De komende dagen hebben we nog steeds te maken met een geblokkeerd stromingspatroon (omegablokkade) en deze situatie blijft langdurig in stand. Hogedrukgebieden bepalen het weerbeeld in een groot deel van (West-) Europa terwijl de storingen een route kiezen over het hoge noorden en Zuid-Europa. Omdat de stroming zuidelijk blijft wordt er de eerste dagen steeds warmere lucht aangevoerd, bovendien is het zonnig en droog. Echt voorjaarsweer dus. In het weekeinde kunnen zwakke storingen doordringen tot onze omgeving, zijn er wolkenvelden en valt er lokaal wat regen. Volgende week keert het stabiele en zeer zachte weer terug.

Ook de komende dagen worden we getrakteerd op hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Met veel zon ontwaakt de natuur en daarmee de lente. (foto ingestuurd via Twitter door Erica van Leeuwen-de Bruijn.

Omegablokkade

Een hogedrukgebied boven Oost-Europa en Rusland bepaalt het weerbeeld in onze omgeving. Een depressie ligt op de Atlantische oceaan en komt langzaam wat dichterbij. De stroming draait hiermee nog wat meer naar het zuiden en voert steeds warmere lucht aan. Dat betekent ook dat de vorst in de nachten gaat verdwijnen. Afgelopen nacht en vanmorgen vroeg was het op diverse plaatsen nog erg koud. In het oosten en noordoosten werd het lokaal zelfs nog -4 graden. Dat is voorlopig even verleden tijd. Komende nacht alleen in het noordoosten nog kwikstanden dichtbij het vriespunt.

Met een zuidelijke stroming wordt steeds warmere, droge continentale lucht aangevoerd. De luchtvochtigheid is dus relatief laag. Ideaal om de was buiten te laten drogen.

Vandaag veel zon en zeer zacht, morgen meer wind

Vandaag is het dus zeer zonnig en droog, lokaal kunnen er wat dunne sluierwolken overschuiven maar daar schijnt de zon gewoon doorheen. De wind is zuidoostelijk en is zwak tot matig. Het kwik loopt langzaam, maar zeker op en bereikt in de middag 12 graden op de Wadden en 16 graden in het zuiden. Normaal zouden we “recht” hebben op een gemiddelde maxima van 9 graden. De natuur ontwaakt hiermee al snel uit haar winterstand. Voor de zonneaanbidders en wandelaars is het al slim om in te smeren. De zonkracht neemt al toe. Vooral kinderen en mensen met een lichte huid zijn gevoelig hiervoor. Zeker omdat de huid de zon nog niet gewend is.

Schitterende zonsopkomsten en bijna onafgebroken zonneschijn. Maart gaat zeer zonnig en zeer zacht van start. Deze prachtige plaat werd vastgelegd door Ton Wesselius, ingestuurd via Twitter.

Later op vrijdag wolkenvelden, met lokaal wat regen

Omdat het hogedrukgebied wat een kracht verliest kunnen depressies op de Atlantische oceaan wat verder doorwandelen naar de UK. Zwakke fronten bereiken geleidelijk de Benelux en dat merken we vrijdag als eerste aan het toenemen van de wind. Er steekt een matige tot soms zelfs vrij krachtige wind op boven land en langs de kust komt zelfs een 6 bft, te staan uit zuidelijke richtingen. Positief voor de zeilers en sporten die wind behoeven. Bovendien is er eerst nog veel zon. De temperatuur loopt ondanks de wind nog op naar wederom 11 tot 16 graden, met de hoogste waarde in het zuiden en zuidwesten. Voor het gevoel zal het in de wind wat frisser aanvoelen. In de avond valt er in het zuidwesten hier en daar wat lichte regen, maar de hoeveelheden zijn erg beperkt.

Een zwak frontaal systeem bereikt vrijdagavond het zuidwesten van ons land. Lokaal valt er dan wat lichte regen. Tussen hogedruk boven Polen en lagedruk op de Atlantische Oceaan is de (wind) gradiënt toegenomen, te zien aan de isobaren die dichter bij elkaar liggen.

Weekeinde meer bewolking en soms een spat regen

In het weekeinde bepalen zwakke storingen ons weerbeeld. Het hogedrukgebied geeft nog wel wat tegengas, maar het is niet genoeg om het helemaal droog te houden. Bovendien overheerst de bewolking en is de zon er echt nog maar af en toe. Lokaal valt er soms wat regen, maar de hoeveelheden blijven beperkt. De wind blijft zuidelijk, maar door de bewolking wordt het niet meer zo zacht als de afgelopen dagen. Toch halen we nog steeds maximaal 10 tot 14 graden en met een afnemende wind voelt het dan toch nog zacht aan buiten. Opvallend is ook dat hierdoor de nachten zachter uitpakken met 4 tot 7 graden.

Er valt (lokaal) wat regen in het weekeinde, met de voorkeur voor de westelijke helft. De hoeveelheden blijven zeer beperkt. Bovendien zijn er ook veel droge periodes.

Volgende week geleidelijk zonniger en nog zachter

Vanaf maandag bouwt een hogedrukgebied zich op boven onze omgeving waarna later in de week de stroming weer naar het zuidoosten draait. Eerst is er nog wat meer bewolking, maar geleidelijk komt de zon er weer vaker aan te pas. Het kwik blijft onverminderd hoog voor de tijd van het jaar. Het is zelfs niet uitgesloten dat op woensdag de eerste warme dag genoteerd wordt. Het kwik kan dan lokaal 20 graden bereiken in het zuiden.

Wordt woensdag de eerste warme dag van het jaar genoteerd? Gezien de termijn nog onzeker, maar het is goed mogelijk.

Tenslotte nog de pluim

Een mooi zaagtanden of haaientanden profiel. Dat resulteert in een grote dagelijkse gang en dus een zonnig weertype. In het weekeinde en begin volgende week is er tijdelijk meer bewolking. De nachtvorst verdwijnt. Vanaf midden volgende week keert de zon weer terug, met waarschijnlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De pluim is voor de Bilt en de temperatuur kan vooral in het zuiden nog wat hoger uitpakken dan afgebeeld.

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

De uitgelichte afbeelding is van Erica van Leeuwen-de Bruijn.

(Visited 468 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer