klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Oktober gaat zomeren en dan met name morgen en maandag. Bij volop zonneschijn loopt het kwik op tot boven de 20, in het zuiden wellicht in de buurt van de 25°. Vandaag trekken er nog wolkenvelden over met name de noordelijke helft, maar het blijft voorlopig een aantal dagen droog.

Orkaan Ophelia bij de Azoren trekt noordoostwaarts en deze orkaan bepaald hoe lang we blijven nazomeren. Waarschijnlijk houden we het aangename nazomerweer vast tot en met dinsdag, daarna wordt het geleidelijk wisselvalliger en ook minder warm.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar er trokken ook wolkenvelden over de Lage Landen. Het bleef droog en er waaide een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind. De temperatuur steeg naar 16 tot 21°. Terschelling noteerde maximaal 15,6 en de toppers waren Eindhoven en Arcen met respectievelijk 20,3 en 20,6°. In België lagen de maxima tussen de 15 en 20° met in Kleine-Brogel en Chievres maximaal 20,4°.

Gisteren scheen al geregeld de zon, maar er waren ook wolkenvelden. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius

De zon schijnt op deze zaterdag flink, althans in een groot deel van de Lage Landen. In het noorden en noordwesten zitten namelijk ook lage wolken en deze wolken trekken langzaam zuidwaarts en zullen later vanochtend en vanmiddag ook in het midden van het land de zon doen schuilgaan. In het zuiden en niet in de laatste plaats in België zal de zon flink schijnen. Later op de middag komt de zon ook weer in het midden tevoorschijn, maar in het noorden en noordwesten blijft het waarschijnlijk de hele dag grijs en grauw.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig in het noorden en noordwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 16 tot 19° in de bewolkte gebieden en naar 21-22 in de gebieden waar de zon schijnt.

Vanavond en de komende nacht wordt het geleidelijk overal helder met in de noordelijke helft kans op nevel en mist. De wind waait zwak uit het zuiden en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 9 en 13°.

ook bij Marcel Pijpers scheen de zon geregeld
en ook bij Jolanda Bakker scheen de zon, maar er waren ook wolkenvelden
de zon ging ook weer prachtig onder. Deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen

Morgen is het overal prachtig nazomerweer met volop zonneschijn. Mogelijk start de dag in het (uiterste) noorden nog met lage wolken en/of mist, maar ook daar gaat de zon volop schijnen. Het blijft overal droog en bij een overwegend matige zuidenwind loopt de temperatuur flink op.

In het noorden van het land wordt het een graad of 21 (Wadden 18-19°) en in het midden 22-23 en in het zuiden 24°. In België wordt het op de meeste plaatsen een graad of 24 en heel lokaal kan zelfs de zomerse 25° worden aangetikt.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor maandag. Ten westen voormalig orkaan Ophelia en boven het Europese vasteland het hoog Tanja. Bron: wetteronline.de

Ook maandag is het op en top nazomer. In de nacht kan een zwakke storing wellicht een enkele bui veroorzaken, maar overdag schijnt de zon volop en is het droog. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperaturen zijn nog een fractie hoger dan zondag. In het noorden wordt het 21-22, in het midden 23-24 en in het zuiden en in België 25, lokaal zelfs 26°.

Dat er dan datumrecords gaan sneuvelen is niet meer dan logisch, want het record staat op 24,2° gemeten op 16 oktober 1949 in Maastricht. Op de tweede en derde plaats staan nu nog de 21,7 in Eelde en 21,2° in De Bilt voor dezelfde datum in 1949. Vorig jaar werd in het zuiden ook een warme dag genoteerd met 20,8° in Maastricht en 20,6° in Westdorpe.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF donderdag. Bron: wetteronline.de

Na maandag wordt de hogedruk geleidelijk door Atlantische depressies naar het zuiden gedrukt. De wisselvalligheid neemt vanaf woensdag dan ook toe en de temperaturen gaan geleidelijk weer naar beneden. Later in de week komt de hogedruk wellicht weer wat naar het noorden en gaan de temperaturen weer wat omhoog, maar niet alle modellen zien die stijging.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat de aangename nazomerse temperaturen tot en met maandag goed zien. Vanaf dinsdag gaat het kwik weer naar beneden, maar aan het eind van de week en volgend weekend kan het werkelijk alle kanten op. Het Europese model laat de temperatuur weer richting de 20° gaan, maar er zijn ook modellen die uitkomen (ruim) onder de 15°. Hopelijk ziet de pluim van morgen er wat eensgezinder uit op termijn…

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen. Fijn weekend!

de natuur kleurt prachtig en de komende dagen, met de zon erbij, wordt het alleen maar mooier. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 203 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer