Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De hogedrukgebieden Fritz boven Scandinavië en Gerd ten westen van Ierland gaan de komende dagen een verbond aan en zorgen voor rustig en vrij zonnig winterweer. In de nacht en ochtend vriest het licht, later in de week matig en overdag komt de temperatuur, door de steeds krachtiger wordende februari zon, nog altijd boven nul uit.

Het wordt echter wel met de dag kouder en komend weekend komt er nog koudere lucht naar onze streken, ofwel transportkou!. Dat kan volgende week zelfs ijsdagen opleveren, of zoals onze Oosterburen zeggen: Dauerfrost!!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel bewolking en wat lichte regen
Gisteren zag het weerbeeld er heel anders uit dan afgelopen weekend. Het weekend leverde volop zonneschijn op, gisteren bleven de gordijnen op vooral in de westelijke helft gesloten. Uit die bewolking viel af en toe wat lichte regen en motregen. Later klaarde het in de oostelijke helft op en kwam toch nog de zon tevoorschijn.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 5° met de laagste temperaturen in de bewolkte gebieden. Berkhout noteerde maximaal 2,6°, Stavoren 2,7 en Den Helder en Vlieland 2,9°. In het noordoosten, waar de zon nog 3 uur scheen, werden de hoogste temperaturen genoteerd met in Nieuw-Beerta 5,2 en in Eelde 5,3°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 7° met in St. Hubert -0,5 en in Gent 7,0°.

In de oostelijke helft klaarde het gisteren nog fraai op. De komende dagen zullen we de zon vaker zien. De foto werd gemaakt door Meteo-Nederland.
In de westelijke helft bleef het bewolkt. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Vandaag: tweedeling
Vandaag schijnt in de oostelijke helft van het land de zon flink. Meer naar het westen zit duidelijk meer bewolking en in het zuidwesten van de Lage Landen is er nog kans op wat lichte regen en motregen. De bewolking gaat vanmiddag ook in de westelijke helft breken, zodat overal de zon geregeld schijnt, maar in het zuidwesten zal het vermoedelijk bewolkt blijven.

De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 5-6°. Alleen in de hogere delen van België blijft het kwik duidelijk achter.

Afgelopen nacht heeft het weer licht tot lokaal matig gevroren. Alleen in het zuidwesten bleef het kwik boven nul. Twente noteerde ruim 6° vorst en aan de grond was het bijna -10.

De verwachte maxima voor vandaag. Bron Hirlam/wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder met hooguit wat sluierbewolking. Het kwik daalt overal tot onder nul met uitersten tot  wederom -6°.

Morgen: prachtig winterweer
Morgen is het prachtig winterweer met in de middag hooguit wat sluierbewolking. Het blijft overal droog en de temperatuur stijgt naar 5-6°. Alleen op de Wadden blijft het kwik met maximaal een graad of 4 wat achter en ook in de Ardennen en Hoge Venen is het kouder met temperaturen net boven nul.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Donderdag: perioden met zon
Na een nacht met lichte en hier en daar matige vorst is het donderdag ook weer prima winterweer. Er zijn flinke perioden met zon, maar er trekken ook enkele wolkenvelden over de Lage Landen. Het blijft wel droog en bij een zwakke tot matige noordoostenwind stijgt de temperatuur naar 4-5°.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

De rest van de week: zonnig en kouder
Vrijdag en ook het komende weekend schijnt de zon flink. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee een (vrij) krachtige oost tot noordoostenwind. Met die wind wordt steeds koudere lucht aangevoerd. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig en overdag komt de temperatuur aanvankelijk nog zo’n 3-4° boven nul uit. Zondag mogen we blij zijn met maximaal een graad of 2.

In combinatie met die stevige noordooster is het voor het gevoel duidelijk kouder dan de temperatuur op de thermometerbuis. Vanaf donderdag liggen de gevoelstemperaturen zo’n 3° onder nul.

De temperaturen op het 850 hPa-vlak (1,5 km) voor begin volgende week volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na het weekend wordt het nog kouder. Dat zien we vooral aan de temperaturen op hoogte. Op het 850 hPa-vlak gaat de temperatuur onderuit van ongeveer -9° op zondag naar -16/-17 op maandag en dinsdag. Op leefniveau komt het kwik ook niet meer boven nul en in de nachten vriest het matig, misschien wel streng en dat zijn temperaturen onder de -10°. De koudste fase van deze winter moet duidelijk nog komen en staat voor de deur.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat zien dat het met de dag kouder wordt. De temperaturen gaan onderuit van een graad of 6 vandaag naar onder nul vanaf zondag. Vooral volgende week maandag tot en met woensdag lijkt het kwik onder nul te blijven, ofwel ‘dauerfrost’. De Amerikanen laat de temperatuur, met maart op de kalender, heel snel oplopen. Ga daar maar niet vanuit…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is duidelijk. De winter komt eraan. De komende dagen gaat het kwik naar beneden en vanaf zondag liggen de temperaturen onder nul. Ook de nachten worden steeds kouder met volgende week wellicht strenge vorst. We staan aan de vooravond van een bijzondere periode!

De windsterkte volgens EC. Bron: KNMI

Aan de windpluim kunnen we zien dat de wind de komende dagen steeds sterker wordt. Niet alleen de temperaturen op de thermometerbuis gaan naar beneden, voor het gevoel wordt het ook duidelijk kouder.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim laat zien dat er voorlopig nog geen ijs wordt gevormd op wateren van 1 meter diep. Aan het eind van de week vriest het dicht met de transportkou van volgende week gaat het dan hard. Maandag is het ijs zo’n 4 centimeter dik, donderdag is de dikte verdubbeld naar 8 centimeter. Vervolgens groeit, met inmiddels maart op de kalender, het ijs verder aan naar zo’n 11 centimeter op maandag 5 maart. Dergelijke ijsdiktes zijn meer dan voldoende voor schaatsen op uitgebreide schaal. Zou het dan toch?

Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Het is vandaag bewolkt, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Morgen blijven de gordijnen gesloten. Het wordt vandaag 6 en morgen 2°.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden binnen worden gehouden, zijn er flinke perioden met zon. Vandaag wordt het 7, morgen 3°. Ook in Jeongseon (Alpine centrum) zijn er perioden met zon met temperaturen rond het vriespunt. Voor het gevoel is het echter weer graden kouder.

Ook deze foto werd gemaakt door Meteo-Nederland.
Bij Jolanda Bakker was het ook bewolkt, maar ze zocht de kleur op.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we opnieuw naar de winterse weerkaarten. Maak er een mooie dag van en graag tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.667 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier