Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Frank is het vandaag prachtig en rustig weer met zeker vanmiddag volop zon. In het weekend gaat het weerbeeld veranderen. Morgen stijgt de kans op wat lichte regen en zondag is het ronduit onstuimig met regen en zeer veel wind. In de loop van zondagmiddag en ook zondagavond is kans op een (zware) zuidwesterstorm met daarbij zeer zware windstoten tot 130, mogelijk 140 km/uur. Zet alle spullen maar goed vast!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Zonnige vrijdag

Aanvankelijk zijn op deze vrijdag in het noorden en midden nog wolkenvelden zichtbaar, maar de bewolking trekt naar het noorden weg. In het zuiden schijnt de zon volop en vanmiddag is het overal stralend zonnig aan een strakblauwe lucht. De temperatuur stijgt naar 7 graden in het noorden en naar 9 in het zuiden. Lokaal kan het in het zuiden 10 graden worden.

Er waait een matige zuidoostenwind. Aan zee, in het Waddengebied en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, maar in de zon en uit de wind is het voor het gevoel heel aangenaam.

Vanavond raakt het vanuit het zuidwesten geleidelijk bewolkt, maar op de meeste plaatsen is het nog helder. Komende nacht neemt de bewolking geleidelijk toe, maar het blijft overal droog. De temperatuur daalt naar 1 graad in het oosten en 4 in het westen, maar gedurende de nacht loopt het kwik langzaam op.

Jolanda Bakker maakte deze foto.

Veel bewolking en wat lichte (mot)regen

Morgen is het over het algemeen bewolkt en uit die bewolking kan wat lichte regen of motregen vallen. In het oosten is het aanvankelijk nog droog met wellicht wat zon. Meer regen volgt in de loop van de dag vanuit het zuidwesten.

De temperatuur stijgt naar 9 graden in het noorden en naar 11 in het zuiden. Daarmee is het weer duidelijk te zacht voor de tijd van het jaar, want normaal is het een graad of 6. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig.

Suzanne Vermulm maakte deze foto.
Michel Looyenstein maakte deze foto

Zondag (zware) zuidwesterstorm

Zondag wordt een onstuimige dag. Het is bewolkt en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen regenen. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt in kracht toe en is rond het middaguur (vrij) krachtig boven land en hard in de kustgebieden. Aan zee is de wind stormachtig, windkracht 8 en bij de Wadden kan de wind al stormkracht 9 bereiken, ofwel een zuidwesterstorm. Landinwaarts komen zware windstoten voor van 80-85 km/uur. Aan zee zijn zware windstoten tot 100 km/uur en bij de Wadden zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur mogelijk.

In de middag is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De zuidwestenwind neemt nog wat verder in kracht toe en wordt krachtig tot hard boven land met kans op zeer zware windstoten van 100-110 km/uur. In de kustgebieden waait het stormachtig en aan zee staat enige tijd een zuidwesterstorm, windkracht 9. Tegen en in de avond kan bij de Wadden een zware storm voorkomen, windkracht 10. Daarbij komen zeer zware windstoten voor van 120-130 km/uur. De temperatuur stijgt naar 10-11 graden langs de noordkust en op de Wadden en naar 12-13 graden in de rest van het land.

Zeer zware windstoten tot 140 km/uur mogelijk!

Zondagavond en in de nacht naar maandag trekken felle buien over het land en daarbij is kans op onweer. In het hele land zijn bij die buien zeer zware windstoten mogelijk van 120-130 km/uur, lokaal zelfs nog meer met uitschieters tot 140 km/uur. In de nacht naar maandag neemt de reguliere wind af naar (vrij) krachtig boven land en naar hard tot stormachtig aan zee. Na passage van de felle buienlijn zijn de windstoten ook minder heftig.

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

Volgende week blijft het zeer onstuimig en van tijd tot tijd nat. Met regelmaat trekken buien over het land en daarbij is kans op hagel, onweer en soms natte sneeuw. Tussen de buien door schijnt geregeld de zon. Het blijft stevig waaien, maar tot storm komt het waarschijnlijk niet meer. Wel blijft de wind aan zee regelmatig stormachtig, windkracht 8 met zware windstoten tot 100 km/uur. Maandag wordt het nog 10-12 graden, maar vanaf dinsdag is het dagelijks 6 tot 8 graden.

Trijntje van den Berg maakte deze foto

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 929 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer