Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Ekkehard heeft de honneurs overgenomen en dit hoog zorgt voor onvervalst zomerweer met zonneschijn van opkomst tot ondergang. Soms verschijnt er wel eens een wolkje, maar over het algemeen is blauw de kleur aan de lucht. Het blijft dan ook droog, want storingen worden op grote afstand gehouden. De temperatuur ligt veelal tussen de 25 en 30°, maar juist vandaag is het in delen van het land wat aangenamer vanwege een noordelijke component in de wind.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: volop zon
Gisteren scheen de zon met 13 tot 15 uur volop met in de middag hier en daar wat onschuldige wolkjes. Het bleef dan ook droog en er waaide een meest matige noordoostenwind.

De temperatuur steeg naar 21-22° op de Wadden en naar 29, bijna 30 in het zuiden van het land. De uitersten waren Terschelling met 21,4 en Gilze Rijen met 29,9°. In België werd het 21 tot (afgerond) 30° met in Kleine Brogel 29,8°.

Ton Wesselius maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst in Roelofarendsveen.
Ook Aad Hogenboom was vroeg op en maakte deze foto van de zonsopkomst.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Deze zomerse foto werd gemaakt door Martin Vye,
Joyce Derksen maakte deze prachtige foto.

Vandaag: veel zon
Ook op deze vrijdag zal de zon volop schijnen aan een wolkeloos zwerk. Het blijft dan ook weer droog en er waait een matige en aan zee een vrij krachtige noordenwind.

Met die wind wordt vooral in de noordelijke helft iets minder warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur oploopt naar 18 tot 20° op de Wadden. In het westen en noorden wordt het een warme 21 tot 24° en elders in de Lage Landen loopt het kwik op naar een zomerse 25 tot 29°. In het zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het 30° worden.

Blauwe lucht en de zonnebril. Een veel geziene combinatie deze dagen. Jolanda Bakker maakte de foto.

UV-Index: 7 !!
De kracht van de zon hoog. De UV-index is in deze tijd van het jaar het grootst en ligt rond de 7. Dat betekent sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten! Smeer je dan ook goed in als je naar buiten gaat! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Vanavond en de komende nacht is het helder en bij een afnemende en naar noordoost draaiende wind daalt de temperatuur naar 10 tot 14°.

Morgen: wederom zonovergoten
Morgen schijnt de zon ook weer volop, maar wellicht in het zuidoosten is later op de dag wat bewolking zichtbaar. Het blijft overal weer droog en er waait een overwegend matige en op de Wadden een vrij krachtige noordoostenwind.

De temperatuur stijgt naar 22 tot 24° op de Wadden en aan de noordkust. Elders wordt het zomers warm met in het noorden 25-26, in het midden 27 tot 29 en in het zuiden temperaturen van 30, lokaal 31°.

De verwachte weerkaart voor maandag. Hogedruk blijft weersbepalend. Bron: wetteronline.de

Na morgen: aanhoudend zomers
Na morgen schijnt ook zondag tot en met dinsdag de zon volop aan een strakblauwe lucht. Het blijft dan ook overal droog en er waait een matige en aan zee soms een vrij krachtige oost tot noordoostenwind.

De temperatuur stijgt in het noorden en noordwesten steeds naar een aangename waarde van 22 tot 24°, elders wordt het dagelijks zomers warm met temperaturen tussen de 25 en 30°.

De verwachte weerkaart voor later volgende week. Bron: wetteronline.de

Vanaf woensdag verschijnt er wellicht weer wat bewolking en later volgende week is er mogelijk kans op een bui met de vorming van een vlak lagedrukgebied boven onze streken.

Hieronder het kaartje van het neerslagtekort. Momenteel hebben we een tekort van 135 millimeter en de verwachting is dat we over 15 dagen uitkomen op 192 millimeter. Daarmee komen we dan boven de groene lijn uit, de lijn van de 5% droogste jaren.

Het is droog en het blijft voorlopig ook droog. De groene lijn met toevoeging ‘5% van de jaren’ geeft het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5 % van de jaren wordt overschreden. De blauwe lijn met toevoeging ‘mediaan’ het verloop dat in 50 procent van de jaren wordt overschreden. De rode lijn laat het neerslagtekort zien dat in de extreem droge zomer van 1976 optrad. Bron: KNMI

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het voorlopig zomers warm is in het land. Vanaf morgen stijgt de temperatuur dagelijks tot boven de 25° in het midden van het land. In het zuiden is het telkens warmer en in het noorden wat koeler.

Later in de week lijkt de temperatuur verder op te lopen met op meerdere plaatsen kans op tropische temperaturen. Aan het eind van de week wordt het dan weer (iets) minder warm.

Het was gisteren weer volle maan. Margje Bouwman maakte deze foto in Staphorst.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait vandaag uit het noorden en is 10 tot 12 knopen over land en zo’n 16 knopen aan zee. De golfhoogte is 0,5 meter en de watertemperatuur voor de kust zo’n 17°.

Morgen waait de wind uit het oosten tot noordoosten en is 9 knopen over land en 11 aan zee. De windvlagen zullen niet veel hoger uitkomen. De golfhoogte is 0,6 meter.

Ans van Rooijen uit Hellevoetsluis maakte deze prachtige foto in Kinderdijk.
Er stond gisteren flink wat wind en dat is ook vandaag het geval. Peter van Lindenberg maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de zomerse vooruitzichten. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 4 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 332 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer