Advertentie 

Het is op deze eerste april prachtig lenteweer met veel zon en temperaturen tussen de 11 en 16 graden. Vanaf morgen last de lente een pauze in en wordt het wisselvalliger. De temperatuur gaat omlaag met woensdag en donderdag kwikstanden van ‘slechts’ 8 tot 10 graden. Daarna gaat het kwik weer omhoog, maar waarschijnlijk houden de buienkansen nog even aan.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

We hebben weer een te zachte maand afgesloten. Voor de 12e maand op rij was de maand zachter dan het langjarig gemiddelde. Maart 2019 is uitgekomen op 8,0 graden en normaal (periode 1981-2010) is het in maart 6,2 graden. Vorig jaar was maart te koud (4,7 graden) en dat was dus tevens de laatste te koude maand.

We begonnen de zomertijd gisteren met veel bewolking en vooral in de zuidelijke helft van de Lage Landen viel hier en daar wat lichte regen. In Nieuwerkerk aan den IJssel viel 4 en in Poeldijk en Delft 2 millimeter. Vanuit het noorden klaarde het breed op gistermiddag verliep dan op veel plaatsen zonnig. Er waren hier en daar ook stapelwolken zichtbaar en het bleef verder droog. De temperatuur steeg naar 9 tot (ruim) 13 graden met in Westdorpe 13,5, in Maastricht 13,6 en in Hoek van Holland 13,7°.

We begonnen de dag in het midden en zuiden met veel bewolking en hier en daar viel zelfs wat regen. Suzanne Vermulm maakte de foto.
Vrij snel klaarde het vanuit het noorden op. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Het was een fraaie zondag. Ton Wesselius maakte deze foto.

Op deze eerste april is het prachtig weer met overal volop zonneschijn. Vanmiddag is er alleen in het oosten van België en over het zuiden van Limburg wat bewolking zichtbaar, elders blijft het zwerk strakblauw.

Na een koude nacht met landinwaarts temperaturen onder het vriespunt, stijgt het kwik vanmiddag naar 10 tot 12 graden in het noorden en noordwesten en op de Wadden. In het midden van het land wordt het 13-14 en in het zuiden kan het 15, lokaal 16 graden worden. In België wordt het 12-13 graden aan zee en 15-16, lokaal zelfs 17 elders. Ook in de hogere delen wordt het een graad of 14.

Vanavond is het nog helder, komende nacht neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. In de nanacht volgt vanuit het zuidwesten buiige regen. De zwakke tot matige oostenwind wordt zuidoost en de temperatuur daalt naar 2 tot 5 graden in het noorden en oosten en naar 6 tot 8 in het westen en zuiden.

Deze prachtige lentefoto werd in Heerenveen gemaakt door Albert Thibaudier.
Martin Vye maakte deze prachtige foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.

Morgen starten we met veel bewolking. Vanuit het zuidwesten trekt een gebied met (buiige) regen over het land naar het noordoosten, in de middag gevolgd door enkele buien uit het westen. Tot morgenavond kan er lokaal meer dan 10 millimeter vallen.

De wind waait uit het zuiden en is matig en in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtig van kracht, maar de wind draait naar west tot zuidwest en neemt in de middag in kracht af. De temperatuur stijgt naar 12 graden in het noordwesten en naar 16, lokaal 17 in het zuidoosten.

De verwachte weerkaart voor halverwege komende week. Goed te zien is het hoogtelaag dat voor wisselvallig weer zorgt. Bron: wetterzentrale.de

Ook de rest van de week blijft het wisselvallig aprilweer als gevolg van een hoogtelaag ten westen van onze streken met temperaturen rond de -35 graden. Het genereert diverse lagedrukgebieden in onze streken en daardoor zijn de neerslagkansen dagelijks groot.

De wind houdt zich over het algemeen rustig en de temperatuur is te laag voor de tijd van het jaar. Woensdag tot en met vrijdag liggen de maxima tussen de 8 en 11 graden en dat is onder de norm voor begin april. Normaal is het zo’n 12-13 graden.

Hogedruk boven Scandinavië volgend weekend. Bron: wetterzentrale.de

In het weekend loopt het kwik weer wat op als gevolg van opbouwende hogedruk boven Scandinavië. De stroming wordt dan oost tussen het opbouwende hoog en naar het zuiden trekkende lagedruk. Wel houden we aanvankelijk nog een wisselvallig weerbeeld vast, maar na het weekend kon het wel eens lenteachtig worden…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Vandaag en zeker morgen is het vrij zacht, maar woensdag gaat het kwik flink onderuit. Daarna krabbelt de temperatuur weer op en in het weekend komt de grens van 15 graden weer in zicht. Ook volgende week is het vrij zacht.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait uit het oosten en waait zowel over land als aan zee met 12-13 knopen. De windvlagen komen vanochtend uit tussen de 20 en 25 knopen, maar vanmiddag neemt de wind in kracht af.

Morgen, dinsdag, waait de wind eerst uit het zuiden, later uit het zuidwesten en neemt in de middag toe naar 15 tot 17 knopen. De windvlagen liggen dan tussen de 24 en 28 knopen.

Fraai weer op het water. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Dit was het weer voor deze eerste april. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie maandag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 420 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier