Advertentie



 

Vandaag is het dieper landinwaarts op meerdere plaatsen tropisch warm. Aan het einde van de middag en in het begin van de avond ontwikkeld zich in de oostelijke helft lokaal een warmte-onweersbui. Meer regen en onweersbuien volgen vannacht als een storing (trog) de buienactiviteit laat activeren. Ook morgen en in het weekeinde is het onstabiel met steeds kans op regen en onweersbuien. De warmste luchtsoort wordt verdreven, maar blijft heel dichtbij. Lokaal valt veel neerslag met de voorkeur voor de oostelijke delen.

Vandaag tropisch warm

Met een zuidelijke hoogtestroming ( aan de grond is de wind oost tot zuidoost) wordt zeer warme lucht aangevoerd van subtropische origine. Met veel zonneschijn gaat de temperatuur dan ook snel in de lift. Vanmorgen vroeg voelde je al dat het vandaag een warme dag zou gaan worden. Ook aan de stranden wordt het vandaag zeer warm, de zeewind komt namelijk pas laat op gang. Aan het einde van de middag en avond. In het algemeen ligt het kwik tussen 25 en 31 graden van west naar oost. Een lokale 32 graden is niet uitgesloten in het uiterste oosten en zuidoosten.

Met een zuidelijke hoogtestroming wordt zeer warme, subtropische lucht aangevoerd. Een thermisch hoogtelaag trekt later vandaag over ons land en zorgt voor een toename van de onstabiliteit.Eerst passeert het warmtefront, direct gevolgd door het (valse) koufront. Het echt koelere weer zit achter het koufront net west van Ierland.

Later vanmiddag en vroeg in de avond lokaal een onweersbui

De dag begint zoals gezegd zonnig. Vanmiddag komen er vanuit het zuiden meer en meer stapelwolken tot ontwikkeling. Geholpen door de dagelijkse gang gaat hieruit lokaal een onweersbui vallen, met de voorkeur over de oostelijke Benelux. Al zijn er ook berekeningen die de buien over het westen laten ontwikkelen. Bij de buien is kans op kleine hagel en windstoten tot 60 a 65 km/u. Op de meeste plaatsen blijft het echter eerst nog droog. Vanavond doven de buien in eerste instantie weer uit.

De verschillende weermodellen tonen de lokale onweersbuien in de namiddag en vroege avond. Op veel plaatsen blijft het echter nog droog.

Vannacht activeert de boel, lokaal veel regen (en onweer)

De situatie voor vannacht wordt interessant. We zien namelijk een trog passeren en dat activeert de onstabiliteit in de lucht. Dit is namelijk een extra trigger naast het passeren van het hoogtelaag. (lagedrukgebied). Vanuit het zuidoosten nemen de regen en onweersbuien in activiteit toe en de buien gaan ook nog eens clusteren. Als er voldoende cape voorhanden is, kan het onweer ook gewoon in de nacht doorgaan. Dit lijkt ook ze te zijn in de berekeningen.

Alle weermodellen laten de (onweers)buien vannacht activeren. De buien gaan tevens clusteren zodat er een groter neerslaggebied ontstaat. Het zuidwesten lijkt veel droger te verlopen.
Op de frontenanalyse kaart van het KNMI is alles goed te verklaren. Precies boven de Benelux is het spitsuur met het passeren van de fronten. De echt koelere oceaanlucht zit achter het laag west van Ierland.

Vrijdag iets koeler, maar wederom onstabiel met een (onweers)bui

Vrijdagochtend trekt het buiengebied langzaam noordoostwaarts weg. In het noordoosten vallen in de ochtend nog pittige regen en onweersbuien. Elders wordt het droog en schijnt ook de zon af en toe. Verder is het door de gevallen neerslag en al het vocht in de lucht, erg zwoel. In de vroege ochtend komt lokaal mist voor. De maxima lopen iets minder ver op maar met 19 tot 26 graden in combinatie met de relatief hoge vochtigheidsgraad, zal het benauwd aanvoelen. Geholpen door de dagelijkse gang ontwikkelen er in de middag en avond opnieuw enkele pittige regen en onweersbuien.

Tot zaterdagnacht in diverse regio’s veel neerslag

De meeste neerslag lijkt weggelegd voor de oostelijke helft. Als we dan het neerslagtotaal bekijken dan valt er tot zaterdagnacht 10 tot 40 mm neerslag in de meeste streken. Lokaal is echter nog meer te verwachten. De (zuid)westelijke helft komt er beter vanaf met veel minder neerslag.

Het verwachte neerslagtotaal tot zaterdagnacht. De weermodellen geven de nadruk op de oostelijke helft voor wat betreft de meeste neerslag.

Zaterdag koufrontpassage

Zaterdag ligt het koufront boven de westelijke helft van de Benelux. Op het koufront zitten wederom regen en onweersbuien. De meeste buienactiviteit lijkt nu juist over de westelijke delen terecht te komen. In het midden en oosten zijn er eerst ook zonnige periodes en wordt het met 23 tot 26 graden lokaal zelfs nog zomers warm. In het westen is het al flink koeler.

Zondag en maandag tijdelijk koeler

Zondag en maandag is het met maximum temperaturen tussen 18 en 23 graden wel gedaan. Het koufront is immers gepasseerd en met een zuidwestelijke stroming ligt de temperatuur dan rond of net onder normaal. Verder is er af en toe zon en lokaal valt een (enkele) bui. Het is dan rustig zomerweer en de warmte kan dan verdwijnen uit onze woningen. Luchten dus. De warme lucht blijft echter wel dichtbij!

Op de temperatuursanomalie 850 hPa (1500 meter hoogte) is goed te zien dat de warmte zondag verdreven is. Veel verder oostwaarts komt de koelere lucht echter niet.

Zeer warme lucht keert volgende week alweer snel terug.

Het spelletje tussen de zeer warme lucht op het Europees continent en de koelere oceaanlucht boven de Britse Eilanden lijkt volgende week nog wel even door te gaan. Centraal-Europa is blijvend zeer warm en in West-Europa is dit meer afwisselend. Het lijkt wel een beetje een trend de worden deze zomer. Het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zorgt er van tijd tot tijd voor dat koelere lucht West-Europa (Benelux) instroomt. Wat mij betreft is dit een prima ontwikkeling. Dit zorgt er namelijk voor dat een hittegolf (nog geen) kans maakt.

Tenslotte nog de pluim

De pluim voor midden Nederland. In het weekeinde en begin volgende week tijdelijk koeler. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur weer flink omhoog, maar ook dit lijkt weer tijdelijk. Al met al tamelijk zomers, met af en toe een onderbreking. Ik zeg goedgekeurd.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

De uitgelichte afbeelding is van eigen archief.

(Visited 2.661 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier