klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vanochtend passeren de restanten van voormalig orkaan Gabrielle onze streken met enige regen. Daarna wordt het prima septemberweer. De zon gaat vanaf vanmiddag flink schijnen en het blijft verder droog. De temperatuur stijgt naar aangename waarden met zondag van noord naar zuid 20-24 graden. Maandag krijgen we te maken met regen en daarna voert een noordwestelijke stroming koele lucht naar onze streken. Het wordt dan ook (tijdelijk?) gevoelig frisser.

Ton Wesselius maakte deze mooie foto op een rustige donderdagochtend.
Monique Bormans maakte deze foto.

Vanuit het noordwesten komt de zon erbij

Het is vanochtend aanvankelijk bewolkt en van noordwest naar zuidoost trekt een gebied met lichte regen en motregen over het land. Vanuit het noordwesten klaart het geleidelijk op, maar het zuidoosten houdt tot aan het begin van de middag veel bewolking en kans op wat lichte (mot)regen.

Vanmiddag is het (uiteindelijk) overal droog en zijn er flinke perioden met zon. In de loop van de middag krijgt ook het zuidoosten de zon te zien. De wind waait uit het noorden en is zwak tot matig van kracht. De temperatuur stijgt naar 19-20 graden in het noorden en westen en naar 20-21 graden in de rest van het land.

Vanavond schijnt de zon nog even voordat ze rond de klok van 20 uur achter de horizon verdwijnt. Daarna blijft het helder, de wind neemt in kracht af en lokaal ontstaat nevel en mist. Het wordt een frisse nacht met in het noordoosten en oosten temperaturen van slechts 4-5 graden. Misschien komt het wel tot de eerste vorst aan de grond na de zomer. Elders daalt het kwik naar 6-9 graden en in Zeeland wordt het niet kouder dan 10-13 graden.

Weekend met aangenaam nazomerweer

Morgen beginnen we de zaterdag lokaal grijs met nevel en mist. Nadat dit is opgelost volgt een mooie dag met volop zonneschijn. Het blijft overal droog en er staat over het algemeen weinig wind. De temperatuur stijgt naar 18-19 graden in het noorden en op de Wadden en naar 20-22 graden in de rest van het land. In het zuiden kan het lokaal 23 graden worden. Daarmee is het warmer dan normaal, want 18-20 graden is gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Ook zondag wordt een aangename en warme nazomerdag. De zon schijnt flink, maar vanuit het noorden neemt wel geleidelijk de (hoge) bewolking toe. De temperatuur stijgt naar 19-20 graden in het noorden en naar 21-22 graden in het westen, midden en oosten van het land. In het zuiden kan het 23-24 graden worden. De wind waait uit het westen en is overwegend matig van kracht.

Hilligje Kooiker maakte deze prachtige foto.

Maandag regen, daarna duidelijk frisser

In de nacht naar maandag trekt vanuit het noorden een gebied met regen het land binnen. Dit regengebied trekt maandag overdag over het land naar het zuiden. Maandagmiddag wordt het weer droog en vanuit het noordwesten breekt de zon weer af en toe door. De temperatuur stijgt naar 17 graden in het noorden en naar 18-19 graden in het westen, midden en oosten van het land. Ten zuiden van de grote rivieren stijgt de temperatuur naar 20, lokaal 21 graden.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens GFS. Bron: WXcharts

Vanaf dinsdag waait de wind, aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied ten westen van onze streken, uit het noordwesten en daarmee wordt duidelijk koelere lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt dinsdag en woensdag naar 15-17 graden. De zon schijnt geregeld, maar er is ook een buienkans en dan vooral in het noorden en westen van het land. Over het algemeen is het de komende tijd weer droog.

Aan het eind van de week breidt het hoog zich mogelijk over onze streken uit. De frisse noordwestelijke stroming wordt daardoor doorbroken en de temperaturen gaan weer wat omhoog. Vrijdag kan het 18-21 graden worden.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de eerste dagen rond of boven de 20 graden ligt. Na het weekend gaat het kwik duidelijk omlaag en wordt het niet veel warmer dan 15-17 graden. Aan het eind van de week lijkt het kwik weer te stijgen, maar of dat snel of langzaam gebeurt moet worden afgewacht.

Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.
Albert Thibaudier maakte deze fraaie foto van de ondergaande zon.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 352 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer