Lage Landen: Zonnig en zeer zacht, weekeinde meer bewolking

De komende dagen hebben we nog steeds te maken met een geblokkeerd stromingspatroon (omegablokkade) en deze situatie blijft langdurig in stand. Hogedrukgebieden bepalen het weerbeeld in een groot deel van (West-) Europa terwijl de storingen een route kiezen over het hoge noorden en Zuid-Europa. Omdat de stroming zuidelijk blijft wordt er de eerste dagen steeds warmere lucht aangevoerd, bovendien is het zonnig en droog. Echt voorjaarsweer dus. In het weekeinde kunnen zwakke storingen doordringen tot onze omgeving, zijn er wolkenvelden en valt er lokaal wat regen. Volgende week keert het stabiele en zeer zachte weer terug.
Omegablokkade
Een hogedrukgebied boven Oost-Europa en Rusland bepaalt het weerbeeld in onze omgeving. Een depressie ligt op de Atlantische oceaan en komt langzaam wat dichterbij. De stroming draait hiermee nog wat meer naar het zuiden en voert steeds warmere lucht aan. Dat betekent ook dat de vorst in de nachten gaat verdwijnen. Afgelopen nacht en vanmorgen vroeg was het op diverse plaatsen nog erg koud. In het oosten en noordoosten werd het lokaal zelfs nog -4 graden. Dat is voorlopig even verleden tijd. Komende nacht alleen in het noordoosten nog kwikstanden dichtbij het vriespunt.
Vandaag veel zon en zeer zacht, morgen meer wind
Vandaag is het dus zeer zonnig en droog, lokaal kunnen er wat dunne sluierwolken overschuiven maar daar schijnt de zon gewoon doorheen. De wind is zuidoostelijk en is zwak tot matig. Het kwik loopt langzaam, maar zeker op en bereikt in de middag 12 graden op de Wadden en 16 graden in het zuiden. Normaal zouden we “recht” hebben op een gemiddelde maxima van 9 graden. De natuur ontwaakt hiermee al snel uit haar winterstand. Voor de zonneaanbidders en wandelaars is het al slim om in te smeren. De zonkracht neemt al toe. Vooral kinderen en mensen met een lichte huid zijn gevoelig hiervoor. Zeker omdat de huid de zon nog niet gewend is.
Later op vrijdag wolkenvelden, met lokaal wat regen
Omdat het hogedrukgebied wat een kracht verliest kunnen depressies op de Atlantische oceaan wat verder doorwandelen naar de UK. Zwakke fronten bereiken geleidelijk de Benelux en dat merken we vrijdag als eerste aan het toenemen van de wind. Er steekt een matige tot soms zelfs vrij krachtige wind op boven land en langs de kust komt zelfs een 6 bft, te staan uit zuidelijke richtingen. Positief voor de zeilers en sporten die wind behoeven. Bovendien is er eerst nog veel zon. De temperatuur loopt ondanks de wind nog op naar wederom 11 tot 16 graden, met de hoogste waarde in het zuiden en zuidwesten. Voor het gevoel zal het in de wind wat frisser aanvoelen. In de avond valt er in het zuidwesten hier en daar wat lichte regen, maar de hoeveelheden zijn erg beperkt.
Weekeinde meer bewolking en soms een spat regen
In het weekeinde bepalen zwakke storingen ons weerbeeld. Het hogedrukgebied geeft nog wel wat tegengas, maar het is niet genoeg om het helemaal droog te houden. Bovendien overheerst de bewolking en is de zon er echt nog maar af en toe. Lokaal valt er soms wat regen, maar de hoeveelheden blijven beperkt. De wind blijft zuidelijk, maar door de bewolking wordt het niet meer zo zacht als de afgelopen dagen. Toch halen we nog steeds maximaal 10 tot 14 graden en met een afnemende wind voelt het dan toch nog zacht aan buiten. Opvallend is ook dat hierdoor de nachten zachter uitpakken met 4 tot 7 graden.
Volgende week geleidelijk zonniger en nog zachter
Vanaf maandag bouwt een hogedrukgebied zich op boven onze omgeving waarna later in de week de stroming weer naar het zuidoosten draait. Eerst is er nog wat meer bewolking, maar geleidelijk komt de zon er weer vaker aan te pas. Het kwik blijft onverminderd hoog voor de tijd van het jaar. Het is zelfs niet uitgesloten dat op woensdag de eerste warme dag genoteerd wordt. Het kwik kan dan lokaal 20 graden bereiken in het zuiden.
Tenslotte nog de pluim
Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!
De uitgelichte afbeelding is van Erica van Leeuwen-de Bruijn.
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.