Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Vandaag tot en met donderdag staat ons weer onder invloed van een rondtollend lagedrukgebied nabij Denemarken. Met een frisse westelijke wind zitten we in de aanvoerrichting van maritiem polaire lucht. In de koude en onstabiele bovenlucht ontstaan regelmatig buien, soms ook met hagel en onweer. Er gloort echter voor de liefhebbers van warmer en droog weer gelukkig eindelijk hoop aan de horizon!

Het beeld van de afgelopen periode. De terrassen mogen weer open, maar door de regen waren ze meestal verlaten. Dat gaat veranderen dit weekend!

Eerst nog te koud en wisselvallig

We hebben vandaag (dinsdag) en morgen te maken met een frisse westenwind en onstabiele koude bovenluchten. De temperatuur komt vandaag en morgen niet verder dan een graad of 13-14. Ver onder de maat thermisch gezien. Daarbij vallen talrijke buien met ook kans op hagel en onweer. Vanavond en vannacht neemt de buienkans af, maar helemaal droog gaan we het niet houden.

Op woensdag heeft vooral het noorden de grootste kans op buien. In het zuiden verwacht ik wat minder buien. Dit heeft te maken met een occlusie behorende bij het lagedrukgebied dat vanaf de Duitse bocht zuidwaarts trekt richting de lage landen.

De aanjager van ons koude en onstabiele weer is een lagedrukgebied boven Denemarken. De lage landen zitten in een westelijke aanvoer van maritiem polaire lucht.

Ook op donderdag hebben we nog te maken met buien. Al neemt de hoeveelheid en de intensiteit wel af. We gaan het vaker droog houden, en vooral aan de kust zou het weleens de hele dag droog kunnen blijven. Van de frisse noordwestenwind zijn we nog niet af, de temperatuur blijft steken rond een graaf of 15.

Opbouw blokkade van hogedruk

Vrijdag gaat dan echt het roer om! Er vormt een hogedrukgebied wat met de kern boven onze omgeving komt te liggen. Door dit hogedrukgebied blijven storingen op afstand en neemt de stabiliteit toe in de atmosfeer. We houden het vrijdag dan ook droog, zon en wolken zullen zich afwisselen en de temperatuur loopt op naar een graad of 18. Vrijdag belooft daarmee een prima lente dag te worden.

Opbouw van hogedruk met de kern nabij de Wadden aanstaande vrijdag. Bron GFS.

In het weekend zien we dat het hogedrukgebied op zijn post blijft. De warme lucht uit het zuiden bereikt ons met een oostelijk briesje niet, we zitten nog steeds in de van oorsprong polaire lucht. Echter door de sterke zon warmt deze lucht steeds verder op en droogt ook meer uit. Het gaat dus in het weekend steeds zonniger en warmer worden. Op zaterdag verwacht ik gemiddeld 19 graden, op de Wadden wat frisser en in het zuiden wellicht een twintiger.

Op zondag gaan we in de lage landen op grote schaal over de 20 graden heen. Ook op zondag blijven de Wadden door het koude zeewater wat achter, maar in het binnenland temperaturen tussen 18 en 22 graden. Eindelijk heerlijk voorjaarsweer met temperaturen die we mogen verwachten in deze tijd van het jaar!

In de nachten koelt het onder de rustige omstandigheden in de polaire lucht nog wel goed af. De ochtenden beginnen dan ook fris met een graad of 6.

Als we het Amerikaanse model mogen geloven dan krijgen we op zondag eindelijk weer eens een warme dag (20+). Bron Weerplaza

Einde aan te koude anomalie

Het is inmiddels niemand meer ontgaan dat we een zeldzaam koud voorjaar meemaken. Vorige week heeft onze weerman Lars daar nog een mooi artikel overgeschreven. Dat artikel is hier terug te lezen. De verwachting is dat de gemiddelde temperatuur deze meteorologische lente op 8 graden komt te liggen. Dat is 1,9 graad minder dan de normale 9,9 gebaseerd op de afgelopen 30 jaar.

Ook is het veel natter dan we gewend zijn. Voor de natuur een zegen, voor de meesten mensen toch wel jammer. Helemaal in een jaar waarin corona nog steeds ons leven sterk beïnvloed en we met z’n allen wel toe zijn aan wat warmte en zon. Zo heeft deze mei maand op de 19e vorige week zijn normale maandsom aan regen al bereikt. Maar goed, ik denk dat we zonder deze cijfertjes ook goed merken dat dit voorjaar echt uit een ander vaatje tapt.

Door de opbouw van hogedruk boven onze omgeving gaat de straalstroom ver over ons heen het komende weekend.

Dat de atmosfeer nu toch wel gaat veranderen is ook goed te zien aan de ligging van de straalstroom. Waar deze de afgelopen weken steeds ten zuiden van ons lag, waardoor wij aan de koude kant bleven, gaat de straalstoom vanaf het weekend ruim over ons heen. Ondanks dat dit nog niet direct gebeurd, ligt de weg voor de warmte boven noord Afrika en zuid Europa nu wel open om ons überhaupt te kunnen bereiken.

Dat we nu in de warmere sector terecht gaan komen kunnen we dan ook goed zien in de verwachte temperatuurafwijking ten opzichte van het gemiddelde. Wij en centraal Europa kleuren na weken te koud (blauw) weer eens rood. Erg herkenbaar hierin is de ligging van de straalstroom. Duidelijk te zien is dat Oost Europa krijgt te maken met de naar het zuiden stromende koude lucht van de pool door die straalstroom. Daar dan ook flinke negatieve afwijkingen in de temperatuur.

De lage landen in de warmere sector deze zondag, de straalstroom zorgt met noordelijke wind vanaf de pool voor een negatieve afwijking in temperatuur in Oost Europa.

Kleine kans op nog warmer weer met onweerskansen

Wat we na het weekend kunnen verwachten is natuurlijk nog vrij onzeker, we zitten dan inmiddels alweer een week in de toekomst te gluren. Echter zie ik het te koude weer voorlopig niet terugkeren. Ook in de pluim zien we dat het gemiddelde ligt rond de normale temperatuur voor deze tijd van het jaar.

De opwarming is mooi te zien in de pluim. Daarna lijkt een terugval niet realistisch en blijven we rond de ‘normaal’ met het gemiddelde. Bron Weerplaza.
Na alle natheid begin deze week krijgen we een droog weekend. Daarna neemt de kans op een (onweers)bui weer wat toe. Bron Weerplaza

Behalve dat een terugval naar te koud weer niet in de pluim lijkt te zitten, zijn er wel wat leden die warmer weer berekenen, namelijk zomerse dagen 25+. Voorlopig is dat scenario in de minderheid (30% kans) maar het is wel een interessante optie voor liefhebbers van onweer.

Onder invloed van lagedruk nabij de Britse eilanden zien we dan dat die lagedruk de warme lucht vanuit het zuiden met een zuidwestelijke stroming naar de lage landen stuwt. De nabijheid van dat lagedrukgebied in de warme lucht levert bij ons dan onweersbuien op.

Een depressie nabij de Britse eilanden stuwt warme lucht naar onze omgeving en zorgt voor de nodige onstabiliteit. Kaartje voor donderdag 3 juni. Model GFS.

Hoe dan ook, we gaan eindelijk even afscheid nemen van het veel te koude weer. Hoe het daarna verder gaat verlopen, blijft het volgen bij ons. Een hele fijne dag gewenst en tot het volgende bericht. Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 122 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

4 Reactie op “Lage landen: zon en warmer weer op komst!”

  • Wim
    27 mei 2021 at 11:10

    Heren, het wordt tijd voor een nieuw weerbericht. Alle instabiliteit is uit de verwachtingen verdwenen en ik zie sinds vandaag ineens onvervalst zomerweer met hogere temperaturen en lage regenkansen in de modellen, toch?

  • Wim
    27 mei 2021 at 11:18

    Wat is er de laatste dagen ineens gebeurd dat de voorspellingen van licht instabiel lenteweer zijn omgeturnd naar onvervalst zomerweer?

  • Johann
    27 mei 2021 at 12:56

    @Wim De weersverbetering en opwarming zit al een tijdje in de modellen. Vraag was nog een beetje hoe de sturende druksystemen vat op ons weer zullen gaan krijgen en welke dominant worden. O.a. tav de ontwikkeling van evt afsnoerende hoogtelaagjes. Sinds gisteren lijkt het allemaal gunstiger uit te pakken met het naar het oosten verplaatsen van het (hoogte)laag en langgolvige hoogtetrog en de dominantie van hogedruk en warmere continentale aanvoer.

  • Wim
    27 mei 2021 at 20:36

    Thanks Johann 👍

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer