Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen zien we dankzij een krachtig hogedrukgebied in de buurt van Scandinavië, veel zon en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Ook met de paasdagen is er heel veel zon en blijft het droog. Ideaal weer dus om er op uit te gaan en voor alle buitenactiviteiten. Met maxima tussen 15 en 20 graden is het tijdens de Paasdagen dan ook prima vertoeven buiten.

Korte terugblik; Saharastof

Afgelopen woensdag passeerde er een zwak koufront, op zich natuurlijk niet zo bijzonder maar juist dit koufront veroorzaakte wat lichte regen. Vooraf aan de storing was de stroming gedraaid naar het zuiden en werd wederom Saharastof naar de Lage Landen getransporteerd. Met de regen kwam dat naar beneden en werden de oppervlakten weer voorzien van stoflaagje. Lees: vieze auto dus. In de avond kwamen opklaringen binnen vanuit het westen en met de ondergaande zon leverde deze combinatie zeer spectaculaire luchten op!

Veel zon, maar ook luchtverontreiniging

De komende dagen staat dus in het teken van veel zonneschijn. De stroming is oostelijk en dat betekent aanvoer van minder gezonde lucht. In Duitsland worden namelijk traditioneel de Paasvuren aangestoken en dat waait met een oostelijke stroming keurig netjes over onze omgeving. De geur kan over een paar honderd kilometer mee getransporteerd worden en dat is dus soms te ruiken vooral in de oostelijke helft van ons land.

Een oostelijke stroming zorgt voor aangenaam en zonnig weer tijdens de Paasdagen. Het blijft droog.

Het is eigenlijk een beetje saai, want het weerbeeld verandert nauwelijks de komende tijd. Er is veel zon, maar in het midden van volgende week komt er ook wat meer bewolking met lokaal een bui. De temperatuur komt meest uit tussen 15 en 18 graden in de middag. Het blijft wat kouder op de Wadden en langs de noordwestkust omdat daar de wind wat meer over de koude wateroppervlakten gaat. Langs de west en zuidwestkust wordt het al wat warmer al kan in de middag tijdelijk de wind ook even van zee gaan waaien.

Midden volgende week trekt een lagedrukgebied over Noord-Frankrijk naar het oosten. De kans op een bui is dan tijdelijk wat groter. Hogedruk blijft persistent boven Scandinavië, waardoor stabiel weer snel weer lijkt te volgen. De wind blijft voornamelijk uit de oosthoek waaien.

Weinig neerslag

Door de hogedrukinvloeden lijkt er dus maar weer weinig neerslag te gaan vallen de komende tijd. In het begin van de maand is er behoorlijk wat neerslag gevallen vooral over het oosten. Wie goed kijkt ziet ook de sneeuwsituatie terug op de Veluwe op 1 april. Als we kijken naar het doorlopend potentieel neerslagoverschot dan zien we dat er nog geen tekorten zijn.

Zowel volgens het Amerikaans weermodel GFS alsook het ECMWF blijft het langdurig overwegend droog, zeker tot eind volgende week. Alleen in het midden van de week kan er lokaal een bui vallen. Logisch ook met een geblokkeerd stromingspatroon door een hogedrukgebied boven Scandinavië

Vandaag eerst bewolkt

De Paasdagen en de lange termijn verwachting is besproken, dan rest nog vandaag en het weer voor morgen. Het is op veel plaatsen nog bewolkt en dat valt wat tegen. Er is namelijk wat vochtigere lucht gearriveerd vanaf de Noordzee. Niet getreurd, de zon piept er straks weer doorheen en vanmiddag zien we bijna overal weer de zon. In het noordoosten is de bewolking wat hardnekkiger en duurt het nog wat langer. We zien dan uiteindelijk een mix van zon en stapelbewolking. Het wordt 10 graden op de Wadden en lokaal 18 in het zuiden. Morgen (zaterdag) is er al meteen meer zon en is het overal overwegend zonnig.

Zonkracht wordt sterker

De UV index stijgt de komende dagen naar 4. Dat betekent dat de blanke huid na 30 minuten kan gaan verbranden. Omdat veel mensen naar buiten gaan is dit wel iets om in de gaten te houden. Bescherm je eigen tegen verbranding door de zon. Een beetje genieten van de warme zonnestralen is natuurlijk helemaal prima en bovendien gezond met de aanmaak van vitamine D. Tussen 12:00 uur en 15:00 uur staat de zon het hoogst en is het dus even opletten.

Voorjaar in Goes. Foto: Erica van Leeuwen- De Bruijn.

Tenslotte nog de ensemles

Een mooie haaientanden structuur. Dat resulteert dus in een open weertype met veel zon. Dagelijks komen de maxima veelal uit tussen 15 en 20 graden. Normaal is ongeveer 14 graden voor midden april en daar zitten we dus ruim boven. Verder blijft het overwegend droog en is er midden volgende week kans op een bui. Er zijn maar weinig berekeningen die het echt wisselvallig laten worden. Voorlopig blijft het dus overwegend droog!

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag en alvast hele fijne Paasdagen!

De uitgelichte afbeelding is van Erica van Leeuwen – De Bruijn (ingezonden via Twitter)

(Visited 387 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer