klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Deze week staat ons weer onder invloed van een lagedrukgebied met de kern nabij Groot Brittannië. Dit lagedrukgebied ligt daar vrijwel stationair en de komende dagen hebben we te maken met bijbehorende randstoringen die over trekken en voor buien zorgen. Vandaag (dinsdag) kunnen we in de middag en begin van de avond buien verwachten. Woensdag lijkt de meest droge en mooie dag van de week te worden. Op vrijdag lijken er weer stevige buien op het programma te staan. Kortom; een afwisseling van zon en buien bij temperaturen veelal tussen 15 en 20 graden levert deze week groeizaam voorjaarsweer op.

Nu de kilte achter ons ligt, en het weer warmer is kan de natuur aan de inhaalslag beginnen. De komende dagen zal de natuur snel verder uitlopen en is er voldoende voedsel voor de insecten. Foto: Walter Klinkhamer.

Dinsdag ‘pulse’ buien

Kijken we naar de weerkaart vandaag dan zien we het lagedrukgebied wat ons weer bepaald met de kern net ten westen van Ierland liggen. De grens tussen de koudere en warmere lucht die ligt inmiddels over Duitsland in een golfend front van noord naar zuid. Dit front heeft ons gisteren gepasseerd en de lage landen zitten nu weer in de koelere sector. Wij hebben te maken met maritiem polaire lucht die vanuit het zuidwesten uitstroomt. Ten oosten van dit front zit de warme lucht waarmee we afgelopen zondag te maken hadden.

Synoptische situatie deze dinsdag. De warmere lucht zit ten oosten van het front boven Duitsland. Ons weer staat onder invloed van het laag nabij Ierland met aanvoer van maritiem polaire lucht vanuit het zuidwesten. De lage landen bevinden zich vandaag in een ‘zadelgebied’ met nauwelijks stroming. Bron KNMI.

Wat ook opvalt op de weerkaart is de grote ruimte tussen de isobaren waar de lage landen in liggen. We bevinden ons in een zogenaamd ‘zadelgebied’, een niemands land met nauwelijks stroming. Dit gaat ervoor zorgen dat de buien die gaan ontstaan zich nauwelijks verplaatsen en dus voor lokaal veel neerslag kunnen zorgen.

De dag begint vandaag droog met zonnige perioden. Er staat zoals gezegd nauwelijks wind vanuit het zuidwesten en de temperatuur loopt op richting de 19 graden. Met het oplopen van de temperatuur neemt ook de onstabiliteit van de atmosfeer toe en gaan er buien tot ontwikkeling komen door convectie. De buien gaan ontstaan op de plaatsen waar op dat moment de juiste omstandigheden zich voordoen. Daarom worden deze buien ook wel ‘pulse storm’ genoemd. Ze ontstaan op de plaatsen met de juiste ‘impuls’. Dit soort buien zien we vooral op dagen zoals vandaag: licht onstabiel en weinig stroming, ook in de bovenlucht.

Een ‘pulse storm’ is een single cel onweersbui, die vaak niet erg sterk is qua randverschijnselen zoals hagel en windstoten. Echter kan zo’n bui even flink tekeer gaan, helemaal met weinig stroming regent de bui als het ware boven je hoofd uit. Vaak ontstaat dan een paar kilometer verderop weer de volgende bui.

Aan het einde van de middag nadert vanuit het zuidwesten een beter ontwikkeld buiencomplex. Deze buien gaan ook gepaard met flinke regenval, kans op hagel en een nog wat grotere kans op onweer. Dit buiencomplex ontstaat door extra onstabiliteit in de atmosfeer door restanten van een oude randstoring. Met het verder noordoost trekken van dit buiengebied zal de activiteit er wel verder uitgaan. Met het vallen van de avond en de afkoeling verdwijnt er energie in de atmosfeer, ook de hoger wordende luchtdruk zorgt ervoor dat de buien gaan inzakken.

Woensdag en Hemelvaartsdag mooiste dagen van de week

Morgen lijkt de meest droge, en daarmee mooiste dag van de week te worden. Zon en stapelwolken wisselen zich af en de temperatuur loopt op naar waarden rond 15 graden in het noorden tot 19 in het zuiden. Enkel het zuidoosten maakt een kans op een enkele bui.

Ook op Hemelvaartsdag zien we een afwisseling van zon en stapelwolken. De temperatuur loopt op naar ongeveer 17 graden en er staat weinig wind. Best prima voorjaarsweer voor veel mensen om even bijvoorbeeld naar het terras te gaan. Wel is er in de middag vooral in de zuidelijke helft kans op een (stevige) bui.

Volgens het Europese model komen er op Hemelvaartsdag in de middag wat buien tot ontwikkeling boven de zuidelijke helft van de lage landen.Vrijdag weer pittige buien

Op vrijdag lijken we in de middag weer meer buien te kunnen verwachten. Ook dan lijkt er sprake te zijn van lokaal pittige exemplaren met kans op onweer, hagel en lokaal veel neerslag. De temperatuur blijft uitkomen op een graad of 17.

 Het minder kille weer met meer neerslag is ideaal voor de kikkers. In deze tijd van het jaar worden deze weer actief. Foto Walter Klinkhamer.

Met wat meer warmte, in combinatie met de zon en de regelmatige buien zijn dit de perfecte omstandigheden voor de natuur om een groeispurt in te zetten. Door de eindelijk wat warmere dagen zullen ook een hoop vogels en amfibieën actiever gaan worden. Met meer groen en insecten is er immers ook voor hen meer voedsel te vinden.

Foto Walter Klinkhamer

Vanuit een zonnig Hendrik Ido Ambacht, een hele mooie dag en graag tot het volgende weerbericht! Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 44 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer