Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Er staat ons een aangenaam nazomerweekend te wachten. Onder de vleugels van het Azorenhogedrukgebied blijft het droog en de zon schijnt flink. De temperatuur is aangenaam en stijgt zaterdag naar 19-22 graden en zondag naar 21-24, lokaal 25 graden. Voordat het zover is moeten we eerst ‘afrekenen’ met een tweetal ex-orkanen. Vandaag krijgen we te maken met de fronten behorende bij Dorian en (in de nacht naar) vrijdag volgt het front van Gabrielle.

Aad Hogenboom maakte deze foto van de fraai gekleurde zonsopkomst.
Ook Ton Wesselius maakte een fraaie foto van de opkomende zon.
Tonny Morsink maakte deze foto.

Toenemende bewolking, vanmiddag regen en veel wind

Het is in de oostelijke helft van het land aanvankelijk nog zonnig, maar in het westen is het al bewolkt en de bewolking neemt snel verder toe. Aan het eind van de ochtend gaat het in het westen regenen en deze regen trekt vanmiddag over het land naar het oosten. De wind waait uit het zuidwesten en neemt in kracht toe.

Vanmiddag is het behoorlijk onstuimig met van tijd tot regen en veel wind. Over land is de wind meest matig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard, windkracht 4 tot 7. Later vanmiddag wordt de regen wat meer buiig van karakter. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden. In Zeeland en in het zuiden van Limburg kan het 19, lokaal 20 graden worden.

Vanavond komt het nog tot enkele buien, maar vanuit het westen volgen ook enkele opklaringen. Vannacht wordt het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind neemt in kracht af en lokaal kan een mistbank ontstaan. De temperatuur daalt naar 11-15 graden.

Morgen droog, vrijdagochtend opnieuw wat regen

Morgen is het eerst bewolkt en lokaal komt een mistbank voor. In het zuiden en zuidoosten is aanvankelijk nog een bui mogelijk. Elders is het droog en gaandeweg de dag breekt steeds vaker de zon door. De wind waait matig en aan zee soms vrij krachtig uit het westen. De temperatuur stijgt naar 20-21 graden in het noorden en westen en naar 22 graden in het midden, zuiden en oosten. In het zuidoosten kan het lokaal 23 graden worden.

In de nacht naar vrijdag en ook vrijdagochtend krijgen we te maken met het frontensysteem van voormalig orkaan Gabrielle. Het is dan bewolkt en er valt wat lichte regen. De temperatuur daalt in de nacht naar 13-16 graden.

Vrijdagochtend trekt de regen over het land naar het zuidoosten en in het noordwesten wordt het vrij snel weer droog. Het zuidoosten moet geduld hebben tot in de middag. Vanuit het westen klaart het op en breekt de zon geregeld door. De temperatuur stijgt naar 19-21 graden.

Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.
Oscar Wokke maakte deze prachtige foto bij de Waddenzee.

Aangenaam nazomerweekend!

In het weekend is het aangenaam nazomerweer en prima weer voor diverse buitenactiviteiten. Het blijft op beide dagen droog en de zon schijnt flink. Wel is in de vroege ochtend lokaal kans op mist. De temperatuur stijgt zaterdag naar 19-22 graden, zondag wordt het 21-24 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het lokaal 25 graden worden.

Maandag is het ook vrij zonnig en aangenaam nazomerweer. De temperatuur stijgt opnieuw naar 21-24 graden, in het zuiden lokaal weer naar 25 graden.

Onzeker temperatuurverloop

Na maandag neemt de onzekerheid toe en dan vooral voor de temperatuur. De verschillende weermodellen worstelen met de vraag waar de kern van het hogedrukgebied komt te liggen. Komt de kern ten westen dan krijgen we vrij koel weer met een noordwestelijke stroming, komt het hoog over of ten oosten van onze streken dan is het duidelijk warmer. De komende dagen wordt het allemaal vanzelf duidelijk.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen omhoog gaat. Vooral zondag en maandag worden warme dagen. Daarna is de verwachting onzeker. Het kwik daalt tot onder de 20 graden op dinsdag, maar daarna kan het alle kanten op.

Peter van Lindenberg maakte deze foto bij Kinderdijk.
Ton Wesselius maakte deze herfstfoto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 297 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier