Vandaag en morgen zijn er perioden met regen of buien en is het fris voor deze tijd van het jaar. Daarna wordt een hogedrukgebied boven de Noordzee bepalend voor ons weer. Op maandag is er nog kans op wat neerslag maar daarna wordt het droger, zien we de zon meer en gaat de temperatuur iets omhoog.

Ton Wesselius maakte deze fot van een naderende bui
Na de regen fraaie Hollandse luchten in Goes. Foto Erica v. Leeuwen

Gisteren

Begon de dag op veel plaatsen met regen. Vanuit het zuidwesten klaarde het in de ochtend op terwijl de regen naar het noordoosten wegtrok. In de loop van de middag trok een trog, behorend bij een groot lagedrukgebied ten westen van de Benelux, met bewolking en buien over de Benelux. Plaatselijk kwam daarbij hagel en onweer voor. De wind was zuidwestelijk en matig, aan zee af en toe (vrij) krachtig. Gisterenavond kromp de wind naar het zuiden. De temperatuur lag tussen 10° op de Wadden en in hoog België en 15° plaatselijk in het zuidwesten.

Afgelopen nacht

Was er veel bewolking en vielen er verspreid over de Benelux buien. Plaatselijk kwam ook onweer voor en gingen de buien vergezeld van korrelhagel. Tegen de ochtend klaarde het vanuit het zuidwesten wat op. De wind ruimde weer naar het zuidwesten en was boven land over het algemeen matig. Aan zee stond een (vrij) krachtige wind. De temperatuur daalde naar rond 6° in hoog België tot ongeveer 10° in het noordwesten.

Opklaringen en wolken gefotografeerd door Peter van Lindenberg
Albert Thibaudier maakte gisteren deze foto van typisch Hollandse wolkenluchten
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Bepaalt het lagedrukgebied boven de Noordzee het weer in de Benelux. Rondom de depressie draaien met de wijzers van de klok mee fronten en troggen die periodiek regen of buien veroorzaken.

Vanochtend trekt een storing met buiige regen van west naar oost over de Benelux. Tegen de middag klaart het vanuit het westen af en toe op. In het (zuid)oosten kunnen de buien later vandaag vergezeld gaan van onweer en hagel. De zuidwesten tot westenwind is matig boven land, 3 of 4 Bft., en vrij krachtig tot af en toe krachtig aan zee en rond het IJsselmeer, 5 of 6 Bft. Met een temperatuur tussen 9 en 15° is het iets te fris voor begin Mei (normaal is ongeveer 17°).

Vanavond en vannacht

Zijn er naast wolkenvelden en een enkele bui ook opklaringen. Later vannacht wordt de bewolking vanuit het noordwesten weer dikker en volgt er regen. In het zuiden van de Benelux is het droog. De zuidwestenwind neemt eerst af naar zwak tot matig, 2 of 3 Bft., en aan de kust matig, 3 of 4 Bft., maar neemt tegen morgenochtend aan de kust weer toe naar vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur daalt vannacht naar rond 5° in hoog België en ligt tussen 6 en 10° elders.

Morgen 

Trekt het lagedrukgebied naar Scandinavië en draait de stroming naar het noordwesten. Daarmee worden opnieuw fronten met (buiige) regen aangevoerd. 

Morgenochtend is het op veel plaatsen bewolkt en valt er (buiige) regen. Aan het eind van de ochtend klaart het vanuit het noordwesten wat op. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk tot de avond bewolkt. De wind draait in de loop van zaterdag van west naar noordwest en is matig tot (in het noordelijk kustgebied) vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Het is morgen fris met een temperatuur tussen 9 en 14°. 

Zondag

Komt de Benelux onder invloed van een rug van hogedruk. Daardoor neemt de kans op regen of buien af en zijn wolkenvelden afgewisseld door opklaringen. In het noordoosten is zondagochtend nog wel een bui(tje) mogelijk. De wind komt uit westelijke richtingen en is over het algemeen zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Met een temperatuur tussen ongeveer 10° op de Wadden en in hoog België tot rond (plaatselijk) 17° in het zuidwesten is het een aangename lentedag.

De weerkaart voor maandag 4 mei. Bron: UKMO

Volgende week

Ontstaat er boven het Verenigd Koninkrijk en de Noordzee een hogedrukgebied. Daardoor neemt de kans op regen en buien af en komt er steeds meer zon. Op maandag is er kans op nog wat regen. Na maandag gaat ook de temperatuur in iets omhoog en lijkt het – zoals de kaarten er nu bijliggen – een aantal dagen droog, vrij zonnig en aangenaam lenteweer te worden.

De grafiek voor de neerslag voor de komende twee weken. Tot en met zondag is er elke dag kans op neerslag. Daarna wordt het door de invloed van hogedruk ten noorden van de Benelux droger.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland. Vanaf maandag 4 mei is een geleidelijke stijging van de temperatuur te zien. Aan het eind van de periode neemt de onzekerheid van de verwachtingen toe.

Bron: Meteologix.

Tot het volgende weerbericht op alpenweerman.nl!

Vanaf Texel een fijn weekend en blijf gezond!

Nog meer buien gisteren gefotografeerd door Jolanda Bakker

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 471 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!