klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie: op dit moment zitten we aan de achterzijde van storm Dennis, waardoor we nog altijd te maken hebben met vrij veel wind. We zitten nu ook aan de “koude kant” van het systeem, en met name de bovenlucht is koud, waardoor we vandaag met buien te maken krijgen. De komende dagen blijven we te maken hebben met de invloed van lagedruk en daarmee blijft het vrij wisselvallig.

De weerkaart voor morgen. Dennis ligt boven Noord-Europa en dankzij dat systeem staat er bij ons nog altijd een stevige west-zuidwestelijke stroming. Meer weerkaarten vind je hier.

Gisteren: storm, extreem warm en bizarre koufrontpassage

Gisteren kwam het in de kustgebieden tot storm, en daarmee was het alweer de vijfde stormdag van het jaar. Daarbij was het ook nog eens extreem warm voor de tijd van het jaar – datumrecords werden verpletterd – en viel er aan het eind van de dag lokaal zeer veel neerslag. Kijk hier voor een uitgebreid verslag van het bijzondere weer gisteren.

Deze foto werd gemaakt door Valerie van den Hende in Anzegem, West-Vlaanderen. Ook daar was het zonnig en zacht.
Albert Thibaudier maakte deze foto. Treffend voor het weerbeeld van gisteren.
Stortregen gisteren bij Jannes Wiersema

Vandaag: veel wind, aanvankelijk zeer zonnig

De dag begint op de meeste plekken volop zonnig, alleen in het uiterste zuidoosten is het nog vrij bewolkt. In de loop van de ochtend trekken buien vanuit het zuidwesten het land binnen en bij die buien kan ook hagel en onweer voorkomen. Ook tussen de buien door laat de zon zich nog af en toe zien. De temperatuur loopt uiteen van 8 graden op de Wadden tot 11 graden in het zuiden. Daarmee is het een stuk koeler dan gisteren, maar nog altijd te zacht voor de tijd van het jaar.
Aan het begin van de dag staat er in het binnenland nog een (vrij) krachtige wind. Aan de kust waait het nog hard tot stormachtig (7 a 8 beaufort). In de loop van de dag neemt de wind wel in kracht af.

Morgen verandert er weinig aan het weerbeeld. Er komen enkele winterse buien voor, maar tussendoor is er opnieuw weer vrij veel ruimte voor de zon. Met maxima van 8 a 10 graden is het een fractie frisser dan vandaag. Ook staat er een fractie minder wind, al waait het aan de kust nog altijd stevig. In de nacht naar woensdag trekt een neerslaggebied over de Benelux.

Er trekt op 500 hPa (~5 km) een behoorlijk koude bovenlucht over, waardoor winterse neerslag en een klap onweer op woensdag niet zijn uitgesloten. De temperatuur op 850 hPa (1400 meter) is -7. 

Woensdag komen er nog wat buien voor en die buien kunnen gepaard gaan met hagel, onweer en natte sneeuw. Met name in de Ardennen en net over de grens in Duitsland (Sauerland) kan het gaan sneeuwen. De temperatuur stijgt naar 7-8 graden bij een matige en aan de kust vrij krachtige westelijke wind.

Donderdag komt er even een rug in waardoor het tijdelijk wat rustiger weer wordt, maar het blijft wisselvallig met neerslagkansen.

In het carnavalsweekend gaan de temperaturen weer omhoog naar waarden rond de 10 graden, maar ook de neerslagkansen en de wind gaan weer toenemen. Vooralsnog lijkt het dus geen ideaal carnavalsweer te worden!

De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Na woensdag tijdelijk droger, in het weekend (carnaval) zien we weer duidelijke neerslagpieken.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. De temperatuur gaat deze week iets omlaag maar ligt nog wel net boven normaal.

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 754 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer