Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De komende dagen hebben we nog steeds te maken met een geblokkeerd stromingspatroon (omegablokkade) en deze situatie blijft langdurig in stand. Hogedrukgebieden bepalen het weerbeeld in een groot deel van (West-) Europa terwijl de storingen een route kiezen over het hoge noorden en Zuid-Europa. Omdat de stroming zuidelijk blijft wordt er de eerste dagen steeds warmere lucht aangevoerd, bovendien is het zonnig en droog. Echt voorjaarsweer dus. In het weekeinde kunnen zwakke storingen doordringen tot onze omgeving, zijn er wolkenvelden en valt er lokaal wat regen. Volgende week keert het stabiele en zeer zachte weer terug.

Ook de komende dagen worden we getrakteerd op hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Met veel zon ontwaakt de natuur en daarmee de lente. (foto ingestuurd via Twitter door Erica van Leeuwen-de Bruijn.

Omegablokkade

Een hogedrukgebied boven Oost-Europa en Rusland bepaalt het weerbeeld in onze omgeving. Een depressie ligt op de Atlantische oceaan en komt langzaam wat dichterbij. De stroming draait hiermee nog wat meer naar het zuiden en voert steeds warmere lucht aan. Dat betekent ook dat de vorst in de nachten gaat verdwijnen. Afgelopen nacht en vanmorgen vroeg was het op diverse plaatsen nog erg koud. In het oosten en noordoosten werd het lokaal zelfs nog -4 graden. Dat is voorlopig even verleden tijd. Komende nacht alleen in het noordoosten nog kwikstanden dichtbij het vriespunt.

Met een zuidelijke stroming wordt steeds warmere, droge continentale lucht aangevoerd. De luchtvochtigheid is dus relatief laag. Ideaal om de was buiten te laten drogen.

Vandaag veel zon en zeer zacht, morgen meer wind

Vandaag is het dus zeer zonnig en droog, lokaal kunnen er wat dunne sluierwolken overschuiven maar daar schijnt de zon gewoon doorheen. De wind is zuidoostelijk en is zwak tot matig. Het kwik loopt langzaam, maar zeker op en bereikt in de middag 12 graden op de Wadden en 16 graden in het zuiden. Normaal zouden we “recht” hebben op een gemiddelde maxima van 9 graden. De natuur ontwaakt hiermee al snel uit haar winterstand. Voor de zonneaanbidders en wandelaars is het al slim om in te smeren. De zonkracht neemt al toe. Vooral kinderen en mensen met een lichte huid zijn gevoelig hiervoor. Zeker omdat de huid de zon nog niet gewend is.

Schitterende zonsopkomsten en bijna onafgebroken zonneschijn. Maart gaat zeer zonnig en zeer zacht van start. Deze prachtige plaat werd vastgelegd door Ton Wesselius, ingestuurd via Twitter.

Later op vrijdag wolkenvelden, met lokaal wat regen

Omdat het hogedrukgebied wat een kracht verliest kunnen depressies op de Atlantische oceaan wat verder doorwandelen naar de UK. Zwakke fronten bereiken geleidelijk de Benelux en dat merken we vrijdag als eerste aan het toenemen van de wind. Er steekt een matige tot soms zelfs vrij krachtige wind op boven land en langs de kust komt zelfs een 6 bft, te staan uit zuidelijke richtingen. Positief voor de zeilers en sporten die wind behoeven. Bovendien is er eerst nog veel zon. De temperatuur loopt ondanks de wind nog op naar wederom 11 tot 16 graden, met de hoogste waarde in het zuiden en zuidwesten. Voor het gevoel zal het in de wind wat frisser aanvoelen. In de avond valt er in het zuidwesten hier en daar wat lichte regen, maar de hoeveelheden zijn erg beperkt.

Een zwak frontaal systeem bereikt vrijdagavond het zuidwesten van ons land. Lokaal valt er dan wat lichte regen. Tussen hogedruk boven Polen en lagedruk op de Atlantische Oceaan is de (wind) gradiënt toegenomen, te zien aan de isobaren die dichter bij elkaar liggen.

Weekeinde meer bewolking en soms een spat regen

In het weekeinde bepalen zwakke storingen ons weerbeeld. Het hogedrukgebied geeft nog wel wat tegengas, maar het is niet genoeg om het helemaal droog te houden. Bovendien overheerst de bewolking en is de zon er echt nog maar af en toe. Lokaal valt er soms wat regen, maar de hoeveelheden blijven beperkt. De wind blijft zuidelijk, maar door de bewolking wordt het niet meer zo zacht als de afgelopen dagen. Toch halen we nog steeds maximaal 10 tot 14 graden en met een afnemende wind voelt het dan toch nog zacht aan buiten. Opvallend is ook dat hierdoor de nachten zachter uitpakken met 4 tot 7 graden.

Er valt (lokaal) wat regen in het weekeinde, met de voorkeur voor de westelijke helft. De hoeveelheden blijven zeer beperkt. Bovendien zijn er ook veel droge periodes.

Volgende week geleidelijk zonniger en nog zachter

Vanaf maandag bouwt een hogedrukgebied zich op boven onze omgeving waarna later in de week de stroming weer naar het zuidoosten draait. Eerst is er nog wat meer bewolking, maar geleidelijk komt de zon er weer vaker aan te pas. Het kwik blijft onverminderd hoog voor de tijd van het jaar. Het is zelfs niet uitgesloten dat op woensdag de eerste warme dag genoteerd wordt. Het kwik kan dan lokaal 20 graden bereiken in het zuiden.

Wordt woensdag de eerste warme dag van het jaar genoteerd? Gezien de termijn nog onzeker, maar het is goed mogelijk.

Tenslotte nog de pluim

Een mooi zaagtanden of haaientanden profiel. Dat resulteert in een grote dagelijkse gang en dus een zonnig weertype. In het weekeinde en begin volgende week is er tijdelijk meer bewolking. De nachtvorst verdwijnt. Vanaf midden volgende week keert de zon weer terug, met waarschijnlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De pluim is voor de Bilt en de temperatuur kan vooral in het zuiden nog wat hoger uitpakken dan afgebeeld.

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

De uitgelichte afbeelding is van Erica van Leeuwen-de Bruijn.

(Visited 454 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer