-12 knopen. De windvlagen liggen wederom tussen de 15 en 20 knopen.

In het midden en zuiden van het land viel gistermiddag hier en daar een bui. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Deze prachtige foto werd tijdens zonsondergang gemaakt door Suzanne Vermulm.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen op Goede Vrijdag ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 700 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier