Advertentie 

Algemene situatie

Het is de komende tijd prima septemberweer met zonneschijn, maar ook met aanvankelijk nog een buienkans. Door toenemende hogedruk onder aanvoering van het hoog Rodegang, nemen de neerslagkansen vanaf zondag af en gaan de temperaturen omhoog door een zuidelijke stroming. Dinsdag kan het kwik op uitgebreide schaal zomers worden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Volop zonneschijn, in het zuidoosten nog lange tijd bewolkt

Gisteren scheen de zon in het grootste deel van het land volop. Alleen in de zuidoostelijke helft bleef het tot ver in de middag bewolkt. Elders kwamen in de middag onschuldige stapelwolken tot ontwikkeling, maar het bleef droog. De zon scheen in het zuiden van Limburg 2 uur, in het westen en noorden kwam de zon 10 tot bijna 12 uur tevoorschijn.

De temperatuur steeg naar 18-19° in het westen en naar rond de 20 in het binnenland. Terschelling en Stavoren noteerden 17,6 en Leeuwarden 17,8°. De Bilt kwam uit op 19,5 en Gilze Rijen noteerde 20,1°. De topper was Arcen met 20,8°. In België werd het 13 tot 20° met op de Mont Rigi 13,4 en in Kleine Brogel 20,4°.

De dag begon al fraai met lokaal ook mistbanken. Jannes Wiersema uit Roodeschool maakte de foto.
Albert Thibaudier maakte deze fraaie foto. Herfst is coming…
Deze prachtige foto werd gemaakt door Johan Klos.
Jolanda Bakker uit Zevenhuizen maakte gisterochtend deze fraaie foto op een prachtige dag.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Gistermiddag verschenen er stapelwolken. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Flinke zonnige perioden, lokaal een buienkans

Lokaal komen enkele mistbanken voor, maar voor de rest is het op deze vrijdag aanvankelijk zonnig. Geleidelijk komen er stapelwolken tot ontwikkeling en deze kunnen vooral in de kustgebieden uitgroeien tot een enkele bui.

Er waait een matige en aan zee een vrij krachtige zuidwestenwind en de temperatuur stijgt naar 18° in het noorden en westen en naar 20 landinwaarts.

Vanavond en de komende nacht hebben we een mix van wolken en opklaringen. Lokaal is nog een bui mogelijk en het koelt af naar 10 tot 13°.

Morgen buienkansen, zondag perioden met zon

Tijdens het weekend zijn er morgen wolkenvelden en uit die bewolking kan soms wat lichte regen of een enkele bui vallen. Zo nu en dan schijnt ook de zon en de temperatuur stijgt naar 17 tot 20°. In België kan het lokaal 21° worden.

Zondag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De temperatuur is hoger en stijgt naar 20° in het noordwesten en naar 24 in het zuidoosten van het land.

De verwachte maxima voor dinsdag volgens EC. Bron: meteologix.com

Nazomerse periode

Na het weekend schijnt geregeld de zon en de temperaturen gaan verder omhoog. Maandag kan het in de zuidoostelijke helft van het land zomers warm worden en dinsdag is dat op uitgebreide schaal het geval. In het zuiden van het land komt zelfs de tropische 30° in beeld.

Vanaf woensdag blijft het aan de warme kant, maar de temperaturen gaan wel weer naar beneden en dat kunnen we weer mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur vandaag en morgen uitkomt rond de 20°. Vanaf zondag gaat het kwik omhoog en vooral dinsdag en wellicht ook woensdag wordt het (zomers)warm. Later in de week blijft het warm, maar het kwik wordt wel weer wat lager.

Peter van Lindenberg maakte deze foto in Midden Delfland.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen uit Doornenburg.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait uit het zuidwesten en is over land 8 tot 10 en aan zee 14 tot 16 knopen met uitschieters tot tegen de 20 knopen.

Morgen staat er een westenwind die over land met 11 en aan zee met 14-15 knopen waait. De windvlagen liggen rond de 17-18 knopen.

Ton Wesselius naakte deze prachtige foto in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de nazomerse ontwikkelingen volgende week. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 287 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer