Algemeen;  tussen lage druk boven het noorden van Europa en hogedruk boven het zuiden van Europa hebben we te maken met een zonaal stromingspatroon. Storingen zorgen periodiek voor neerslag / buien, mobiele ruggen voor droge(re) periodes met zon.  Begin volgende week van het noorden uit (tijdelijk) verdere afkoeling!

Morgen woensdag kan er in het ZO van het land veel neerslag gaan vallen. Meer daarover in een apart TOPIC op ons FORUMLINK

(zeer) Gematigd Hollands zomerweer

In grote delen van Europa als ook in de lage landen is van stabiel zomerweer de komende dagen en mogelijk 2 weken geen sprake en ook de temperaturen handhaven zich op een voor eind juni zeer bescheiden meest te koel niveau. Hieronder een impressie van de afgelopen 2 dagen

Zonnig maar behoorlijk wat wind in Camperduin eergisteren. Foto ingezonden door Oscar Wokke
Prima zomerweer eergisteren met zon en stapelwolken en het waait ook in Beetsterzwaag Friesland lekker door. Foto ingezonden door Albert Thibaudier

En ook gisteren aardig wat wind. Foto via Twitter Ton Wesselius @Wessie54

In het bereik van de jetstream
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we sturende lagedruk boven het noorden van Europa en sturende hogedruk boven het zuiden van Europa. Daar tussenin zoals dat zo vaak het geval is een krachtige polaire jetstream.

Verloop jetstream en wind op 250 hPa (circa 11 km hoogte) woensdag 1 juli

Ten noorden van de jetstream wordt koele(re) Atlantische lucht aangevoerd, ten zuiden daarvan warmere lucht. Algemeen geldt, hoe zuidelijker /oostelijker hoe warmer en zonniger. De besten papieren op warm tot zeer warm zomerweer hebben de landen rond de Middellandse Zee.

De scheidingslijn tussen de warmere lucht in het zuiden en de koelere Atlantische lucht in het noorden zwabbert de komende dagen / week over west en centraal Europa. De kaart laat de 2m temperatuur anomalie zien voor maandag 6 juli. Ook dan dus nog weinig schot in het geheel

De jetstream vertoont een overwegend zonaal karakter (west) en is aanvankelijk nog zuidwest – noordoost georiënteerd en verloopt over onze hoofden. Later in de week en het weekend zien we een meer westelijke koers met dan ook nog steeds de focus op de lage landen.

Verloop jetstream op 250 hPa voor zondag 4 juli met ramkoers Benelux om vervolgens naar het noordoosten toe af te buigen

In het bereik van de frontale zone die de scheidingslijn vormt tussen de verschillend luchtmassa’s houden zich de storingen. Het moge duidelijk zijn dat met dit stromingspatroon van stabiel zomerweer geen sprake zal zijn. Zie ook de animatie van het GFS model voor de komende dagen / weekend

De komende dagen is en blijft het dus wisselvallig met steeds weer kans op neerslag (buien). De temperaturen handhaven zich tot in het weekend op een normaal tot iets beneden normaal niveau.

Radarbeeld 08h40. Via Wetteronline.de

In de middag wordt al naar gelang bewolking, neerslag of zon een graad of  18 tot 22 en in de nachten koelt het af naar een graad of 15 tot 13. Hieronder de verwachte neerslag (6/h) en temperaturen van het KNMI (ECMWF) voor de komende dagen. Het is nog de uitdraai van gisteravond, de nieuwe die nog komt lijkt voor volgende week nog wat kouder te gaan uitpakken.

Donderdag na passage van een kou (occlussie) front algemeen wat lagere temperaturen. De wind is meest matig tot krachtig uit overwegend westelijke richtingen. Ook in het weekend lijkt er weinig te verandering aan dit weerbeeld. Mogelijk dat er in het voorveld van een Atlantische depressie en een naderend koufront zondag tijdelijk drogere en warmere lucht over de Benelux uitstroomt, dit zal vooral naar het zuiden toe het geval zijn.

ECMWF In het weekend (zondag / maandag) mogelijk tijdelijk wat beter en warmer op een warme hoogterug

Met de start van de nieuwe week lijkt de klad er nog wat meer in te komen. Aan de oostflank van een Atlantische hoog en in samenspel met een depressie op weg naar Scandinavie gaat dan vanuit het noordwesten vooral op hoogte een stuk koudere lucht binnenstromen. Met middagtemperaturen van 13 tot 15 graden en in het zuiden ook nog wat hoger is dan meest wel gedaan. Veel neerslag wordt er overigens niet berekend en ook het koufront lijkt weinig actief. In hoeverre Noordzee bewolking of wat neerslag (buitjes) het herfstkarakter nog meer compleet zullen maken is nog onzeker.

ECMWF dinsdag 7 juli met de koudere noordelijke hoogtestroming

Het lijkt erop dat het Atlantische hoog medio volgende week via de Benelux naar het oosten toe verder trekt. Mocht dit gaan gebeuren (GFS) dan wordt het droog en zonniger en na passage van de hoogteas kan met een naar zuid draaiende stroming de temperatuur (tijdelijk?) weer een stijgende trend gaan volgen.

GFS met het inschuivende hoog donderdag 9 juli. Het blijft echter allemaal zeer fragiel met de zonale stroming en ook het ECMWF is minder optimistisch

Of en hoe dit allemaal gaat evolueren zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden. Te afsluiting hieronder nog de GFS12 ensembles voor de komende dagen voor de 2mT en neerslag prikpunt midden Nederland.

Ook

Omdat we met de jetstream in de buurt te maken hebben met veel dynamiek zullen er tussen de lagedrukgebieden en hun fronten ook betere momenten zijn. Deze hebben we dan te danken aan luchtdrukstijgingen post frontaal en overtrekkende mobiele hoogte ruggen. Het wordt voor de zon aanbidders de komende dagen dus zaak om juist die goede momenten eruit te pikken. Begin volgende week wordt het met de noordelijke stroming dan even “afzien” en is zomerweer ver te zoeken

Hoe het één en ander zich verder gaat ontwikkelen en meer details gaan we in onze volgende weerberichten. Stay tuned en dan graag weer tot een volgend LL weerbericht.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.132 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!