Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: hogedruk zorgt voor een koud slot van november
Onder aanvoering van het krachtige hugedrukgebied Uwe boven onze omgeving is het vandaag en ook morgen prachtig weer met volop zon. De aangevoerde lucht is wel koud en we eindigen deze te koude novembermaand dan ook behoorlijk koud met komende nacht op uitgebreide schaal matige vorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wolkenvelden, later ook opklaringen
Het was gisteren aanvankelijk aan de bewolkte kant en hier en daar spetterde het wat. In de middag klaarde het vanuit het noorden geleidelijk op en kwam op veel plaatsen de zon nog even tevoorschijn. De zonnigste plaatsen, onder andere op de Wadden en in delen van Brabant, konden nog zo’n 4-5 uur zonneschijn noteren. De temperatuur was duidelijk hoger dan zaterdag, zaterdag Hupsel slechts +0,1°, en steeg naar waarden tussen de 8 en 11°. Maastricht was het koudste KNMI station met 7,5°, terwijl Vlieland uitkwam op 10,9°. In Vlaanderen lagen de maxima rond de 9° met in Stabroek maximaal 9,5°.

Het klaarde gisteren al flink op regionaal. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.
Het klaarde gisteren al flink op regionaal. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: volop zonneschijn
Na een nacht met in het binnenland lichte en aan de grond matige vorst, is het vandaag prachtig weer met volop zonneschijn. Er is geen wolkje te bekennnen en het blijf dan ook overal droog. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 3 in het oosten en naar 4-5 in het noorden en westen. Op de Wadden kan het nog een graadje zachter worden. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 5° in het westen en 3 in de Kempen en in Limburg. In de Ardennen en Hoge Venen liggen de maxima rond het vriespunt.

Vanavond en de komende nacht is het helder en droog met in het noorden lokaal een mistbank. De oost tot noordoostenwind draait vanuit het noorden geleidelijk naar zuid en de temperatuur daalt flink. Vanavond rond etenstijd gaat het alweer licht vriezen en uiteindelijk daalt de temperatuur naar waarden ruimschoots onder nul. Op de koudste plaatsen kan het 9, misschien wel 10° vriezen.

de zonsondergang was voor de zoveelstse dag op rij prachtig. Deze foto werd ontvangen via Twitter. @SevereWeather_N
de zonsondergang was voor de zoveelstse dag op rij prachtig. Deze foto werd ontvangen via Twitter. @SevereWeather_N

Morgen: ook zonovergoten
Morgen is het dankzij het hogedrukgebied Uwe ook weer prachtig weer met volop zonneschijn. Het blijft overal droog en er waait een zwakke wind die geleidelijk zuid wordt. De temperatuur stijgt overal naar waarden rond de 2-3° en dan mogen we gerust van een koude dag spreken, want normaal is het eind november nog een graad of 8.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het aanvankelijk helder en gaat het weer overal vriezen. In de loop van de nacht neemt vanuit het noorden de bewolking toe en de temperaturen zullen geleidelijk vanuit het noorden gaan stijgen. In de zuidelijke helft van de Lage Landen is nog op uitgebreide schaal matige vorst mogelijk, maar op de Wadden komt de temperatuur boven nul uit.

de dag begon met veel bewolking en dat werd fraai vastgelegd door Ton Wesselius
de dag begon met veel bewolking en dat werd fraai vastgelegd door Ton Wesselius

Woensdag: meer bewolking en in het noorden wat gespetter
Woensdag trekt het hogedrukgebied geleidelijk naar het zuiden weg en de stroming draait dan ook naar westen tot zuidwesten. De bewolking neemt toe en vooral in het noorden kan er wat lichte regen of motregen vallen, maar de hoeveelheden vallen mee. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig in het noordelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar 3-4° in het zuidoosten en naar 9 in het westen en noorden.

de weerkaart voor woensdag volgens ECMWF.
de weerkaart voor woensdag volgens ECMWF.

De rest van de week en komend weekend: licht wisselvallig en minder koud
De rest van de week en komend weekend trekt het hoog zich terug naar Ierland en boven Scandinavië komt lagedruk voor. Tussen beide weersystemen in wordt met een west tot noordwestelijke stroming minder koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur dichterbij de 10° ligt dan bij de 5. In de loop van het weekend lijkt het wel weer geleidelijk kouder te worden. Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden en uit die bewolking valt soms wat lichte regen, maar zo nu en dan schijnt ook de zon.

de weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF.
de weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat duidelijk zien dag het vandaag en zeker morgen erg koud is voor de tijd van het jaar. Morgen komt het kwik maar net iets boven het vriespunt uit, maar de periode woensdag tot en met zondag is vrij zacht met temperaturen in de buurt van de 10°. In de loop van het weekend woden de maxima weer wat lager. Na het weekend kan het alle kanten op. Het Europese model (ECMWF) gaat weer voor een ijskoud scenario, maar bijvoorbeeld het Canadese model (GEM) komt met temperaturen boven de 10°. De komende runs maar even afwachten.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat het aanvankelijk vrij koud is. Daarna ook bij ECMWF temperaturen dichtbij de 10°, maar in de loop van het weekend gaan de temperaturen weer wat naar beneden. Vooral na het komende weekend is de ‘oper’ koud, maar het ensemblegemiddelde is met een graad of 5-6 nog duidelijk hoger.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Als we naar de pluim van de Amerikanen kijken (GFS) dan zien we dat de ‘oper’, ofwel de groene lijn hierboven, ook vandaag en morgen erg koud is met temperaturen onder de 5°. Woensdag gaat de temperatuur omhoog en donderdag en vridjag is het bijna 10°. In het weekend wordt het geleidelijk weer kouder met temperaturen rond de 5°, maar na Sinterklaas gaan de temperaturen weer omhoog met een ensemblegemiddelde van een graad of 8.

de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de
de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen, maar vanaf woensdagavond neemt de kans op winterse neerslag in de Ardennen wel weer toe. In de Hoge Venen komt het mogelijk tot een sneeuwlaag tijdens de nacht en ochtend.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Het is bijna december en de meteorologische winter staat op punt van beginnen. Volg hier de weersontwikkelingen en  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 397 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier