klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vanaf vandaag krijgt de Benelux een aantal dagen droog, (vrij) zonnig en fris weer. Dit wordt veroorzaakt door een sterk hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië. Het weer oogt vriendelijk maar de combinatie van een stevige oostenwind en vrij lage temperaturen maken het vooral vandaag en morgen onaangenaam. Daarna blijft het – ook begin volgende week – zonnig maar schraal met in de nachten op uitgebreide schaal lichte vorst.

Gisteren een hoofdzakelijk grijze dag. Foto Erica v. Leeuwen

Gisteren

Trok een koufront langzaam van noordwest naar zuidoost over de Benelux. In het zuiden was het een groot deel van de dag licht, later half bewolkt terwijl het in het noorden zwaarbewolkt was. Daar viel af en toe lichte (mot)regen. De wind was zwak tot matig uit noord tot noordoost. De temperatuur lag tussen 9° in het noordwesten en plaatselijk 17°(!) in het zuidoosten.

Afgelopen nacht trok het front verder naar het zuidoosten. Daar nam de bewolking toe en viel (lichte) regen. Bovendien kwam daar plaatselijk nevel en mist voor. Naar het noorden was het bewolkt maar droog. De wind draaide naar noordoost en was in het binnenland zwak tot matig maar nam aan zee en rond het IJsselmeer toe naar matig tot vrij krachtig. De temperatuur lag tussen 5 en 8°.

Vandaag is de lente begonnen. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Neemt de invloed van een hogedrukgebied boven de Noordzee toe terwijl het zuiden last blijft houden van een zwak koufront

De dag start met veel bewolking en vooral in het zuiden kan er af en toe (mot)regen vallen. Naar het noorden is het droger. Aan het eind van de ochtend breekt in het noordwesten de zon af en toe door. De opklaringen trekken langzaam naar het zuiden. Er staat een in het binnenland matige, 3 of 4 Bft., en aan zee en rond het IJsselmeer vrij krachtige, 5 Bft., noordoostenwind. Samen met een temperatuur tussen 7 en 10° voelt het schraal aan. Alleen in het uiterste zuidoosten is het vanmiddag met 11 tot 15° duidelijk zachter.

Vanavond en vannacht

Breiden brede opklaringen zich vanuit het noordoosten over de Benelux uit. Alleen in het zuidoosten blijft het bewolkt en in hoog België kan nog lichte regen vallen. Het koelt af naar 0 tot 5° en plaatselijk vriest het aan de grond (10 cm hoogte) licht. De noordoostenwind is over het algemeen matig, 3 of 4 Bft., en aan zee vrij krachtig, 5 Bft., waardoor de kans op nevel of mist klein is.

Morgen 

Zorgt een krachtig hogedrukgebied boven zuid Scandinavië voor een zonnige maar frisse start van de dag. Alleen in het zuiden is er morgenochtend meer bewolking en in het uiterste zuidoosten kan nog een drup regen vallen. In de loop van de dag trekken er vanuit het oosten meer wolkenvelden over maar blijft het droog. De wind komt uit noordoost tot oost en is matig, 4 Bft., aan zee en rond het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft, en in het uiterste noordwesten af en toe krachtig, 6 Bft. Samen met een temperatuur tussen de 4 en 9° voelt het opnieuw schraal aan.

De nacht naar zondag

Is het op het uiterste zuidoosten na vrijwel onbewolkt en doordat de oostenwind wat afneemt kan het flink afkoelen. De temperatuur ligt in het binnenland rond 0° met op uitgebreide schaal vorst aan de grond. In het binnenland kan nevel of een mistbank ontstaan waardoor het plaatselijk glad kan worden.

Zondag overdag

Overheerst de zon en is het droog. De wind komt uit oost tot zuidoost en is matig, 4 Bft., aan zee vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt overmorgen tussen 4 en 9°.

De weerkaart voor maandag. Bron: Met Office

Volgende week 

Blijft een sterk hogedrukgebied boven zuid Scandinavië het weer in de Benelux bepalen. Pas vanaf woensdag neemt de invloed van lagedrukgebieden vanuit het zuiden toe. Dat betekent dat het de eerste dagen van volgende week (vrij) zonnig, droog en fris is voor de tijd van het jaar. De temperatuur komt overdag rond 8° en ’s nachts rond -2° uit. De wind is hoofdzakelijk zuidoostelijk.

De kans grafiek voor de neerslag laat na vandaag een periode van droog hogedrukweer zien. Aan het eind van volgende week neemt de kans op neerslag (iets) toe. Bron: Alpenweerman.nl.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat goed de grotere ‘dagelijkse gang’ zien (het verschil tussen de dag en de nacht temperatuur). Een grotere dagelijkse gang duidt op droog en onbewolkt weer, vaak onder invloed van een hogedrukgebied. Bron: Meteologix.

Maandag meer details voor volgende week alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooi weekend!

Droger weer dus beken en rivieren weer binnen de oevers. Foto Tonny Morsink

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 458 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer