Advertentie 

Het hogedrukgebied Hanneke heeft dit weekend een positieve invloed op ons weerbeeld. Het zorgt vandaag voor een zonovergoten zaterdag en ook morgen schijnt de zon nog lange tijd flink. Met een zuidoostelijke stroming wordt bovendien warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 21-25 graden en morgen naar 23-26 graden.

Een gebied met enkele regen- en onweersbuien trekt morgenavond over het land naar het noordoosten en na het weekend is het wisselvallig met dagelijks kans op regen of enkele buien. Met gemiddeld een graad of 20 is het vooralsnog niet koud.

De dag begon gisteren zeer fraai met nevel en mist. Zie de plaatjes hieronder.

Gisteren eerst mist, daarna zonneschijn

Gisteren begon de dag op veel plaatsen met nevel en mist. Voor de derde opeenvolgende nacht kwam het hier en daar tot vorst aan de grond. Volkel, Maastricht en Eindhoven noteerden bij de grassprietjes -0,4 graden. Donderdagochtend was tot nu toe het koudst met in Twenthe aan de grond -1,6 graden.

Overdag trok de mist en nevel in het midden en zuiden snel op en volgde een fraaie dag met veel zon. Alleen in het noorden bleef het de hele dag bewolkt. In Leeuwarden bleven de gordijnen de hele dag gesloten, in het midden en zuiden van het land scheen de zon 11 uur. De temperatuur steeg in het bewolkte Leeuwarden naar 16,0 en in het zonnige Westdorpe naar 20,8 graden.

Het was gisteren in het midden prachtig weer. Ook vandaag schijnt de zon weer volop. Jolanda Bakker maakte de foto.
De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Zonovergoten zaterdag

We kunnen ons vandaag opmaken voor een stralende zaterdag. In het noordoosten komen aanvankelijk enkele mistbanken voor, maar de mist trekt snel op. Daarna schijnt overal de zon uitbundig. Er is hooguit een beetje sluierbewolking zichtbaar en het blijft overal droog.

De temperatuur stijgt naar 21 graden in het noorden en naar 22-23 graden in het westen, midden en oosten van het land. In het zuiden wordt het 24-25, lokaal zelfs 26 graden. Daarmee is het te warm voor de tijd van het jaar, want gemiddeld is het tijdens de laatste week van september 17-19 graden. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is overwegend matig. Aan zee en op de Wadden is de wind soms vrij krachtig.

Vanavond is het helder en schijnt de zon nog tot tien minuten over het half acht. Het koelt geleidelijk af en rond 20 uur is het 15-18 graden. Alleen in Zeeland is het dan nog een graad of 20. Uiteindelijk daalt de temperatuur in de helder nacht naar 8-13 graden. In het zuidwesten koelt het geleidelijk af naar 14-17 graden.

Vrij zonnig en warm, later regen en onweer

Morgen wordt het nog wat warmer dan vandaag. In het noorden van het land stijgt de temperatuur naar 22-23 graden en in het midden wordt het 24 graden. De hoogste temperaturen vinden we in het zuiden en in België, want daar wordt op veel plaatsen de 25-26 graden bereikt en is het een zomerse dag. In Hoog-België wordt het 21-23 graden. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is overwegend matig van kracht.

Het weerbeeld laat in de ochtend veel zonneschijn zien. In de middag neemt de sluierbewolking toe en dat is vaak de voorbode van ander weer. In het zuiden en zuidwesten en al eerder in België wordt het in de loop van de middag helemaal bewolkt en verdwijnt de zon. Bovendien neemt de kans op een bui toe.

Tegen en in de avond trekt een gebied met enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. Bij die buien is kans op onweer. Het noordoosten van het land heeft mogelijk nog een droge avond met pas in de nacht naar maandag de eerste buien. De temperatuur daalt in de nacht 12-16 graden.

Marianne van der Meer – van den Berg maakte deze prachtige foto.

Wisselvallig weertype

Maandag is het bewolkt en vooral in het oosten en noorden van het land valt enige tijd regen. Elders komt het tot enkele buien, maar in de middag is het in het westen en zuiden overwegend droog en breekt af en toe de zon door. Later op de dag neemt overal de buiigheid af. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar een graad of 20. Op de Wadden is het een graadje minder warm en langs de zuidgrens en in België kan het lokaal 21 graden worden.

Dinsdag start de dag op veel plaatsen droog met naast wolkenvelden ook af en toe zon. In het westen is lokaal een bui mogelijk. In de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen toe en vooral dinsdagavond is het nat. De temperatuur stijgt naar 20-21 graden.

De verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag. Ten westen ligt een lagedrukgebied en wij hebben een ‘relatief’ warme zuidwestelijke stroming. Bron: WXcharts.com

De rest van de week wordt het dagelijks 18-20 graden. Daarmee is het een graadje warmer dan wat gebruikelijk is eind september. De bewolking heeft de overhand, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Verder is dagelijks kans op regen of enkele buien. Kortom: wisselvallig, maar niet koud!

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het dit weekend warm wordt met temperaturen boven de 20 graden. Na het weekend gaat het kwik omlaag, maar koud wordt het niet. In en na het volgende weekend lijkt de temperatuur wat verder te dalen.

In het noorden bleef het bewolkt zoals hier in Heerenveen. Albert Thibaudier maakte de foto.
Een scherpe wolkenband zichtbaar vanuit Steenwijk richting het noorden. Rob de Graaf maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 330 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer