Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie

Boven Scandinavië komt een krachtig hogedrukgebied (Burckhard) te liggen en het resultaat is dat de wind bij ons aanhoudend de oost tot noordoostelijke hoek zal opzoeken. Daarbij wordt steeds koudere, maar droge continentale lucht aangevoerd. Het wordt dan ook een zonnig weekend waarin de zon weer overuren draait.

In deze oost tot noordoostelijke stroming trekt komende week een koude put naar onze streken en dat doet de kans op winterse neerslag vanaf woensdag toenemen. In de Ardennen en Hoge Venen valt sowieso sneeuw, elders kan de neerslag zowel vallen als regen, smeltende sneeuw of ook als sneeuw. Veel zal afhangen van details en die details zijn op deze termijn nog niet duidelijk en zullen nog vaak veranderen. Het wordt tegen die tijd vanzelf duidelijk.

Wat wel duidelijk is dat we een (lange) periode krijgen met temperaturen onder normaal en zeker voor het gevoel wordt het koud.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Eerst grijs, later zonneschijn

Gisteren begonnen we de dag op veel plaatsen grijs met nevel en mist. Vanuit het oosten klaarde het op en ging de zon uitbundig schijnen. In de westelijke helft bleef het echter tot zonsondergang grijs en bewolkt. Pas gisteravond klaarde het op…

De temperatuur steeg naar 4-5° in de grijze en mistige gebieden en naar 10-11 daar waar de zon weer volop scheen. Voorschoten noteerde 4,5 en Schiphol en Eelde 4,6°. De toppers waren Hupsel en Ell met 10,6 en Arcen met 11,0°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 12° met in Elsenborn 11,7°.

De dag begon grijs in Heerenveen. Albert Thibaudier maakte de foto.
Ook bij Debbie van Ooststroom een klein wereldje in Stompwijk.
Jolanda Bakker maakte ook een mistige foto in Zevenhuizen.
Ook in Roelofarendsveen was het grijs. Ton Wesselius maakte deze foto.
Ook bij Trijntje van den Berg in Barendrecht was het grijs en grauw.
Potdicht van de mist in het Groningse Roodeschool. Jannes Wiersema maakte de foto.
Deze grijze foto langs de Leede bij Warmond werd gemaakt door Paul Bongertman uit Leiden.
In Doornenburg maakte Joyce Derksen deze prachtige foto.

Fraaie zaterdag met veel zon

Het hogedrukgebied Burckhard ontwikkelt een uitloper naar Scandinavië en de aangevoerde lucht is duidelijk droger dan gisteren. Ook de oostenwind zal wat toenemen en wordt overwegend matig van kracht. Hardnekkige grijzigheid is dan ook niet meer aan de orde en het wordt dan ook een stralend zonnige dag.

De bovenlucht wordt wat kouder met temperaturen op het 850 hPa vlak (1,5 kilometer hoogte) van een graad of 6. Gisteren was dit nog 10°. Op leefniveau merken we daar niet veel van met vanmiddag temperaturen van noord naar zuid van 6 tot 9°. Lokaal kan het in België nog een graad of 10 worden.

Vanavond en de komende nacht is het helder en wordt het koud. Het gaat overal, met uitzondering van een (smalle) kuststrook licht vriezen met temperaturen die dalen naar lokaal -3°.

Zonnige zondag

Morgen ligt het hoog Burckhard volledig boven Scandinavië en de wind gaat bij ons uit het noordoosten waaien.

Dit betekent een zonnige zondag met een matige noordoostenwind. Voor het gevoel zal het dan ook kouder zijn dan de waarden op de thermometerbuis. Het wordt 5° in het noordoosten en 8 in het zuiden en zuidwesten van de Lage Landen.

De verwachte weerkaart voor begin volgende week. Bron: meteologix.com

Nog kouder met een toenemende kans op winterse neerslag

Na het weekend zien we maandag, feitelijk al zondagavond, de bewolking vanuit het noordoosten toenemen, maar de grootste verandering vindt plaats op hoogte. De temperatuur op het 850 hPa-vlak, zoals gezegd zo’n 1,5 kilometer hoogte, gaat onderuit van 3-4° op zondag naar -5/-6° op maandagmiddag. Een zogenaamde koude put trekt aan de zuidflank van het Scandinavische hogedrukgebied naar onze streken en zorgt voor deze daling in temperatuur.

Op leefniveau merken we nog niet veel van die lage bovenluchttemperaturen, want het wordt maandag nog een graad of 7. In de Ardennen en Hoge Venen daalt het kwik wel en wordt het niet warmer dan een graad of 2-3. Het weerbeeld kenmerkt zich door vrij veel bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook de zon en er waait een stevige noordoostenwind.

De korte termijn pluim op 1,5 km hoogte voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

Dinsdag ligt de koude put ten zuiden van onze streken en bereikt ook op leefniveau de koude lucht ons land. Het wordt niet warmer dan 3 tot hooguit 5° met de hoogste temperaturen in de kustgebieden. De temperaturen op het 850 hPa vlak komen te liggen tussen de -6 en -9° en op een hoogte van 5 kilometer (500 hPa-vlak) daalt het kwik van -20 op maandagmiddag naar -31° op dinsdag.

Het weerbeeld is dinsdag overwegend bewolkt, maar het blijft droog. Wel komen er buien op de Noordzee tot ontwikkeling vanwege het grote verschil in temperatuur op de diverse hoogtes, maar door de stevige noordoostelijke stroming kunnen deze ons niet bereiken.

Woensdag is er kans op sneeuw en mogelijk blijft deze liggen. Bron: meteologix.com

Woensdag trekt er aan de achterzijde van de koude bel een gebied met winterse neerslag vanuit het oosten over ons land. Het is dan ook bewolkt en er is kans op (smeltende) sneeuw, maar details zijn bepalend of het wit wordt of niet. De bovenlucht is in ieder geval koud genoeg voor sneeuw met op het 850 hPa vlak verwachte temperaturen van -8°. Op leefniveau wordt het woensdag 2-3 en in de kustgebieden 4°, maar bij aanhoudende sneeuwval koelt het vanzelf af..

Ook op de lange termijn lijkt de blokkade in stand te blijven met aanhoudend hogedruk ten noorden van onze streken met bij ons dus aanhoudend aanvoer van koude lucht. Alles kan dus mooi afkoelen nog voordat de winter officieel gaat beginnen…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land is gewoon koud, zeker als je kijkt naar de tijd van het jaar. De dubbele cijfers worden niet meer gehaald en vanaf dinsdag blijf het kwik zelfs onder de 5°. Komende nacht en zeker later volgende week gaat het in de nacht enkele graden vriezen. Kortom: een vrij winterse pluim voor november!

Nadat de mist was opgetrokken scheen de zon volop. Jolanda Bakker trok naar Maarn op de Utrechtse Heuvelrug en maakte deze foto.
Peter van Lindenberg maakte deze prachtige foto.
Deze mooie foto werd gemaakte door Marjolein Schut.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Maak er een mooie dag van, goed weekend en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 734 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer