klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Er staat ons een aangenaam nazomerweekend te wachten. Onder de vleugels van het Azorenhogedrukgebied blijft het droog en de zon schijnt flink. De temperatuur is aangenaam en stijgt zaterdag naar 19-22 graden en zondag naar 21-24, lokaal 25 graden. Voordat het zover is moeten we eerst ‘afrekenen’ met een tweetal ex-orkanen. Vandaag krijgen we te maken met de fronten behorende bij Dorian en (in de nacht naar) vrijdag volgt het front van Gabrielle.

Aad Hogenboom maakte deze foto van de fraai gekleurde zonsopkomst.
Ook Ton Wesselius maakte een fraaie foto van de opkomende zon.
Tonny Morsink maakte deze foto.

Toenemende bewolking, vanmiddag regen en veel wind

Het is in de oostelijke helft van het land aanvankelijk nog zonnig, maar in het westen is het al bewolkt en de bewolking neemt snel verder toe. Aan het eind van de ochtend gaat het in het westen regenen en deze regen trekt vanmiddag over het land naar het oosten. De wind waait uit het zuidwesten en neemt in kracht toe.

Vanmiddag is het behoorlijk onstuimig met van tijd tot regen en veel wind. Over land is de wind meest matig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard, windkracht 4 tot 7. Later vanmiddag wordt de regen wat meer buiig van karakter. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden. In Zeeland en in het zuiden van Limburg kan het 19, lokaal 20 graden worden.

Vanavond komt het nog tot enkele buien, maar vanuit het westen volgen ook enkele opklaringen. Vannacht wordt het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind neemt in kracht af en lokaal kan een mistbank ontstaan. De temperatuur daalt naar 11-15 graden.

Morgen droog, vrijdagochtend opnieuw wat regen

Morgen is het eerst bewolkt en lokaal komt een mistbank voor. In het zuiden en zuidoosten is aanvankelijk nog een bui mogelijk. Elders is het droog en gaandeweg de dag breekt steeds vaker de zon door. De wind waait matig en aan zee soms vrij krachtig uit het westen. De temperatuur stijgt naar 20-21 graden in het noorden en westen en naar 22 graden in het midden, zuiden en oosten. In het zuidoosten kan het lokaal 23 graden worden.

In de nacht naar vrijdag en ook vrijdagochtend krijgen we te maken met het frontensysteem van voormalig orkaan Gabrielle. Het is dan bewolkt en er valt wat lichte regen. De temperatuur daalt in de nacht naar 13-16 graden.

Vrijdagochtend trekt de regen over het land naar het zuidoosten en in het noordwesten wordt het vrij snel weer droog. Het zuidoosten moet geduld hebben tot in de middag. Vanuit het westen klaart het op en breekt de zon geregeld door. De temperatuur stijgt naar 19-21 graden.

Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.
Oscar Wokke maakte deze prachtige foto bij de Waddenzee.

Aangenaam nazomerweekend!

In het weekend is het aangenaam nazomerweer en prima weer voor diverse buitenactiviteiten. Het blijft op beide dagen droog en de zon schijnt flink. Wel is in de vroege ochtend lokaal kans op mist. De temperatuur stijgt zaterdag naar 19-22 graden, zondag wordt het 21-24 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het lokaal 25 graden worden.

Maandag is het ook vrij zonnig en aangenaam nazomerweer. De temperatuur stijgt opnieuw naar 21-24 graden, in het zuiden lokaal weer naar 25 graden.

Onzeker temperatuurverloop

Na maandag neemt de onzekerheid toe en dan vooral voor de temperatuur. De verschillende weermodellen worstelen met de vraag waar de kern van het hogedrukgebied komt te liggen. Komt de kern ten westen dan krijgen we vrij koel weer met een noordwestelijke stroming, komt het hoog over of ten oosten van onze streken dan is het duidelijk warmer. De komende dagen wordt het allemaal vanzelf duidelijk.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen omhoog gaat. Vooral zondag en maandag worden warme dagen. Daarna is de verwachting onzeker. Het kwik daalt tot onder de 20 graden op dinsdag, maar daarna kan het alle kanten op.

Peter van Lindenberg maakte deze foto bij Kinderdijk.
Ton Wesselius maakte deze herfstfoto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 298 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer